W pierwszym tygodniu stycznia będzie już znana data rozpoczęcia zapisów na Mazer Cup 2016. który odbędzie się w dniach 18-19 marca. Warto wcześniej zapoznać się z nowymi kategoriami miodów pitnych, które będą obowiązywały na konkursie.
Mazer Cup 2016
|
(30-12-2015, 18:09)male napisał(a): W pierwszym tygodniu stycznia będzie już znana data rozpoczęcia zapisów na Mazer Cup 2016. który odbędzie się w dniach 18-19 marca. Warto wcześniej zapoznać się z nowymi kategoriami miodów pitnych, które będą obowiązywały na konkursie. Oooo, dobrze wiedzieć. Czy coś z grubsza już wiadomo: - w jakiej objętości będą dopuszczone butelki (czy będą dopusczone 0.33L)? - jedna, czy dwie butelki? - czy będzie możliwość dostarczenia wysyłkowo i do kiedy jest termin zgłoszeń? Wiem, że zostało podane: "będzie wiadomo w styczniu", tyle że już szykuję się do butelkowania (National Brewing Championships 2016 w Irlandii ma termin oddawania do końca stycznia a finał też w podobnym czasie - 20 lutego). Jestem bardzo ciekawy oceny środowiska bardziej zorientowanego w miodach, gdzie jest większa konkurencja i tradycja w tym temacie. Nieoficjalnie ostatnio dostałem od jednego sędziego 45/50, od zaawansowanego 40/50 za robionego na szybko młodego dębniaka a jest to dla mnie coś podejrzane, bo to już światowy poziom (chociaż mi też smakuje...). Jeszcze jedno... z nowym BJCP dla miodów mam spory problem jak zakwalifikować właśnie: - dębniaka, co skończył na prawie 4Blg (półwytrawny), - Kapucyńskiego słodkiego (10Blg) (imbir, cynamon, wanilia; chmielony).
Dominik Siedlak (bachus)
Na konkurs można wysyłać butelki 0,33 0,375 0,75 litra.Na dojście do fazy Best Of Show potrzebne są 3 butelki 0,33 lub 0,375 i 2 butelki 0,75l. Do fazy medalowej potrzebne są 2 butelki 0,33 lub 0,375 i jedna 0,75l.
Miody musisz wysłać pocztą. Twoje oba miody to albo kategoria M3B albo M4B. W przypadku miodu historycznego KONIECZNIE należy napisać w opisie Trójniak (Dwójniak) historical Polish mead.
Miody na konkurs będzie można zgłaszać od 8 stycznia. Limit zgłoszeń 450 miodów, o 50 więcej niż poprzednio.
Ruszyły zapisy.Regulamin, opisy kategorii, adres do wysyłki i link do zgłoszeń są tutaj .
09-01-2016, 11:47
Zapisy przekroczyły w ciągu doby półmetek, w tej chwili zgłoszone są już 232 miody.
09-01-2016, 17:19
(09-01-2016, 11:47)male napisał(a): Zapisy przekroczyły w ciągu doby półmetek, w tej chwili zgłoszone są już 232 miody. Noc była w USA i spali, znowu się ruszyło: Maximum Competition Entries: 450 Current Entry Count: 237
Dominik Siedlak (bachus)
10-01-2016, 21:22
(09-01-2016, 17:19)bachus_ napisał(a):(09-01-2016, 11:47)male napisał(a): Zapisy przekroczyły w ciągu doby półmetek, w tej chwili zgłoszone są już 232 miody. Witam, jestem tu nowy czy są jeszcze wolne miejsca w konkurskie??? nie mogę się połapać czy gdzieś na stronie jest licznik zgłoszeń? Chciałbym wystawić swojego pięcioletniego trójniaka, a tłumacz stron na niewiele się zdał. Pozdrawiam Janek
10-01-2016, 21:26
(10-01-2016, 21:22)Miody Jana napisał(a):(09-01-2016, 17:19)bachus_ napisał(a):(09-01-2016, 11:47)male napisał(a): Zapisy przekroczyły w ciągu doby półmetek, w tej chwili zgłoszone są już 232 miody. Spokojnie,wciąż są wolne miejsca. Zaloguj się do konkursu domowego i możesz wypełnić zgłoszenie. Napisz coś więcej o tym miodzie, to podam Ci kategorię.
10-01-2016, 22:16
Na 450 miejsc zgłoszono już 267 a w tym tylko 12 miodów z Polski. Powiem,że to nic jak na kraj z takimi tradycjami miodostniczymi ( i są to tradycje doceniane, bo kategoria " miody tradycyjne" na MC to jest ukłon w naszą stronę). W naszych piwnicach jest wiele doskonałych miodów, a w całym konkursie chodzi o zabawę i współzawodnictwo, a wygrana jest jakimś niezobowiązującym marzeniem.
Tak dużego konkursu w Polsce nie ma, tak wiele osób nie wystawia swoich miodów i to jedyna okazja w roku, by pokazac jakim potencjałem dysponujemy.... My Polscy Miodosytnicy Domowi! P.S. Jak to napisałem pomyślałem, że brzmi to jak proletariacka odezwa do narodu z pamiętnych czasów.... Ale nikogo imiennie zachęcał nie będę do udziału w MC , bo przegranym jest tylko ten, kto nie wziął udziału.....
JerzyK
Wino to najpiękniejszy dar bogów dla ludzi. Platon
Brawa dla Jurka za wspaniałą odezwę. Możecie liczyć na moją pomoc przy rejestracji i zgłaszaniu miodów.
10-01-2016, 22:52
Udalo sie zarejestrowac, musialem wylaczyc tlumacza bo linki byly nieaktywne. Tym miodem zdobylem zloto wtym roku na enoexpo w Krakowie. Zarejestrowaem jako miod historyczny M4B.
Jeżeli wydrukowałeś etykiety i zapłaciłeś PayPalem to teraz tylko wysłać paczkę, przy podawaniu zawartości wpisz: Liquid yeast.
Jedno pytanie, czy w polu special nature wpisałeś Trójniak historical Polish mead?
10-01-2016, 22:57
Cos sie syplo, nie mam polskich znakow. Oplata jest 10 dolarow jesli dobrze odczytalem ?
Lepiej nie używać polskich znaków, opłata za jeden miód wynosi 10$. Po wybraniu płatności PayPalem kwota do zapłaty będzie podana przez system, nic nie trzeba wpisywać.
10-01-2016, 23:02
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-01-2016, 23:08 przez Miody Jana.)
Nie w tym dodatkowym polu nic nie wpisalem, ale jest mozliwosc edycji czyli dopisac ze to trojniak itd..
sa tam jeszcze jakies trzy pola do wyboru 1 nagazowanie 2 slodycz 3 wytrzymalosc tak mi przetlumaczylo ale tam nic nie wypelnilem a niby jest obowiazkowe.
10-01-2016, 23:08
W tym wyskakującym polu po wciśnięciu kategorii M4B trzeba KONIECZNIE uzasadnić, że jest to miód historyczny, czyli w Twoim przypadku musisz napisać Trojniak-historical Polish mead, jeżeli jest to miód owocowy podaj jakie są owoce, napisz też :mead aged 5 years. Jak wejdziesz w edycję to część opisu trzeba będzie uzupełnić na nowo. Należy też wybrać w Twoim przypadku: still,sweet,sack. Etykiety nie drukuj ponownie, tu się nic nie zmieni.
10-01-2016, 23:11
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-01-2016, 23:15 przez Miody Jana.)
1 Carbonation 2 Sweetness 3 Strength co tam wybrac dla trojniaka ????
Dziekuje juz poprawiam a etykiety zapisalem w pdf wydrukuje przed wysylka. zapomialem ze juz po nowym roku i bedzie mial juz 6 lat w tym roku
10-01-2016, 23:15
Radzę wysłać paczkę jak najszybciej (adres Wayna Boncyka). Bywa, że dochodzi do organizatora po 5 tygodniach.
10-01-2016, 23:21
Jest tez tam pytanie o rodzaj miodu ale to okno jest opcjonalne.
10-01-2016, 23:23
To jest pole do wpisania miodu odmianowego, czyli np. jeżeli dałeś 100% gryki. Jeżeli dałeś wielokwiat to nie wypełniaj.
10-01-2016, 23:51
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-01-2016, 23:54 przez Miody Jana.)
Juz zaplacone trzeba tylko spakowac i wyslac.Jeszcze raz Dziekuje za pomoc. Pozdrawiam
ile wyslac 4 X 0,75L ???? poczta polska czy jakis inny przewoznik????
Maksymalnie potrzeba 3 x 0,33l lub 3 x 0,375l lub 2 x 0,75l. Wersja 4 x 0,75l jest dla miodosytni komercyjnych. Wysyłka Pocztą Polską.
11-01-2016, 13:31
Ja tylko dodam, że wg. opisu:
- nie ma żadnego limitu na wielkość butelek, ale preferowane są 12oz (~330ml) x3 sztuki. Mogą być dwie, ale nie ma pewności, czy taka ilość wystarczy przy dojściu do BoS. Butelki mogą być mniejsze (0.25L), ale wtedy x4 butelki. Sprawdziłem wczoraj: dobrej jakości butelka 330ml z trójniakiem i korkiem ma wagę 570g a z cieńszego szkła 550g. Pakowanie tych 570g trzech sztuk z dobrym pudełkiem i folią (łącznie z woreczkami zapinamymi na zamek IKEA, jakby miało się coś lać po pęknięciu) można zmiesić się w 2kg. Jakbym wysyłał dwa różne miody, to w dwóch osobnych paczkach: po pierwsze jest szansa, że coś dotrze. Po drugie w moim przypadku dwie paczki x2kg są tańsze, niż jedna 4kg (Irlandia). Ja nie spodziewam się cudów, po prostu chcę zobaczyć papier BJCP od profesjonalistów od miodów i co mogę poprawić. Mi i znajomym smakuje. Pogoda kiepska, paczki mogą leżeć chwile gdzieś na sortowni. Jak miód zareaguje na ujemne temperatury? W teorii może nie rozsadzi (13%), ale jak ze smakiem?
Dominik Siedlak (bachus)
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|