• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Porzeczki barw wszelakich v
« Wstecz 1 2 3 4 5 … 11 Dalej »

Wino z czarnej porzeczki

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Wino z czarnej porzeczki
GuRuFLORO Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 5
Liczba wątków: 2
Dołączył: 09 2013
#1
15-08-2014, 15:04
Witam serdecznie forumowiczów, zwracam się do was z wielką prośba. A mianowicie robię wino z czarnej porzeczki pierwszy raz, mam na swoim koncie kilka innych ale ten owoc to mój debiut i tu pojawia się moje pytanie....

...wiec tak : Gąsior mam 35 litrowy

dałem:

15 kg - porzeczki czarnej
4 kg - cukru i jakieś 15 litrów wody (nic więcej, nieładem drożdży ani żadnej pożywki), i po 9 dniach wino się zatrzymało i prawie w ogóle nie pracuje, wczoraj dodałem jeszcze 2 KG cukru i bez zmian.

Pomoże mi ktoś w takiej sytuacji ??? Bardzo mi zależy na tym winie ponieważ uwielbiam czarną porzeczkę i wierze w to ze wino jest pyszne !!!!



Pozdrawiam Marek
Szukaj
Odpowiedz
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
*******
Liczba postów: 8.571
Liczba wątków: 400
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
#2
15-08-2014, 16:09
Zmierz blg.
Szukaj
Odpowiedz
luckyluke Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 585
Liczba wątków: 9
Dołączył: 10 2013
Lokalizacja: Lubiąż-PL, Clonmel-Irl
Nastrój: Nie umiesz pić to nie pij :P
#3
15-08-2014, 16:23
Dodatek cukru nie pomógł napewno. Dzikie drożdże są nie obliczalne. Opcja jest taka, zmierz ile tam jest cukru, rozcieńcz wodą lub sokiem do 20-25blg i zapodaj jakieś dobre winne drożdże. Aktywne. Owoce już wycisnięte prawda? Jest sporo na forum o cz.p. Poczytaj :)
Szukaj
Odpowiedz
gynek63 Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.289
Liczba wątków: 1
Dołączył: 01 2012
Lokalizacja: z POLSKI
Nastrój: kto pije to żyje
#4
15-08-2014, 18:00
Dałeś owoce do baniaka czy sok z czarnej porzeczki.
Bo jeżeli sok to stosunek jest taki 1/1,5/ litra wody drożdże, pożywka i, syrop cukrowy na raty.;)
Można nawet dać podwójną dawkę drożdży, wino nie wykipi.

Pozdrawiam/Gliwice
Szukaj
Odpowiedz
GuRuFLORO Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 5
Liczba wątków: 2
Dołączył: 09 2013
#5
16-08-2014, 22:32
Panowie, panowie waaa dziękuje za odpowiedzi, jesteście the best, tylko tak wstyd sie przyznać nie mam tego miernika do blg :(((((((((( będę musiał zamówić chyba tu w sklepie będą, i zaraz będę pisał ile mam blg (mam jedynie do pomiaru %)

Dałem owoce pogniotłem je dość dokładnie rękoma 15 kg owocu i 6 kg cukru.

Pozdrawiam serdecznie .... i puki co dziękuje, za pomoc teraz najważniejsze to blg.
Szukaj
Odpowiedz
GuRuFLORO Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 5
Liczba wątków: 2
Dołączył: 09 2013
#6
21-08-2014, 18:30
No więc taaak panowie jestem z powrotem. Już piszę więcej informacji o moim winie : Winko bulka w piwnicy raz na ok. 90 sec.
Kupiłem sprzęt i po pomiarze BLG mam teraz 9 blg, w temp. 20 stopni C.

Drożdże G995 kupiłem i mam jeszcze oprócz tego druga torebkę z napisem pożywka, co to jest ta pożywka? Mam to dodawać czy w ogóle mam dodawać drożdże ???

Póki co dziękuje za pomoc za informacje oraz waszą wiedzę !

Pozdrawiam ....
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Porzeczki barw wszelakich v
« Wstecz 1 2 3 4 5 … 11 Dalej »

Wino z czarnej porzeczki


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 13-11-2025, 17:59 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa