26-12-2012, 10:02
witam po pierwszej nie udanej próbie z dwójniakiem( zła temperatura fermentacji) postanowiłem spróbować jeszcze raz.
Przepis
6l miodu wielokwiat
6l wody
150 gram imbiru
skórka z trzech cytryn
Drożdże bayanus 36g.
pożywki
DAF 7,5g.
Activit 12g
Dodawanie miodu podzieliłem na trzy etapy
PIERWSZY
1L miodu
3L wody
Drożdże uwodnione godzinę wczesniej
Pożywka daf 2g i activit 3g po 12 godzinach
PO DWÓCH DNIACH
3,l miodu
2l wody
pożywka daf 5,5g activit 7g
Ph mierzone paskami wskazuje cały czas około 3,5
TRZECIE DODANIE PO 7 DNIACH
2l miodu
1l wody
activit 2g.
pH 3,5
Miód fermentował bardzo burzliwie cały czas w temperaturze 18-19 C. Brzeczkę napowietrzałem dwa razy po przez przelewanie z butli do baniaka strumieniem z dużej wysokości. Po pierwszym dodaniu miodu i po drugim dodaniu miodu.
Fermentacja bardzo zwolniła po około 2 tygodniach ph nadal oscyluje około 3,5
Blg po 2 tygodniach zatrzymało się na 25. Wcześniej nie mierzyłem gęstości.
Po nastepnym tygodniu zeszło do 24 jeszcze są oznaki fermentacji, przy zamieszaniu butli pojawia się mała piana i uwalnia się dwutlenek.
Nastaw od samego początku mieszany kilka razy dziennie.
No i teraz pytanie czy obawiać sie zatrzymania fermentacji czy cierpliwie czekać????
Przepis
6l miodu wielokwiat
6l wody
150 gram imbiru
skórka z trzech cytryn
Drożdże bayanus 36g.
pożywki
DAF 7,5g.
Activit 12g
Dodawanie miodu podzieliłem na trzy etapy
PIERWSZY
1L miodu
3L wody
Drożdże uwodnione godzinę wczesniej
Pożywka daf 2g i activit 3g po 12 godzinach
PO DWÓCH DNIACH
3,l miodu
2l wody
pożywka daf 5,5g activit 7g
Ph mierzone paskami wskazuje cały czas około 3,5
TRZECIE DODANIE PO 7 DNIACH
2l miodu
1l wody
activit 2g.
pH 3,5
Miód fermentował bardzo burzliwie cały czas w temperaturze 18-19 C. Brzeczkę napowietrzałem dwa razy po przez przelewanie z butli do baniaka strumieniem z dużej wysokości. Po pierwszym dodaniu miodu i po drugim dodaniu miodu.
Fermentacja bardzo zwolniła po około 2 tygodniach ph nadal oscyluje około 3,5
Blg po 2 tygodniach zatrzymało się na 25. Wcześniej nie mierzyłem gęstości.
Po nastepnym tygodniu zeszło do 24 jeszcze są oznaki fermentacji, przy zamieszaniu butli pojawia się mała piana i uwalnia się dwutlenek.
Nastaw od samego początku mieszany kilka razy dziennie.
No i teraz pytanie czy obawiać sie zatrzymania fermentacji czy cierpliwie czekać????