07-03-2015, 12:48
Witam
Trochę historii na początek
18 VII - 30 kg czerwonej porzeczki zmiażdżonej w rękach + 10l wody + 3x FERMIVIN + 2x pożywka + 10 ml pekto (fermentacja w miazdze)
24 VII zlanie, wyciśnięcie na prasie, + 5l wody, + 9 kg cukru
blg-20
26 VIII blg -0,1 "cukier zjedzony". Zlałem z nad osadu i dodałem 5kg cukru rozpuszczonego w winie , ruszyło ponownie
10 IX restart 20g bayanus G995 + 4kg cukru +2,5l wody -ruszyło ale słabo
1 III blg 17 wino wyklarowane idealnie , i mocno nagazowane , w smaku "soczek", "szczypie po języku"
CO JA ZROBIŁEM
Trochę historii na początek
18 VII - 30 kg czerwonej porzeczki zmiażdżonej w rękach + 10l wody + 3x FERMIVIN + 2x pożywka + 10 ml pekto (fermentacja w miazdze)
24 VII zlanie, wyciśnięcie na prasie, + 5l wody, + 9 kg cukru
blg-20
26 VIII blg -0,1 "cukier zjedzony". Zlałem z nad osadu i dodałem 5kg cukru rozpuszczonego w winie , ruszyło ponownie
10 IX restart 20g bayanus G995 + 4kg cukru +2,5l wody -ruszyło ale słabo
1 III blg 17 wino wyklarowane idealnie , i mocno nagazowane , w smaku "soczek", "szczypie po języku"
CO JA ZROBIŁEM

