Nalewka wiśniowa.
Około 15l.
Skład:
4l spirytusu
2l wódki
1l amaretto
goździki (30-50) -(pisząc z pamięci po degustacji mogę źle pamiętać)
1 laska wanilii (była na pewno jedna to pamiętam dobrze)
Smak:
Wiśniowy, mocno alkoholowy, mocno goździkowy, aż gorzki.
Finish: gorzkawy (!!!).
Zapach:
OK
Wiśniowy, mocno zapach amaretto, zapach goździkowy mocno wyczuwalny.
Problem:
Zapach jest OK.
Moc stosunkowo za duża (po 1 lampce wina i 50-100ml nalewki szuje się jak po 2-3 piwach). W smaku mocny goździk, aż nuta goździkowa przysłania smak wiśni. Nalewka za wytrawna.
Co zrobić?
Mam możliwość przelania do innego balona (w celu oddzielenia goździków od reszty nalewki), najprawdopodobniej zrobię to natychmiast (czyli jutro).
Na pewno dosłodzę. Pytanie tylko na 15l ile cukru? W smaku ciężko określić bo wszystko smakuje zbyt mocno goździkami.
Chcę dolać 1,5l czystego soku z wiśni(z minimalną zawartością alkoholu) do nastawu. Czy dolewać wody? W degustacji zrobiłem test (50:50 nalewki:wody) i wg. mnie smak pomimo zbyt mocnej goryczki był do przyjęcia. Ale z drugiej strony rozcieńczę smak wiśni.
Czy może coś dodać (sok? jakiś owoc? miód?) by dodać do nastawu i zmniejszyć goryczkę od goździków.
PS. Jutro tj. w środę po 20 zaczynam pracę z tą nalewką. (Choć jeszcze nie wiem co zrobię
)
Około 15l.
Skład:
4l spirytusu
2l wódki
1l amaretto
goździki (30-50) -(pisząc z pamięci po degustacji mogę źle pamiętać)
1 laska wanilii (była na pewno jedna to pamiętam dobrze)
Smak:
Wiśniowy, mocno alkoholowy, mocno goździkowy, aż gorzki.
Finish: gorzkawy (!!!).
Zapach:
OK
Wiśniowy, mocno zapach amaretto, zapach goździkowy mocno wyczuwalny.
Problem:
Zapach jest OK.
Moc stosunkowo za duża (po 1 lampce wina i 50-100ml nalewki szuje się jak po 2-3 piwach). W smaku mocny goździk, aż nuta goździkowa przysłania smak wiśni. Nalewka za wytrawna.
Co zrobić?
Mam możliwość przelania do innego balona (w celu oddzielenia goździków od reszty nalewki), najprawdopodobniej zrobię to natychmiast (czyli jutro).
Na pewno dosłodzę. Pytanie tylko na 15l ile cukru? W smaku ciężko określić bo wszystko smakuje zbyt mocno goździkami.
Chcę dolać 1,5l czystego soku z wiśni(z minimalną zawartością alkoholu) do nastawu. Czy dolewać wody? W degustacji zrobiłem test (50:50 nalewki:wody) i wg. mnie smak pomimo zbyt mocnej goryczki był do przyjęcia. Ale z drugiej strony rozcieńczę smak wiśni.
Czy może coś dodać (sok? jakiś owoc? miód?) by dodać do nastawu i zmniejszyć goryczkę od goździków.
PS. Jutro tj. w środę po 20 zaczynam pracę z tą nalewką. (Choć jeszcze nie wiem co zrobię

To jest moje zdanie, nie musisz się z nim zgadzać.