Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bania z nierdzewki po mleku 30L z lat 80' Myślicie ze to może byc dobry materiał na zbiornik fermentacyjny?
#1
Witam.
Przerobiłem banie 30L po mleku z lat 80' na zbiornik fermentacyjny tj. przewierciłem dziurę i włożyłem rurkę fermentacyjną. Są jakieś przeciw wskazania co do takiego pojemnika? Oczywiście wyczyszczony i odkażony piro.:sloik:
Odpowiedz
#2
Wiem, że taka bańka służyła zawsze do następnego procesu po fermentacji.:lol: Jak chcesz rozwiązać sprawę rurki fermentacyjnej? A poza tym jeśli w tej bańce latami transportowano mleko to tego zapaszku tak łatwo się nie pozbędziesz.
Odpowiedz
#3
rurka już jest :D przewierciłem i uszczelniłem.
Ojciec wcześniej zadbał u siebie w mleczarni żeby była wymyta jak należy. Po za tym była otwarta całe ponad 20lat na strychu nic nie czuć. Miała służyć do bimbru lecz urodziliśmy sie ja i moja siostra ;) Wolałem zapytać o przeznaczenie na wino boje się zeby nie było metalicznego posmaku ale nie powinno chyba być:)
Odpowiedz
#4
Wiesz wino fermentuje się w zbiornikach stalowych ale jest to kwasówka. A z czego jest ta bańka to nie wiem.
Odpowiedz
#5
Tata mówi że kwasówka, przy wierceniu otworu na rurkę 3 wiertła do metalu poszły się :) zepsuły się po prostu :)
Odpowiedz
#6
Jeśli jest z kwasówki to jak najbardziej możesz używać do wina. Ale produkowane też były z aluminium lub w ocynku, a te nie wiem czy nadają się do kontaktu z alkoholem.
Odpowiedz
#7
No i masz ci los !!! Szykowalem MD potem wziolem sie za powtorne odkarzenie piro i co? Okazalo sie ze jest mikro dziurka i cieknie:( pójde do profesjonalnego warsztatu spawalniczego moze co zrobia bo MD czeka i reszta skladnikow tez :)
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości