Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kapusta - sposoby kiszenia, przepisy
Witam
Ja zakisiłem kapustę z koperkiem ale zielonym. Koperek pełno ziarnisty musiał być prawie dojrzały-ale zielony jeszcze.:lol:

Pozdr..Gliwice/Eugeniusz
Odpowiedz
Dodaj 2 max na główkę czerwone Habanero, dla mnie moc i smak ok.
Odpowiedz
Jak by kto był za leniwy na samodzielne kiszenie to aktualnie w Aucha.... 3 kilowe wiaderko za 4.99 zł
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
U mnie w tym roku nie udała się kapusta -jest miękka , ma za dużo soku i ten sok w dodatku nie jest kwaśny tak jak w zeszłych latach tylko słony.
Zawsze kisze tradycyjnie -tylko z dodatkiem marchewki i sól =2dkg /1kg kapusty.
Z całej beczki [ 30l ] kapusty dziś po m-cu zrobiło się trochę więcej niż pół...Lniana szmatka była cała oślizgnięta ,a pierwsza warstwa -jakieś 2-3cm ciapowata.Co źle zrobiłam?
Odpowiedz
Właśnie konsumuję ostatnią z zieloną papryką.
Na dzień dzisiejszy jest super :D :slinka:
i wiem co jem, a nie takie nie wiadomo co z Aucha.... za psie grosze ;)
Odpowiedz
Dużo chyba zależy od samej kapusty-ja zawsze kupuję na targu od jednego sprzedawcy i zawsze była dobra -a w tym roku tak jak pisałam -miękka i ten sok -mało kwaśny- ki czort??
Odpowiedz
Tak to prawda.
Ja wybieram główki bardziej płaskie niż podłużne.
Średniej wielkości, a nawet czasami mniejsze.
Pewnie są gatunki też różne.

Dużo też zależy od długości fermentacji i rodzaju dodawanej soli.
Odpowiedz
Ja kupuję przez ostatnich kilka lat już poszatkowaną.ale sól w tym roku dodałam zwykłą -jodowaną ,czyżby ona miała taki wpływ na ta moja kapustę?
Odpowiedz
Witam
Przecież całe lato lało, to jak kapusta ma być sucha. Ja kupuje 30 kg. poszatkowanej kapusty, to po ubiciu w saganie brakowało tak z 8 kg.., a wody do cholery było. Sam ciekawy jestem jaka kapusta w tym roku będzie po ukiszeniu, czy w ogóle będzie apetyczna.;)
Pozdr..Gynek
Odpowiedz
Dzisiaj Mikołaja mamy,
patriotyczna więc będzie, kapusta biało-czerwona ;) :

   

szpetna pogoda jest więc podjadam resztki ostatniej i nastawiam nową.
Wy tez nastawiajcie!!! :slinka:
:lol::lol::lol: takiego kolorku jeszcze nie miałem :co_jest::co_jest::co_jest:

           
Dodam, że to jest tylko sok z kapusty, ani kropli wody.
Odpowiedz
Inna ta poprzednia kapusta,
dodatek czerwonej zdecydowanie zmienia smak.
Wg mnie stał się taki hmmm męski.
Ciężko określić, w każdym razie mi smakuje. Jest inna niż wcześniejsze i myślę że warto było ją zrobić.

Dzisiaj poszedłem po bandzie i nastawiłem kapustę z czymś takim:
               
Kapusta z papryczkami Fresno.
Wiedziałem co się święci więc pracowałem w rękawiczkach.
Na początku chciałem dać dwie, ale spojrzałem na skalę, zobaczyłem 8mkę i odłożyłem jedną.
Niestety jedna rękawiczka nie wytrzymała i do teraz ledwo pisze na klawiaturze, ręka strasznie piecze :diabelek:
Kapusta wygląda bardzo niepozornie, jakby była z marchewką :diabelek:
ale czad jest teraz niezły.
Zobaczymy co będzie dalej. Podejrzewam, że po fermentacji złagodnieje.
Właściwie to mam nadzieję :jezor: :D
Odpowiedz
Smacznego !
Kupiłam parę papryczek z 9 stopnia.Piękne dzwoneczki ususzyły mi się .
Do czego można je zużyć - oczywiście prócz dekoracji :D
Odpowiedz
Możesz zmielić i dodawać delikatnie do potraw.
Odpowiedz
Tutaj trochę opisali tą papryczkę:
http://www.chilihead.pl/viewtopic.php?f=57&t=721
ponoć do suszenia za bardzo się nie nadaje, za to te:
http://www.chilihead.pl/viewtopic.php?f=58&t=578
do suszenia są dobre.
Zawsze można zalać oliwą. Taka ostra oliwa to znakomity dodatek do wszystkiego.
Fachowcem od niej jest @krzysztof1970
Odpowiedz
Kapusta wyszła bardzo fajna,
jak przypuszczałem duża ostrość złagodniała przy fermentacji.
Teraz zimna z lodówki i za razem pikantna, pycha
Polecam wszystkim, właśnie konsumuję :D
Odpowiedz
Może trochę poślij tej kapusty będziemy kosztować. Tak zachwalasz że bardzo dobra.
Drajla że ma dobre nalewki to posyła w kopercie.:pijemy:

Kapusta jak, kapusta?;)

Pozdrawiam/Gliwice
P.E...
Odpowiedz
Kapusta z papryczkami Fesno, to jednak ciężki orzech do zgryzienia.
Po prawdzie męczę się z nią. Służy jako dodatek do innych kapust i będzie się jeszcze trochę jadła.
Półki co leży w lodówce (4stC) i nic jej nie grozi.
W między czasie z tydzień temu zrobiłem kapustę z żurawiną i jabłkiem.
To baaaaaardzo dobra kapusta. Robię po raz 3ci i polecam wszystkim.
Nawiasem właśnie ją konsumuję pisząc tego posta :slinka:
Odpowiedz
Nastawiłem dzisiaj kapustę z suszoną śliwką i jabłkiem.
Może na zdjęciu tego dokładnie nie widać, ale fajny bązowawy kolorek wyszedł :D
Dam znać za tydzień jak będzie smakować.


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
Ta ze śliwką i jabłkiem wyszła bardzo fajnie, polecam.
Jakoś kiszonki z kwaskowato słodkimi suszonkami przemawiają ostatnio do mnie, tj do moich kubków smakowych :slinka:
Dzisiaj nastawiłem kapustę z suszoną brzoskwinią :D Troszkę żałuję, że jabłka nie dodałem, może następnym razem. Ta będzie dwuskładnikowa. Akurat dojrzeje na święta.
Jestem strasznie ciekaw co z tego wyjdzie, dam znać oczywiście.

   
Odpowiedz
Piotruś, przytargaj na Wysową bodaj jedną kiszonkę na spróbowanie.
Jakoś "kurna" Ci nie wierzę, że one takie fajne wychodzą, a sam za leniwy jestem żeby spróbować zakisić, a może i odwagi brak..... . Istnieje jak widać pilna potrzeba żebyś udowodnił swoje stwierdzenia o dobrym smaku swoich "wynachodków" ;););). Do rydzów mogą być jak znalazł.
Tak sobie myślę, że kilka kapustek może pokonkurować o wzięcie z Dziadkowymi mistrzowskimi skrzyneczkami (bywalcy wiedzą z czym). Noooo, Piotruś.... nie daj się prosić.
Odpowiedz
OK przytargam ;)
Tylko jaką uklecić? Wszystkich nie dam rady :niewiem:
Odpowiedz
Kapusta z suszoną brzoskwinią za nami. Nie była to żadna rewelacja, zła też nie była, zjadliwa.
Wracam do ekstremów.
Wczoraj rano nastawiłem z czosnkiem i jabłkiem.
Proporcje: 1 główka (średnia) kapusty starej jeszcze niestety, 1 średnia główka czosnku, 1 jabłko (Gloster chyba), 1 niecały kieliszek IKEA soli.
Już wieczorem pojawił się piękny zapaszek, szczególnie odpowiada mojej LP,
a pokisi się jeszcze ze 2 dni... :diabelek:
Odpowiedz
Bardzo fajna była, polecam,
aczkolwiek ci co czosnku nie lubią, niech nie robią :D
Zrobiłem w międzyczasie kapustę młodą z papryczką czuszką (podłużną), delikatnie ostra była (1 papryczka na 1,5 główki).
Bardzo fajna była, polecam teraz szczególnie robienie kapusty, jak jest młoda.
Wszystko młode jest smaczne :diabelek:
Dzisiaj ukleciłem młodą kapustę ze starym czosnkiem niedźwiedzim.
Jak zwykle przy ubijaniu się pieniła jak nigdy :P
Kapusta na Dzień Ojca :D

   
W słoiczku zapas soku na dolanie po zakiszeniu.
Kapusta oczywiście bez dodatku wody (broń Boże, nie dodawajcie).
Kiszenie 3 dni i do słoików i do lodówki.
Taka jest najlepsza :slinka:
Róbcie kapustę teraz, jest najlepsza :spoko:
Odpowiedz
Dzisiaj tradycyjnie, o tej porze roku, nastawiona z młodym czosneczkiem, moja ulubiona.
Już mi ślinka na nią cieknie :slinka:
Przy obecnych temperaturach 3 dni w gliniaku, do słoików i do lodówki.


               
Odpowiedz
Kapustę z większa ilością czerwonej papryki niż zwykle nastawiłem.
Po prawdzie strasznie sucha, dlatego więcej papryki dałem.
Widać susza doskwiera...
Nawiasem, fajny kolorek się urodził, takiego jeszcze nie było :diabelek:
           
Odpowiedz



Skocz do: