• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła

Forum Domowych Winiarzy › O wszystkim › Zmiana ustaw o wyrobie wina i wyrobie alkoholu › destylaty
Legalna pálinka

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Legalna pálinka
kael Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 53
Liczba wątków: 15
Nastrój: zmienny
20-07-2015, 19:30
Witam,
Mieszkam (częściowo) i pracuję w Czechach i oto co się dowiedziałem.
Moszcz można tutaj oddać do destylarni (moderator/ka puści?) i odebrać potem gotowy produkt. Niestety to kosztuje, bo trzeba zapłacić też podatek (akcyzę).
Największy jednak minus jest następujący: podobno, moszcze od takich drobnych dostawców to wlewają do jednego wspólnego kotła :(, więc nawet nie wiadomo co się dokładnie potem pije.
- Ale, może można by się jakoś zrzucić, żeby osiągnąć wymaganą kubaturę na "własny kocioł". Z koleżeństwem z Forum to ja osobiście nie miałbym oporów się "zmieszać" ;). A jeżdżę co tydzień w te i wew te...
- Inna opcja, to mogę jeszcze popytać kolegów ze Słowacji, może tam jest jakoś lepiej.
Czy kogokolwiek taki temat interesuje?
KL
Szukaj
Odpowiedz
Fester Offline
Zasłużony dla forum
Liczba postów: 743
Liczba wątków: 43
20-07-2015, 21:37
Nihil novi, vide STONAVA.
Szukaj
Odpowiedz
kael Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 53
Liczba wątków: 15
Nastrój: zmienny
22-07-2015, 11:12
(20-07-2015, 21:37)Fester napisał(a): Nihil novi, vide STONAVA.
To ja mam pytanie.
Cena (w innych miejscach jest podobna) jest wyraźnie niższa, niż np. w hipermarkecie w Czechach.
Czy za tę niską cenę pracują tylko na moim moszczu, czy też wlewają wszystko do wspólnego baniaka:pytajnik:
Szukaj
Odpowiedz
milix Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 84
Liczba wątków: 2
24-07-2015, 07:19
Kolego najlepiej zapytać się na miejscu jak masz taką możliwość. Z internetu wynika że za litr spirytusu płaci się ok 40zł, ale czy to tylko dla czechów jest usługa? Pomysł ciekawy ale nie wiem czy nie lepiej wypożyczyć sprzęt na miejscu, tylko czy w mazowieckim jest taki punkt?
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › O wszystkim › Zmiana ustaw o wyrobie wina i wyrobie alkoholu › destylaty
Legalna pálinka

• Pokaż wersję do druku
Skocz do:

• Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 19-07-2025, 07:03 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa