• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Miody pitne v
« Wstecz 1 … 26 27 28 29 30 … 71 Dalej »

Dwójniak blg 24

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Dwójniak blg 24
arrrr Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 15
Liczba wątków: 3
Dołączył: 10 2011
Nastrój: miodowy
#1
26-12-2012, 10:02
witam po pierwszej nie udanej próbie z dwójniakiem( zła temperatura fermentacji) postanowiłem spróbować jeszcze raz.
Przepis
6l miodu wielokwiat
6l wody
150 gram imbiru
skórka z trzech cytryn
Drożdże bayanus 36g.
pożywki
DAF 7,5g.
Activit 12g

Dodawanie miodu podzieliłem na trzy etapy
PIERWSZY
1L miodu
3L wody
Drożdże uwodnione godzinę wczesniej
Pożywka daf 2g i activit 3g po 12 godzinach
PO DWÓCH DNIACH
3,l miodu
2l wody
pożywka daf 5,5g activit 7g
Ph mierzone paskami wskazuje cały czas około 3,5
TRZECIE DODANIE PO 7 DNIACH
2l miodu
1l wody
activit 2g.
pH 3,5
Miód fermentował bardzo burzliwie cały czas w temperaturze 18-19 C. Brzeczkę napowietrzałem dwa razy po przez przelewanie z butli do baniaka strumieniem z dużej wysokości. Po pierwszym dodaniu miodu i po drugim dodaniu miodu.
Fermentacja bardzo zwolniła po około 2 tygodniach ph nadal oscyluje około 3,5
Blg po 2 tygodniach zatrzymało się na 25. Wcześniej nie mierzyłem gęstości.
Po nastepnym tygodniu zeszło do 24 jeszcze są oznaki fermentacji, przy zamieszaniu butli pojawia się mała piana i uwalnia się dwutlenek.
Nastaw od samego początku mieszany kilka razy dziennie.
No i teraz pytanie czy obawiać sie zatrzymania fermentacji czy cierpliwie czekać????



Szukaj
Odpowiedz
stam222 Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 386
Liczba wątków: 11
Dołączył: 09 2012
Lokalizacja: Kraina nisko latających stonek
Nastrój: zawsze doskonały
#2
26-12-2012, 13:23
Dwójniak to nie wino wytrawne i nawet bayanusy potrzebują czasu na przerobienie tego cukru.
1. Nie napisałeś jakie to Bayanusy (PDM, G-995 itd.)?
2. No i nie podałeś jakie było Blg początkowe ale zakładając, że mogło być około 45 to i tak bardzo szybko zszedł do 24.
Ja w ogóle bym nie panikował i zostawił a temp. 18-19 st.C to idealna na fermentowanie. Zostaw miód na kolejne 2 miesiące kontrolując co 2 tyg. Blg.
Na forum są zarówno zwolennicy mieszania nastawami jak ich przeciwnicy, każdy z czasem wybiera którąś z metod. Ja osobiście nie mieszam (z różnych względów) i nie widzę takiej potrzeby. Ale zaznaczam, że to jest moje zdanie.
Pzdr.
Szukaj
Odpowiedz
arrrr Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 15
Liczba wątków: 3
Dołączył: 10 2011
Nastrój: miodowy
#3
26-12-2012, 16:02
Drożdże g-995 blg początkowe nie mierzyłem bo podawałem miód w kilku etapach.
Ale wziąłem wczoraj miód który użyłem ii wymieszałem pół na pół z woda . Wyszło 46blg.
No to pewnie będę czekać na rozwój wydarzeń.
Szukaj
Odpowiedz
inblue Offline
Spoko łagodny użytkownik
***
Liczba postów: 788
Liczba wątków: 50
Dołączył: 08 2011
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: 2017 - rok tarniniaka
#4
27-12-2012, 08:24
(26-12-2012, 16:02)arrrr napisał(a): Ale wziąłem wczoraj miód który użyłem ii wymieszałem pół na pół z woda . Wyszło 46blg.

Rozcieńczenia przed pomiarem dokonałeś wagowo ?

Edit: Teraz to nie ma to już większego znaczenia (trzeba jeszcze uwzględnić popr. na alkohol).
Wychodząc ze standardowej brzeczki dwójniaka (48 blg)
i zakładając że masz 16% to blg pozorny byłby w okoliczach 23, co by się z grubsza z tym Twoim zgadzało.

Uważam, że nie ma sensu robić już czegokolwiek,
tylko zapewnić mu stabilną temperaturę (ok. 18 st. C) o której pisze stam222.
Szukaj
Odpowiedz
dużymixer Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 5
Liczba wątków: 0
Dołączył: 10 2012
Lokalizacja: Toruń
#5
28-12-2012, 22:49
Mi akurat chodzi trójniak imbirowy. 8,5 l miodu , 17 l wody 100 g imbiru, 3 skórki cytryn, 20g B-995,DAF - 7g, Activit 13g. Nastaw robiłem też w 3 etapach, po ok. 3 tygodniach b. zwolnił, dodałem 10g Activitu i zacząłem mieszać balonem. Raz, dwa razy dziennie, po 5 tygodniach chodzi dalej, powoli ale chodzi, na dzień dzisiejszy 15 Blg. Aha, po zwolnieniu fermentacji mimo że balon trzymam w mieszkaniu, przykryłem go ręcznikiem i kocem.
Szukaj
Odpowiedz
arrrr Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 15
Liczba wątków: 3
Dołączył: 10 2011
Nastrój: miodowy
#6
14-01-2013, 20:21
Minęło juz prawie trzy tygodnie. Dzisiaj mierzyłem blg i wyszło nadal 24:( Miód nadal daje oznaki fermentacji. Po zamieszaniu wydobywa sie dwutlenek. Macie pomysł co z nim robić? Próbowałem go jaki jest w smaku. Jeszcze dla mnie jest za słodki.
Szukaj
Odpowiedz
stam222 Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 386
Liczba wątków: 11
Dołączył: 09 2012
Lokalizacja: Kraina nisko latających stonek
Nastrój: zawsze doskonały
#7
14-01-2013, 20:28
(14-01-2013, 20:21)arrrr napisał(a): Minęło juz prawie trzy tygodnie. Dzisiaj mierzyłem blg i wyszło nadal 24:( Miód nadal daje oznaki fermentacji. Po zamieszaniu wydobywa sie dwutlenek. Macie pomysł co z nim robić? Próbowałem go jaki jest w smaku. Jeszcze dla mnie jest za słodki.
Zapomnij o nim na pół roku, no może na kilka tygodni i potem zmierz Blg.
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Miody pitne v
« Wstecz 1 … 26 27 28 29 30 … 71 Dalej »

Dwójniak blg 24


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 25-05-2025, 06:12 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa