• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Miody pitne v
« Wstecz 1 … 28 29 30 31 32 … 71 Dalej »

Pierwszy jabłeczniak.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Pierwszy jabłeczniak.
ako Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 28
Liczba wątków: 8
Dołączył: 02 2009
#1
09-10-2012, 09:14
Witam.
Postanowilem zrobic pierwszego trojniaka owocowego. Moj wybor padl na jablka :) Zgodnie z radami jakie znalazlem na forum zakupilem odpowiednia ilosc jablek (szara reneta). Wczoraj na probe za pomoca sokowirowki przerobilem kilogram jablek i wychodzi na to ze z 1 kg jestem w stanie uzyskac ok 0,5 czystego soku. Przy okazji sparwdzilem, ze taki sok ma ok 15 Blg.
Wczesniej przeczytalem ze najlepszy miod owocowy wychodzi jak sokiem zastepuje sie wode w ilosci 20-25% calosci nastawu.
Mam stary, nietypowy, znaleziony w piwnicy dziadka balon o pojemnosci ok 27l. Chce w nin nastawic jakies 21l miodu. Bede robil trojniaka wiec chce uzyskac Blg nastawu na poziomie 36.
Mam 7 litrow miodu. Dodam do tego 5 litrow soku i dopelnie woda do 21l. W zwiazku z tym ze w soku tez jest cukier to nastaw bedzie mial powyzej 36 Blg (teoretycznie).
Czy ktos moze mi pomoc przeliczyc o ile mniej miodu musze uzyc zeby utrzymac poziom cukru w ilosci rozsadnej dla trojniaka?

Pozdrawiam.
Szukaj
Odpowiedz
miskee Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 122
Liczba wątków: 1
Dołączył: 07 2012
Lokalizacja: Warszawa
#2
09-10-2012, 09:25
Bllg 15 w soku jabłkowym to około 110g cukru/kg moszczu (odejmuje się 4 na niecukry) soku masz 24% nastawu, a więc dodanie go do nastawu zamiast wody podniesie Ci balling całego nastawu o 2,6 stopnie. Zamiast zakładanych 36 stopni uzyskasz 38,5 - a to jest w dalszym ciągu rozsądny poziom dla trójniaka.

Ale jeżeli będziesz się upierał to możesz zmniejszyć ilość miodu. 110g cukru to w 5 litrach około 550g. zakładając, że 1lmiodu=1kg cukru, to aby zredukować poziom cukru wniesiony wraz z sokiem jabłkowym powinieneś zmniejszyć ilość miodu o około 0,5 litra.

Wyliczenia w zaokrągleniu i bez przeliczenia g/ml roztworu, ale w mojej ocenie dokładność na poziomie wystarczającym

pzdr
Szukaj
Odpowiedz
ako Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 28
Liczba wątków: 8
Dołączył: 02 2009
#3
09-10-2012, 09:37
Wielkie dzieki. Wszystko dla mnie jasne :)
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Miody pitne v
« Wstecz 1 … 28 29 30 31 32 … 71 Dalej »

Pierwszy jabłeczniak.


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 19-07-2025, 06:34 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa