07-08-2013, 11:47
Witajcie Koleżanki i Koledzy.
Bardzo ciekawe forum. Aż miło tu być.
Moje pierwsze wino z soku czerwonej porzeczki, agrestu oraz białej porzeczki już pracuje. Zastanawiam się jak wyjdzie. Mam gąsior 20 l. wlałem do niego soku: 8 litrów i dodałem 7 kg cukru, reszta to woda. Razem tego jest około 17 litrów. Ciekaw jaka będzie jego moc. Może za mało cukru dodałem?
A teraz pytanie do profesjonalistów:
Chcę nastawić wino z brzoskwiń, mam jak wspomniałem 20 l. gąsior. Chcę uzyskać sok z brzoskwini wyciśnięty sokowirówką (mam swoje brzoskwinie – są jeszcze na drzewie – muszę się jednak szybciej przygotować
). Koledzy, ile tego soku mam wycisnąć - i ile dodać cukru, aby wino miało: 18-19% . Marzy mi się uzyskać 17 litrów winka. Jakie drożdże użyć.
Będę bardzo wdzięczny za przepis.
Powodzenia wszystkim.
Bardzo ciekawe forum. Aż miło tu być.
Moje pierwsze wino z soku czerwonej porzeczki, agrestu oraz białej porzeczki już pracuje. Zastanawiam się jak wyjdzie. Mam gąsior 20 l. wlałem do niego soku: 8 litrów i dodałem 7 kg cukru, reszta to woda. Razem tego jest około 17 litrów. Ciekaw jaka będzie jego moc. Może za mało cukru dodałem?
A teraz pytanie do profesjonalistów:
Chcę nastawić wino z brzoskwiń, mam jak wspomniałem 20 l. gąsior. Chcę uzyskać sok z brzoskwini wyciśnięty sokowirówką (mam swoje brzoskwinie – są jeszcze na drzewie – muszę się jednak szybciej przygotować

Będę bardzo wdzięczny za przepis.
Powodzenia wszystkim.