10-07-2013, 12:27
Witam Forumowiczów,
Chciałbym Was prosić o pomoc w ustaleniu proporcji nastawu.
Zebrałem 2kg agrestu, 6kg czerwonych porzeczek i pomijalną ilość porzeczek czarnych. Do tego dodałem 3l wody i 1kg cukru. (Blg 10 przed dodaniem cukru) To wrzuciłem do wiadra wraz z odrobiną pektopolu i z drożdżami. Niestety mimo dodania 2 porcji drożdży nastaw nie chce ruszyć. (pierwsza porcja od razu - drożdże Madera, druga w poniedziałek - drozdze aktywne Femicru). Dzisiaj to co było w wiadrach wycisnąłem z czego wyszło 7,4l.
I teraz nie wiem - dodać kolejną porcję drożdży, czy jeszcze czekać i drugie pytanie - ile powinienem dolać wody?
Pozdrawiam.
Chciałbym Was prosić o pomoc w ustaleniu proporcji nastawu.
Zebrałem 2kg agrestu, 6kg czerwonych porzeczek i pomijalną ilość porzeczek czarnych. Do tego dodałem 3l wody i 1kg cukru. (Blg 10 przed dodaniem cukru) To wrzuciłem do wiadra wraz z odrobiną pektopolu i z drożdżami. Niestety mimo dodania 2 porcji drożdży nastaw nie chce ruszyć. (pierwsza porcja od razu - drożdże Madera, druga w poniedziałek - drozdze aktywne Femicru). Dzisiaj to co było w wiadrach wycisnąłem z czego wyszło 7,4l.
I teraz nie wiem - dodać kolejną porcję drożdży, czy jeszcze czekać i drugie pytanie - ile powinienem dolać wody?
Pozdrawiam.