17-03-2014, 22:40
Witam serdecznie
Zapoznając się z ustawąz dnia12 maja 2011r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich,obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina.Przyszedł mi do głowy pomysł że warto się nad tym zastanowic na spokojnie.
Przepisy nie są takie straszne min.
1 hektar ziemi rolnej plus budynek gospodarczy wymagania co do niego nie są konkretnie podane.Posiadam
2. traktor i potrzebne maszyny posiadam.
3. początkowe koszty nie takie duże, ogrodzenie pola jakieś 2500zł plus zbiorniki z stali nierdzewnej do fermentacji.Może znacie jakieś sprawdzone firmy które wam służą od lat?
Czy myślicie że jako dodatkowe zajęcie ma to rację bytu?
Co do wymogów ile owoców na litr wina to też nie są przesadne do spełnienia, produkcja do 5 tyś litrów na rok min okres leżakowania 6 miesięcy?
no i wiadomo sprzęt do produkcji
Na jakąś dotacje w tym temacie z UE albo gminy można liczy?
Proszę o wasze opinie tylko takie że wina się głównie z winogron robi zachowajcie dla siebie
Pozdrawiam.
Zapoznając się z ustawąz dnia12 maja 2011r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich,obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina.Przyszedł mi do głowy pomysł że warto się nad tym zastanowic na spokojnie.
Przepisy nie są takie straszne min.
1 hektar ziemi rolnej plus budynek gospodarczy wymagania co do niego nie są konkretnie podane.Posiadam
2. traktor i potrzebne maszyny posiadam.
3. początkowe koszty nie takie duże, ogrodzenie pola jakieś 2500zł plus zbiorniki z stali nierdzewnej do fermentacji.Może znacie jakieś sprawdzone firmy które wam służą od lat?
Czy myślicie że jako dodatkowe zajęcie ma to rację bytu?
Co do wymogów ile owoców na litr wina to też nie są przesadne do spełnienia, produkcja do 5 tyś litrów na rok min okres leżakowania 6 miesięcy?
no i wiadomo sprzęt do produkcji
Na jakąś dotacje w tym temacie z UE albo gminy można liczy?
Proszę o wasze opinie tylko takie że wina się głównie z winogron robi zachowajcie dla siebie
Pozdrawiam.