09-07-2015, 12:18
Witam wszystkich.
Jestem tu nowy dlatego proszę o wyrozumiałość i liczę na pomoc z waszej strony przy produkcji pierwszego wina.
Trochę poczytałem na różnych stronach o wyrobie wina ale chyba bardziej mi to namieszało w głowie niż pomogło.
Chciałbym zrobić wino półsłodkie ~16%
Znaleziony przepis:
-10kg owoców
-9l wody
-5kg cukru
Zaopatrzyłem się w balon 20l, pojemnik fermentacyjny 30l, cukromierz.
Zebrałem 8kg czerwonej porzeczki i 2kg agrestu. Wcześniej przygotowałem MD Malaga zamojskich
05.07.15 - wyczyszczone owoce zmiażdżyłem w pojemniku i dodałem MD, pożywkę oraz 3kg cukru rozpuszczone w 5l wody (cukromierz pokazywał końcówkę skali także było chyba z 25blg)
06.07.15 - wino zaczęło ładnie pracować
09.07.15 - wino dalej pracuje, owoce oddzieliły się od moszczu(pojemnik pokazuje 10l moszczu i nad czapa z owoców), cukromierz pokazuje 10blg.
Czekać aż blg jeszcze spadnie czy wyciskać owoce i dodawać resztę cukru z wodą?
Jestem tu nowy dlatego proszę o wyrozumiałość i liczę na pomoc z waszej strony przy produkcji pierwszego wina.
Trochę poczytałem na różnych stronach o wyrobie wina ale chyba bardziej mi to namieszało w głowie niż pomogło.
Chciałbym zrobić wino półsłodkie ~16%
Znaleziony przepis:
-10kg owoców
-9l wody
-5kg cukru
Zaopatrzyłem się w balon 20l, pojemnik fermentacyjny 30l, cukromierz.
Zebrałem 8kg czerwonej porzeczki i 2kg agrestu. Wcześniej przygotowałem MD Malaga zamojskich
05.07.15 - wyczyszczone owoce zmiażdżyłem w pojemniku i dodałem MD, pożywkę oraz 3kg cukru rozpuszczone w 5l wody (cukromierz pokazywał końcówkę skali także było chyba z 25blg)
06.07.15 - wino zaczęło ładnie pracować
09.07.15 - wino dalej pracuje, owoce oddzieliły się od moszczu(pojemnik pokazuje 10l moszczu i nad czapa z owoców), cukromierz pokazuje 10blg.
Czekać aż blg jeszcze spadnie czy wyciskać owoce i dodawać resztę cukru z wodą?