07-01-2014, 22:38
Czesc, z moich wyliczen (17x11x10) wynika ze na 10 l wina 11% potrzeba 1870g cukru. Uwzgledniajac cukier z porzeczek.
Winko z czarnej porzeczki
|
07-01-2014, 22:38
Czesc, z moich wyliczen (17x11x10) wynika ze na 10 l wina 11% potrzeba 1870g cukru. Uwzgledniajac cukier z porzeczek.
12-01-2014, 13:49
Ja na razie dodałem do nastawu 5 l wody 1 kg cukru.
Dodawać następne 5 l wody i 0.8 kg cukru? Jakoś przestałem wierzyć w kalkulator winiarski jak wina z wiśni jakieś puste według jego proporcji wychodziły.
12-01-2014, 19:30
Z 5,5kg czarnej porzeczki uzyskasz 2,5-3 litry soku, więc rozcieńczając go dwukrotnie możesz zrobić ok 8-9l wina. Jeśli musisz dodać ten cukier, to rozpuść go w odrobinie nastawu.
Jak skończy pracować, wyklaruje się to zasiarkujesz i dosłodzisz do smaku.
13-01-2014, 09:40
Jak dodasz jeszcze 5 litrow wody to znowu wyjdzie Ci puste wino. Z ilosci owocow jaka masz, nastaw 8-9 litrow, tak jak kolega radzi
![]()
22-07-2014, 20:26
Mogę się dołączyć?
Nastawiłem wino z czarnej porzeczki z całych owoców 2 tyg. temu wino na drożdżach dzikich i takie mam pytanie: Kiedy mam wyciągnąć całe owoce z gąsiora by nie zepsuć wina? Butla 43l 16kg czarnej porz. 19 litrów wody z cukrem (cukru do teraz 5 kg ) niecałe 2kg jeszcze dodam. Chciałbym byście coś podpowiedzieli mi i czy wogóle proporcje są ok? Winko pracuje jak do tej pory ładnie. ![]()
22-07-2014, 20:37
Oczywiście, że możesz się podłączyć, tak właśnie trzeba robić
![]() Z 16kg owoców powinieneś uzyskać + - 9,5l soku, z którego możesz zrobić ok 28-29l wina. Tyle też już masz nastawu, więc wody więcej nie dodawaj. Odciśnij już owoce. Kup cukromierz i sprawdź Blg, może będzie można dodać drożdże winiarskie, chociaż są na to nikłe szanse. Z cukrem na razie też się wstrzymaj, przynajmniej do czasu pomiaru Blg, bo dzikusy łatwo przesłodzić i zabić.
22-07-2014, 20:50
Dzięki
Blg na początku wynosiło 22 po 2 tyg jest 9blg czekam nim spadnie w okolicy zera. To mówisz aby pozbyć się już całych owoców z gąsiora? To nie była miazga tylko całe owoce czarnej porzeczki i czy jak usunę owoce z butli to będzie dalej fermentować samo? Sorka za pytania ale to moje first wino ![]()
23-07-2014, 11:54
A czemu dodawałeś całe owoce, a nie miazgę? W przypadku miazgi po 7-10 dniowej fermentacji wszystko co dobre jest już w nastawie i można ją odciskać. W przypadku całych owoców ciężko cokolwiek napisać bo nikt tak nie robi.
Jak masz taką możliwość to staraj się podusić te owoce, potrzymaj kilka dni i wyciskaj. Potem do balonu i dalej będzie pracować.
24-07-2014, 21:45
Witam, jestem tu nowy.
Chciałbym zapytać czy można przedobrzyć ze stężeniem soku, mam 25kg zamrożonych porzeczek oraz 20l balon. Jedyna woda jaką planowałem dodać miała służyć do rozpuszczenia cukru i nie miało być jej wiele. Czytałem o zbyt wysokim zakwaszeniu i zastanawiam się czy warto je obniżyć np kredą lub węglanem wapnia czy może lepiej je rozcieńczyć i szukać więcej gąsiorków ? Pozdrawiam
24-07-2014, 22:42
Tutaj możesz przeczytać trochę o odkwaszaniu moszczu porzeczkowego:
http://www.klubwiniarzy.pl/index.php/win...czow-i-win Osobiście nie sprawdzałem tego sposobu. Mam za mało porzeczek i rozcieńczam, ewentualnie kupażuje z innym winem o małej kwasowości. Moim zdaniem porzeczka dobrze komponuje się z czarnym bzem. Jak masz zamrożone możesz zaczekać aż dojrzeje i wtedy zrobić wino mieszane. Ewentualnie teraz zrobić z części porzeczek na balon 20l. Myślę że 10-12kg powinno wystarczyć. A drugą część zrobić z czarnym bzem jesienią. Ja w tym roku testuję dodatek wody bananowej, zobaczymy co z tego wyjdzie. Pozdrawiam
25-07-2014, 18:51
Teraz wiem już źle zrobiłem ale teraz już za późno owoce w balonie są już 3 tyg. Zastanawiam się tylko czy teraz nie wyjąć je z balonu wycisnąć trochę i wlać do reszty winka do balonu już bez owoców co sądzicie? Przypomnę ze to nastaw na dzikich drożdżach i nie wiem czy jak zabiore owoce już teraz będzie dalej pracować? Może mi ktoś odpisać?
11-10-2014, 12:47
Witam czy winko z czarnej pożeczki powinno być kwaskowe? Moje po 11 tyg jest kwaśne mimo ze blg=6. Przepis 11kg owoców 12l wody 4kg cukru. Blg soku 14, Blg startowe 23
11-10-2014, 14:15
Hmm proporcje dobre..Z czasem się ułoży i będzie znacznie lepsze, ale kwaskowe delikatnie i tak będzie, taka natura porzeczki. Sporo zależy też od owoców, jeśli były mniej dojrzałe i kwaskowe to taki jest efekt. Ale jak wino dojrzeje jeszcze parę dobrych miesięcy to będzie lepsze, warto poczekać zdecydowanie. Słodycz też będzie inaczej odbierana, spokojnie.
11-10-2014, 15:30
ok dzięki poczekam i zobaczę za jakis czas bo nie chciał bym już dosładzać 6 blg to i tak jest sporo.
11-10-2014, 18:05
Ja mam problem z moim winem z czarnej porzeczki. Nastawiłam winko na 25 litrów. I po fermentacji w miazdze zlałam pracujące winko do dwóch balonów. W jednym mi baaardzo ładnie pracuje i ma baardzo ładny zapach. Niestety w drugim balonie nic nie pracuje. Zmieniałam już korek, bo myślałam że to jest przyczyną. Niestety winko przestało całkowicie pracować. Ma teraz taki "dziwny" zapach... Co zrobić, żeby nie poszło do wylania??? Jest sens restartu??? Co grozi nastawowi, który przestał pracować i jest długo w balonie?
22-10-2014, 19:58
Czy ktoś jest mi w stanie pomóc radą?
23-10-2014, 00:13
Sprawdź i napisz jakie jest blg. Kiedyś musi przestać pracować. Zapach cz.p. Nie wszystkim odpowiada. Jeżeli blg jest niskie i w winie jest już % to z restartem nie wypali. Wino które nie pracuje i jest w balonie, doglądane czasami, może w rezultacie być fajnym winem za 5 lat
![]()
23-10-2014, 07:23
BLG na poziomie 10 już od prawie trzech tygodni. Problem w tym, że z jednego nastawu rozlanego do dwóch balonów jakoś dziwnie pachnie... Ale za poradą jednego z forumowiczów przelałam winko przez mały lejek w celu przewietrzenia. I pojawiła się mała piana na wierzchu... Poczekam z tydzień i zobaczymy
![]()
23-10-2014, 09:43
10 blg to troche sporo. Oserwuj czy blg bedzie spadać. Wina są zalane pod korek mniemam? Jak Sytuacja się nie zmieni jedno wino bedzie wytrawne a drugie za slodkie to zrobił bym kupaż. Tylko upewnij się czy żadne nie jest zepsute albo coś żeby nie zapsuć obu nastawów.
23-10-2014, 17:07
Może nie całkiem pod korek... Brakuje może jednego litra w każdym z balonów (Jeden jest 15l, drugi 25l). No właśnie w jednym wydobywa się "dziwny" zapach... A z drugiego jest zupełnie inaczej - zapach baaardzo przyjemny
![]()
23-10-2014, 17:18
Nie napisałaś jak długo fermentowałaś owoc.
Bo jeśli długo, to może po prostu do jednej butli zlałaś więcej drożdży, a do drugie mniej, i przez to w tej jednej słabo pracuje. Najważniejsze sprawdzaj spadek blg, a dziwnym zapachem bym sie na razie nie przejmował ![]()
23-10-2014, 17:20
Owoc fermentowałam 2 tygodnie w miazdze. I jeśli drożdże są na wierzchu fermentatora to zlałam je do pierwszego (dobrego) nastawu.
29-11-2014, 19:08
Witam. Czy porzeczki przed wrzuceniem do fermentatora trzeba umyć czy mogą być prosto z krzaków?
29-11-2014, 19:18
Jeżeli są czyste, to mogą być prosto z krzaka. Tak swoją drogą, skąd masz porzeczki prosto z krzaka w listopadzie?
29-11-2014, 19:23
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|