Liczba postów: 8.085
Liczba wątków: 151
Dołączył: 07 2012
Lokalizacja: SZCZECIN na północy Winnica CISOWA
Nastrój: Niepowtarzalny...
06-10-2016, 22:27
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-09-2017, 21:48 przez maciek19660714.)
Odmiany: Pinot Noir 45%, Zweigelt 30%, Saint Laurent 10%, Blaufrankisch 2,5%, Cabernet Dorsa 2,5%, Regent 5%, Dornfelder 5%.
Plan - wino czerwone wytrawne.
2016 09 27 - Winobranie
2016 09 27 - Odszypułkowanie, piro 2,5g(0,1g x 25l)
2016 09 27 - POMIARY (nastaw I) - PN, SL, ZW, BF (22Blg, 9g.l, 3,6pH), MACERACJA
2016 09 27 - POMIARY (nastaw II) -Regent, Dornf (23Blg, 8g.l, 3,6pH), MACERACJA
2016 09 28 - DROŻDŻE - UCLM S377 (08:00)
2016 09 28 - START FERMENTACJI (15:00)
2016 09 29 - Pożywka - fosforan dwuamonowy z tiaminą 5g (0,2 x 25l)(temp 25C)
2016 10 01 - Wyciskanie Regent, Dornfeder (dodanie do NASTAW I)
2016 10 01 - POMIARY (25l)(7,5g/l)(3,7pH)
2016 10 02 - Pożywka - fosforan dwuamonowy z tiaminą 5g (0,2 x 25l)(temp 25C)
Liczba postów: 252
Liczba wątków: 6
Dołączył: 04 2015
Lokalizacja: Baden Württemberg
Nastrój: Wiosenny
07-10-2016, 15:37
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-10-2016, 15:37 przez ykp0261.)
Dlaczego akurat drożdże UCLM S377?
Wasze zdrowie!
Liczba postów: 8.085
Liczba wątków: 151
Dołączył: 07 2012
Lokalizacja: SZCZECIN na północy Winnica CISOWA
Nastrój: Niepowtarzalny...
07-10-2016, 20:53
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-10-2016, 20:59 przez maciek19660714.)
Drożdże UCLM S377, ze względu na produkcję glicerolu.
I jeszcze, tytułem fotorelacji, mój tegoroczny patent - zacisk na rurce. Wino, pierwszy raz zlewam używając sita z nierdzewki, własnej konstrukcji ale niezależnie od pokaźnej powierzchni pod koniec i tak się lekko zapycha więc owa końcówka wymaga spowolnienia, lub - nawet - zatrzymania przepływu i to właśnie ten mój patent:
Liczba postów: 878
Liczba wątków: 12
Dołączył: 02 2011
Lokalizacja: Wieluń
07-10-2016, 21:05
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-10-2016, 21:06 przez pawelek.)
W tamtym roku Regenta fermentowałem w 18 stopniach, taniny uzupełniałem płatkami dębowymi, efektu jeszcze nie próbowałem. W tym roku mam lepszej jakości grona, fermentacja na razie idzie w 20 stopniach w obu przypadkach 6-7 dni w miazdze, myślę o dodaniu czystej taniny.
Zastanawia mnie jaki efekt uzyskasz przy tak krótkiej fermentacji w miazdze w 25 stopniach.
Pozdrawiam
Paweł
Liczba postów: 8.085
Liczba wątków: 151
Dołączył: 07 2012
Lokalizacja: SZCZECIN na północy Winnica CISOWA
Nastrój: Niepowtarzalny...
08-10-2016, 09:59
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-10-2016, 18:10 przez maciek19660714.)
Efektu raczej nie poznam, ponieważ Regent dodałem do całości Cuvee. Miałem go wycinać ale trzy krzewy zostawię, ponieważ dodaje ładnego koloru, podnosi cukier i obniża kwasowość, pomimo tego, że rośnie w cieniu.
Teraz fermentacja całości Cuvee przebiega w 20 stopniach.
Liczba postów: 8.085
Liczba wątków: 151
Dołączył: 07 2012
Lokalizacja: SZCZECIN na północy Winnica CISOWA
Nastrój: Niepowtarzalny...
12-10-2016, 06:37
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-07-2017, 13:14 przez maciek19660714.)
- 2016 09 27 - Winobranie
- 2016 09 27 - Odszypułkowanie, piro 2,5g(0,1g x 25l)
- 2016 09 27 - POMIARY (nastaw I) - PN, SL, ZW, BF (22Blg, 9g.l, 3,6pH), MACERACJA
- 2016 09 27 - POMIARY (nastaw II) -Regent, Dornf (23Blg, 8g.l, 3,6pH), MACERACJA
- 2016 09 28 - DROŻDŻE - UCLM S377 (08:00)
- 2016 09 28 - START FERMENTACJI (15:00)
- 2016 09 29 - Pożywka - fosforan dwuamonowy z tiaminą 5g (0,2 x 25l)(temp 25C)
- 2016 10 01 - Wyciskanie Regent, Dornfeder (dodanie do NASTAW I)
- 2016 10 01 - POMIARY (25l)(7,5g/l)(3,7pH)
- 2016 10 02 - Pożywka - fosforan dwuamonowy z tiaminą 5g (0,2 x 25l)(temp 25C)
- 2016 10 12 WYCISKANIE (15l)
- 2016 10 12 WYCISKANIE (sito działa jak ta lala)
- 2016 10 12 POMIARY (3,9pH)
- 2016 10 12 POMIARY (15l)(1Blg)(5,9g.l)(3,9pH)
Co jest? Powtórka z rozrywki? Pięć,dziewięć grama na litr - kolejny soczek?
No cóż... nauczony doświadczeniem, tym razem mam zapas kwasu.
W zeszłym roku Turnau przestrzegał mnie, już w lipcu, aby baczyć na kwasowość. Wtedy nie posłuchałem...
Liczba postów: 2.793
Liczba wątków: 61
Dołączył: 11 2006
Lokalizacja: wieś pod Warszawą
Za późno zebrałeś owoce 
Nie ma to jak wczesne odmiany. Trzeba na nie uważać. Szczególnie Regenta.
Liczba postów: 3.421
Liczba wątków: 65
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Tychy, pałac Moszna 2014
Nastrój: żyję, a na zlotach rozkwit :P
12-10-2016, 10:05
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-10-2016, 10:07 przez Castleman.)
Maciek, w tym cuvee masz za dużo odmian. Koktajl wychodzi 
Moim zdaniem przy Twojej przestrzeni powinieneś zdecydować się na uprawę 3-4 odmian.
*****\\\\ ///*************l***********§*********[]
*****( @ @ )***********oooooo*****(bul,bul)*****[%%]
--oOOo-(_)-oOOo----->****grono*****(ooooooo)****[%%]
------O-----O--------********ooo******(ooooooo)****[%%]
pozdrawia Castleman*******o********(ossad)*****[%%]
Liczba postów: 8.085
Liczba wątków: 151
Dołączył: 07 2012
Lokalizacja: SZCZECIN na północy Winnica CISOWA
Nastrój: Niepowtarzalny...
12-10-2016, 16:10
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-09-2017, 19:59 przez maciek19660714.)
Piotrek, chyba coś Ci się lekko pomieszało. Że tak powiem... Całe sztaby enologów kombinują jak zrobić odpowiednie cuvee czy kupaż, aby końcowy efekt był lepszy, a Ty o jakimś koktajlu piszesz...
Ale z tymi 3-4 odmianami to jakby zgadłeś. Obok Krzewów Dornfelder i części Regent od maja, już rośnie Zweigelt.
Paweł taki był plan - Dornfelder i Regent miały odkwaszać ale... nie aż tak!
- 2016 09 27 - Winobranie
- 2016 09 27 - Odszypułkowanie, piro 2,5g(0,1g x 25l)
- 2016 09 27 - POMIARY (nastaw I) - PN, SL, ZW, BF (22Blg, 9g.l, 3,6pH), MACERACJA
- 2016 09 27 - POMIARY (nastaw II) -Regent, Dornf (23Blg, 8g.l, 3,6pH), MACERACJA
- 2016 09 28 - DROŻDŻE - UCLM S377 (08:00)
- 2016 09 28 - START FERMENTACJI (15:00)
- 2016 09 29 - Pożywka - fosforan dwuamonowy z tiaminą 5g (0,2 x 25l)(temp 25C)
- 2016 10 01 - Wyciskanie Regent, Dornfeder (dodanie do NASTAW I)
- 2016 10 01 - POMIARY (25l)(7,5g/l)(3,7pH)
- 2016 10 02 - Pożywka - fosforan dwuamonowy z tiaminą 5g (0,2 x 25l)(temp 25C)
- 2016 10 12 - Wyciskanie (15l)
- 2016 10 12 - POMIARY (15l)(1Blg)(5,9g.l)(3,9pH)
Degustacja potwierdziła pomiary.
Zapas kwasu - na początek - w ilości pół litra, już się rozmraża.
Liczba postów: 8.085
Liczba wątków: 151
Dołączył: 07 2012
Lokalizacja: SZCZECIN na północy Winnica CISOWA
Nastrój: Niepowtarzalny...
12-10-2016, 18:31
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-10-2016, 18:59 przez maciek19660714.)
Tak jeszcze się zastanawiałem - patrząc na to zdjęcie (powyżej) z degustacji - co z wodnikiem... Wrzuciłem do niego resztki z Cuvee 2016 i Restart 2015. Jaką ma kwasowość? Tak więc wsadziłem pHmetr i wynik pokazał, także 3,9pH... Pomimo dolanej wody...
Cuvee 2016 nie cisnąłem na prasie (bo jej nie mam), a oddzielenie miazgi odbyło się za pomocą sita - w zasadzie - grawitacyjnie więc może te kwasy są teraz... w wodniku. To dobra wiadomość dla tych, którzy mają ich za dużo. Dla mnie raczej nie... Trzeba będzie w przyszłym roku skonstruować prasę... Oprócz, nie dodawania Regent i Dornfelder lub zebrania ich wcześniej...
Jeszcze jedno; przed dodaniem zapasu kwasu, namnożę w nim drożdże Siha4. Cuvee, co prawda jeszcze bulka ale boję się, że UCLM S377 są na granicy, a czerwonego z cukrem resztkowym "nie zniesę"...
Liczba postów: 1.713
Liczba wątków: 16
Dołączył: 11 2009
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Ja to z kolei całkiem na odwrót, mam problem z nadmiarem kwasów.
Jak na mój gust, to na czerwone wino owoce powinny mieć poniżej 7 g/l kwasu...
PS. Mocno spada Ci kwas po fermentacji? Sprawdzę u siebie, czy też tak poleciał.
Liczba postów: 8.085
Liczba wątków: 151
Dołączył: 07 2012
Lokalizacja: SZCZECIN na północy Winnica CISOWA
Nastrój: Niepowtarzalny...
12-10-2016, 19:54
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-10-2016, 20:07 przez maciek19660714.)
Też tak myślałem, jeszcze dwa lata temu, kiedy robiłem wino z "dostanego" Dorfelder - wyszedł - moim zdaniem - za duży kwas. Jednak "sięgnąłem" teraz, do tego co napisał Maciej, u mnie w temacie:
(21-10-2014, 12:46)Maciej napisał(a): maciek19660714 napisał(a):2014 10 20
P. Noir (S) 4 grona/krzew - 22Bx 9g/l
P. Noir (E) 4 grona/krzew - 22Bx 9g/l
P. Noir (G) 4 grona/krzew - 22Bx 9g/l
Syrah-----1 grono/krzew - 23Bx 8g/l
To już są parametry na przyzwoite spokojne wino. Po FJM może być mało kwaśne.
Maciek, czeka Cię poważne zadanie: nie utlenić.
i tak sobie myślę, że wiedział co pisze... Chyba będę musiał zbierać przy dziewięciu gramach na litr... Ot co...
Ciężko powiedzieć jak spada kwasowość. No właśnie... nie kwas, a kwasowość. Kwas nie jest jeden. Powiedzmy - dla uproszczenia, że jest kwas winowy i jabłkowy. muszą one pozostawać w pewnej korelacji. Jak jednego za mało - źle. Jak drugiego za dużo - też źle. U mnie za mało i za szybko spada jabłkowy.
Tak mniemam ale... to już tylko Kilis...
Liczba postów: 2.793
Liczba wątków: 61
Dołączył: 11 2006
Lokalizacja: wieś pod Warszawą
12-10-2016, 20:38
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-10-2016, 20:39 przez kilis.)
Znowu ja.
pH o tym świadczy.
9g/l z pH 3 jest nie do wypicia. a pH 3,9 bardzo łagodne. Mówi że owoce były bardzo dojrzałe i jest mało kwasu jabłkowego a to dużo winowego. A ile to już bez badań się nie da.
Na bibule mogło by wyjść czy np. jabłkowego całkiem nie ma, ale to chyba tylko w Regencie przy 4g/l i pH 4.
Liczba postów: 8.085
Liczba wątków: 151
Dołączył: 07 2012
Lokalizacja: SZCZECIN na północy Winnica CISOWA
Nastrój: Niepowtarzalny...
- 2016 09 27 - Winobranie
- 2016 09 27 - Odszypułkowanie, piro 2,5g(0,1g x 25l)
- 2016 09 27 - POMIARY (nastaw I) - PN, SL, ZW, BF (22Blg, 9g.l, 3,6pH), MACERACJA
- 2016 09 27 - POMIARY (nastaw II) -Regent, Dornf (23Blg, 8g.l, 3,6pH), MACERACJA
- 2016 09 28 - DROŻDŻE - UCLM S377 (08:00)
- 2016 09 28 - START FERMENTACJI (15:00)
- 2016 09 29 - Pożywka - fosforan dwuamonowy z tiaminą 5g (0,2 x 25l)(temp 25C)
- 2016 10 01 - Wyciskanie Regent, Dornfeder (dodanie do NASTAW I)
- 2016 10 01 - POMIARY (25l)(7,5g/l)(3,7pH)
- 2016 10 02 - Pożywka - fosforan dwuamonowy z tiaminą 5g (0,2 x 25l)(temp 25C)
- 2016 10 12 - Wyciskanie (15l)
- 2016 10 12 - POMIARY (15l)(1Blg)(5,9g.l)(3,9pH)
- 2016 10 12 - DROŻDŻE - SIHA4 w zapasie kwasu - START
- 2016 10 12 - Dodanie do nastawu i rozmnożenie.
Liczba postów: 8.085
Liczba wątków: 151
Dołączył: 07 2012
Lokalizacja: SZCZECIN na północy Winnica CISOWA
Nastrój: Niepowtarzalny...
16-10-2016, 13:12
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-10-2016, 21:41 przez maciek19660714.)
- 2016 09 27 - Winobranie
- 2016 09 27 - Odszypułkowanie, piro 2,5g(0,1g x 25l)
- 2016 09 27 - POMIARY (nastaw I) - PN, SL, ZW, BF (22Blg, 9g.l, 3,6pH), MACERACJA
- 2016 09 27 - POMIARY (nastaw II) -Regent, Dornf (23Blg, 8g.l, 3,6pH), MACERACJA
- 2016 09 28 - DROŻDŻE - UCLM S377 (08:00)
- 2016 09 28 - START FERMENTACJI (15:00)
- 2016 09 29 - Pożywka - fosforan dwuamonowy z tiaminą 5g (0,2 x 25l)(temp 25C)
- 2016 10 01 - Wyciskanie Regent, Dornfeder (dodanie do NASTAW I)
- 2016 10 01 - POMIARY (25l)(7,5g/l)(3,7pH)
- 2016 10 02 - Pożywka - fosforan dwuamonowy z tiaminą 5g (0,2 x 25l)(temp 25C)
- 2016 10 12 - Wyciskanie (15l)
- 2016 10 12 - POMIARY (15l)(1Blg)(5,9g.l)(3,9pH)
- 2016 10 12 - DROŻDŻE - SIHA4 + (zapas kwasu z 2,9pH) - Dodanie do nastawu
- 2016 10 14 - POMIAR (3,9pH)
Jak widać pH się nie zmieniło. Organoleptycznie wzrosła lekko kwasowość - nie mierzyłem. Zmierzę po dodaniu drugiego pół litra, kolejnego zapasu kwasu.
Liczba postów: 8.085
Liczba wątków: 151
Dołączył: 07 2012
Lokalizacja: SZCZECIN na północy Winnica CISOWA
Nastrój: Niepowtarzalny...
27-10-2016, 01:06
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-09-2018, 21:16 przez maciek19660714.)
- 2016 09 27 - Winobranie
- 2016 09 27 - Odszypułkowanie, piro 2,5g(0,1g x 25l)
- 2016 09 27 - POMIARY (nastaw I) - PN, SL, ZW, BF (22Blg, 9g.l, 3,6pH), MACERACJA
- 2016 09 27 - POMIARY (nastaw II) -Regent, Dornf (23Blg, 8g.l, 3,6pH), MACERACJA
- 2016 09 28 - DROŻDŻE - UCLM S377 (08:00)
- 2016 09 28 - START FERMENTACJI (15:00)
- 2016 09 29 - Pożywka - fosforan dwuamonowy z tiaminą 5g (0,2 x 25l)(temp 25C)
- 2016 10 01 - Wyciskanie Regent, Dornfeder (dodanie do NASTAW I)
- 2016 10 01 - POMIARY (25l)(7,5g/l)(3,7pH)
- 2016 10 02 - Pożywka - fosforan dwuamonowy z tiaminą 5g (0,2 x 25l)(temp 25C)
- 2016 10 12 - Wyciskanie (15l)
- 2016 10 12 - POMIARY (15l)(1Blg)(5,9g.l)(3,9pH)
- 2016 10 12 - DROŻDŻE - SIHA4 + (zapas kwasu z 2,9pH)
- 2016 10 14 - POMIAR (3,9pH)
- 2016 10 20 - I ZLANIE (14l)(-2Blg)(6,5g/l)(3,9pH) siarkowanie 0,84 g Piro (0,06 x 14 l)
- 2016 10 20 - (0,5l zapas kwasu)
- 2016 10 26 - II ZLANIE
- 2016 10 26 - POMIAR (-1,5Blg)
- 2016 10 26 - POMIAR (6,75g/l)
Przy okazji pomiaru kwasowości - moim zdaniem, wskazane jest aby pHmetr, w trakcie kolejnych aplikacji NaOH, znalazł się, na przykład w szklance - różnica po dolaniu "resztek" to 0,2.
- 2016 10 26 - POMIAR (3,9pH)
Liczba postów: 8.085
Liczba wątków: 151
Dołączył: 07 2012
Lokalizacja: SZCZECIN na północy Winnica CISOWA
Nastrój: Niepowtarzalny...
27-10-2016, 02:04
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-10-2016, 22:36 przez maciek19660714.)
- 2016 09 27 - Winobranie
- 2016 09 27 - Odszypułkowanie, piro 2,5g(0,1g x 25l)
- 2016 09 27 - POMIARY (nastaw I) - PN, SL, ZW, BF (22Blg, 9g.l, 3,6pH), MACERACJA
- 2016 09 27 - POMIARY (nastaw II) -Regent, Dornf (23Blg, 8g.l, 3,6pH), MACERACJA
- 2016 09 28 - DROŻDŻE - UCLM S377 (08:00)
- 2016 09 28 - START FERMENTACJI (15:00)
- 2016 09 29 - Pożywka - fosforan dwuamonowy z tiaminą 5g (0,2 x 25l)(temp 25C)
- 2016 10 01 - Wyciskanie Regent, Dornfeder (dodanie do NASTAW I)
- 2016 10 01 - POMIARY (25l)(7,5g/l)(3,7pH)
- 2016 10 02 - Pożywka - fosforan dwuamonowy z tiaminą 5g (0,2 x 25l)(temp 25C)
- 2016 10 12 - Wyciskanie (15l)
- 2016 10 12 - POMIARY (15l)(1Blg)(5,9g.l)(3,9pH)
- 2016 10 12 - DROŻDŻE - SIHA4 + (zapas kwasu z 2,9pH)
- 2016 10 14 - POMIAR (3,9pH)
- 2016 10 20 - I ZLANIE (14l)(-2Blg)(6,5g/l)(3,9pH) siarkowanie 0,84 g Piro (0,06 x 14 l)
- 2016 10 20 - (0,5l zapas kwasu)
- 2016 10 26 - II ZLANIE (11,5l)(-1,5Blg)(6,75g.l)(3,9pH)
- 2016 10 26 - Degustacja
Blisko soczku. Kwasy bardzo, bardzo delikatne ale są wyczuwalne. Może troszkę za mało ale jest jeszcze 0,5Blg do zjedzenia więc nie dodaję zapasu kwasu i odstawiam na miesiąc.
Aromaty są ciekawe.
Na razie, to jest fajne, lekkie wino.
Liczba postów: 8.085
Liczba wątków: 151
Dołączył: 07 2012
Lokalizacja: SZCZECIN na północy Winnica CISOWA
Nastrój: Niepowtarzalny...
08-11-2016, 04:00
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-11-2016, 22:34 przez maciek19660714.)
- 2016 09 27 - Winobranie
- 2016 09 27 - Odszypułkowanie, piro 2,5g(0,1g x 25l)
- 2016 09 27 - POMIARY (nastaw I) - PN, SL, ZW, BF (22Blg, 9g.l, 3,6pH), MACERACJA
- 2016 09 27 - POMIARY (nastaw II) -Regent, Dornf (23Blg, 8g.l, 3,6pH), MACERACJA
- 2016 09 28 - DROŻDŻE - UCLM S377 (08:00)
- 2016 09 28 - START FERMENTACJI (15:00)
- 2016 09 29 - Pożywka - fosforan dwuamonowy z tiaminą 5g (0,2 x 25l)(temp 25C)
- 2016 10 01 - Wyciskanie Regent, Dornfeder (dodanie do NASTAW I)
- 2016 10 01 - POMIARY (25l)(7,5g/l)(3,7pH)
- 2016 10 02 - Pożywka - fosforan dwuamonowy z tiaminą 5g (0,2 x 25l)(temp 25C)
- 2016 10 12 - Wyciskanie (15l)
- 2016 10 12 - POMIARY (15l)(1Blg)(5,9g.l)(3,9pH)
- 2016 10 12 - DROŻDŻE - SIHA4 + zapas kwasu (0,5l - 2,9pH)
- 2016 10 14 - POMIAR (3,9pH)
- 2016 10 20 - I ZLANIE (14l)(-2Blg)(6,5g/l)(3,9pH) siarkowanie 0,84 g Piro (0,06 x 14 l)
- 2016 10 20 - zapas kwasu (0,5l)
- 2016 10 26 - II ZLANIE (11,5l)(-1,5Blg)(6,75g.l)(3,9pH)
- 2016 11 08 - III ZLANIE (10l)(-2Blg)(6,5g.l)(3,9pH)
- 2016 11 08 - siarkowanie 0,6 g Piro (0,06 x 10 l)
- 2016 11 08 - dodanie zapasu kwasu (1,8l)
Nadal fajne lekkie wino. I tak jest dobrze jak na wytłoki... Tyle, że to koniec zapasu kwasów... W odwodzie pozostaje już tylko kwas winowy.
Butla wędruje na zimę do piwnicy.
Liczba postów: 8.085
Liczba wątków: 151
Dołączył: 07 2012
Lokalizacja: SZCZECIN na północy Winnica CISOWA
Nastrój: Niepowtarzalny...
Butla nadal w piwnicy ale przed spotkaniem w Szczecinie postanowiłem przetestować co i zacz z próbkami.
Cztery próbki - to co się nie zmieściło w butli - nalane do butelek, postały sobie w lodówce do testowania:
Pierwszy test 2016 12 06 - okazało się, że pomimo pomiaru -2Blg jest spumante
Aktualnie, kolejny test; spumante nadal, oczywiście ale... ten aromat i smak. Nie spodziewałem się, że aż tak... No i zupełnie przypadkowo, zrobiłem jeszcze spaghetti.
Powiem i napiszę tak; czerwone spumante jest arcy ciekawe.
Liczba postów: 8.085
Liczba wątków: 151
Dołączył: 07 2012
Lokalizacja: SZCZECIN na północy Winnica CISOWA
Nastrój: Niepowtarzalny...
03-05-2017, 20:01
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-05-2017, 00:12 przez maciek19660714.)
Czas na uzupełnienie zdarzeń...
W dniu 2017 01 21 podczas SZCZECIŃSKICH DEGUSTACJI STYCZNIOWYCH Cuvee 2016 https://photos.google.com/share/AF1QipOr...RTR0FfblBn zostało poddane ocenie: https://photos.google.com/share/AF1QipOr...RTR0FfblBn. No cóż... całkiem nieźle jak na wytłoki.
I dalej;
- 2016 09 27 - Winobranie
- 2016 09 27 - Odszypułkowanie, piro 2,5g(0,1g x 25l)
- 2016 09 27 - POMIARY (nastaw I) - PN, SL, ZW, BF (22Blg, 9g.l, 3,6pH), MACERACJA
- 2016 09 27 - POMIARY (nastaw II) -Regent, Dornf (23Blg, 8g.l, 3,6pH), MACERACJA
- 2016 09 28 - DROŻDŻE - UCLM S377 (08:00)
- 2016 09 28 - START FERMENTACJI (15:00)
- 2016 09 29 - Pożywka - fosforan dwuamonowy z tiaminą 5g (0,2 x 25l)(temp 25C)
- 2016 10 01 - Wyciskanie Regent, Dornfeder (dodanie do NASTAW I)
- 2016 10 01 - POMIARY (25l)(7,5g/l)(3,7pH)
- 2016 10 02 - Pożywka - fosforan dwuamonowy z tiaminą 5g (0,2 x 25l)(temp 25C)
- 2016 10 12 - Wyciskanie (15l)
- 2016 10 12 - POMIARY (15l)(1Blg)(5,9g.l)(3,9pH)
- 2016 10 12 - DROŻDŻE - SIHA4 + zapas kwasu (0,5l - 2,9pH)
- 2016 10 14 - POMIAR (3,9pH)
- 2016 10 20 - I ZLANIE (14l)(-2Blg)(6,5g/l)(3,9pH) siarkowanie 0,84 g Piro (0,06 x 14 l)
- 2016 10 20 - zapas kwasu (0,5l)
- 2016 10 26 - II ZLANIE (11,5l)(-1,5Blg)(6,75g.l)(3,9pH)
- 2016 11 08 - III ZLANIE (10l)(-2Blg)(6,5g.l)(3,9pH)
- 2016 11 08 - siarkowanie 0,6 g Piro (0,06 x 10 l)
- 2016 11 08 - dodanie zapasu kwasu (1,8l)
- 2017 01 21 - zlanie 300ml na konkurs
- 2017 04 11 - IV ZLANIE (5l+15x300ml)0,3 piro(0,06 x 5l)
Butla pięć litrów - do piwnicy, a butelki (nie siarkowane) na święta i do kolejnych degustacji.
Podczas świąt - tak jak wcześniej - fajne lekkie winko.
Wczoraj - degustacja jednej z butelek:
Na zdjęciu, nie nalana (zapomniałem uwiecznić). Dalej fajne i lekkie, tyle, że... ruszyło. Tak więc te kilka butelek, które zostały - będą spumante.
Wniosek; za wcześnie butelkowane!
Liczba postów: 8.085
Liczba wątków: 151
Dołączył: 07 2012
Lokalizacja: SZCZECIN na północy Winnica CISOWA
Nastrój: Niepowtarzalny...
22-08-2017, 02:09
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-08-2018, 22:28 przez maciek19660714.)
Nooo to było spumante, zahaczające ostro o szampana - fajne lekkie, miłe i przyjemne.
Kolejne zdarzenia:
- 2016 09 27 - Winobranie
- 2016 09 27 - Odszypułkowanie, piro 2,5g(0,1g x 25l)
- 2016 09 27 - POMIARY (nastaw I) - PN, SL, ZW, BF (22Blg, 9g.l, 3,6pH), MACERACJA
- 2016 09 27 - POMIARY (nastaw II) -Regent, Dornf (23Blg, 8g.l, 3,6pH), MACERACJA
- 2016 09 28 - DROŻDŻE - UCLM S377 (08:00)
- 2016 09 28 - START FERMENTACJI (15:00)
- 2016 09 29 - Pożywka - fosforan dwuamonowy z tiaminą 5g (0,2 x 25l)(temp 25C)
- 2016 10 01 - Wyciskanie Regent, Dornfeder (dodanie do NASTAW I)
- 2016 10 01 - POMIARY (25l)(7,5g/l)(3,7pH)
- 2016 10 02 - Pożywka - fosforan dwuamonowy z tiaminą 5g (0,2 x 25l)(temp 25C)
- 2016 10 12 - Wyciskanie (15l)
- 2016 10 12 - POMIARY (15l)(1Blg)(5,9g.l)(3,9pH)
- 2016 10 12 - DROŻDŻE - SIHA4 + zapas kwasu (0,5l - 2,9pH)
- 2016 10 14 - POMIAR (3,9pH)
- 2016 10 20 - I ZLANIE (14l)(-2Blg)(6,5g/l)(3,9pH) siarkowanie 0,84 g Piro (0,06 x 14 l)
- 2016 10 20 - zapas kwasu (0,5l)
- 2016 10 26 - II ZLANIE (11,5l)(-1,5Blg)(6,75g.l)(3,9pH)
- 2016 11 08 - III ZLANIE (10l)(-2Blg)(6,5g.l)(3,9pH)
- 2016 11 08 - siarkowanie 0,6 g Piro (0,06 x 10 l)
- 2016 11 08 - dodanie zapasu kwasu (1,8l)
- 2017 01 21 - zlanie 300ml na konkurs
- 2017 04 11 - IV ZLANIE (5l+15x300ml)0,3 piro(0,06 x 5l)
- 2017 08 20 - V ZLANIE (4,8l) 0,3g piro(0,06 x 4,8l)
Dałem 0,06g/l - trochę więcej niż należało - ze względu na piro z zeszłego roku...
Wino oceniam na stabilne. Dosyć mocny i ciekawy aromat. W smaku, nadal dosyć lekkie...
- 2017 08 21 - V ZLANIE - BUTELKOWANIE (14x300ml)
- 2017 08 21 - V ZLANIE (butelki)
- próbki Cuvee 2016 (V zlanie):
No cóż... w porównaniu do BIAŁE 2016, to niebo i ziemia...
Jeszcze będzie kilka degustacji zabutelkowanych próbek ale obecnie, na pierwszym miejscu i na piedestale stawiam... białe z PN i ZW. Na drugim miejscu - spumante lub różowe z czegokolwiek. Natomiast... daleko, daleko potem - czerwone.
Nadmieniam, iż jest to moja ocena, mojego terroir i moich umiejętności...
Jeżeli chodzi o białe - to akurat mi pasuje...
Liczba postów: 821
Liczba wątków: 2
Dołączył: 05 2017
Lokalizacja: Strzałkowo, Wielkopolska
Maciek, w moim odbiorze, dość mocno skrytykowałeś swoje wino czerwone.
Albo Twoje Białe jest tak dobre i stąd krytyka Czerwonego, albo rzeczywiście jest coś na rzeczy - chyba, że ma tu miejsce komplikacja obu czynników.
Czy wysoki udział procentowy dodanych kwasów w odniesieniu do całkowitej objętości wina, mógł mieć wpływ na jakość/Twoją opinię?
Nurtuje mnie jeszcze jedno pytanie - jaki miałeś koncept fermentowania w miadze Regenta/Dornfeldera jedynie przez 3 dni?
Pozdrawiam
Piotr
Liczba postów: 8.085
Liczba wątków: 151
Dołączył: 07 2012
Lokalizacja: SZCZECIN na północy Winnica CISOWA
Nastrój: Niepowtarzalny...
23-08-2017, 23:20
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-08-2017, 07:48 przez maciek19660714.)
Sam się przekonasz, w październiku - przywiozę i jedno i drugie.
Oceniłem tak jak należało! Primo - Białe 2016, rzeczywiście było tak dobre. Secundo - czerwone oceniałem w odniesieniu (jak napisałem...) do mojego terroir i umiejętności ale także, w stosunku do wyznacznika - La Crema (zaznaczona czerwoną obwódką): https://photos.google.com/share/AF1QipOP...dOQWJuVDlR
Pamiętaj także, że to w końcu... wytłoki plus trochę Dornfelder i Regent... W tym znaczeniu - dobre, fajne i lekkie ale na trzecim miejscu u mnie...
Dodane kwasy - moim zdaniem - uratowały to wino.
Nie pamiętam, skąd ten koncept. Nie ma to znaczenia. Dornfeldera, w przyszłym roku nie będzie, a Regent (nad altaną, w cieniu) wzbogaci jedynie sokiem... wytłoki z PN i ZW.
Liczba postów: 8.085
Liczba wątków: 151
Dołączył: 07 2012
Lokalizacja: SZCZECIN na północy Winnica CISOWA
Nastrój: Niepowtarzalny...
27-08-2017, 12:52
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-12-2017, 19:24 przez maciek19660714.)
Choć na trzecim miejscu... jest dobre, fajne i lekkie - do sałatki w sam raz,
degustacja próbki Cuvee 2016 (V zlanie):
https://photos.google.com/share/AF1QipPo...dlQzNJUU5R
Nie zmieniam zdania, co trzeciego miejsca u mnie ale kilka dni po piro, Cuvee 2016 zyskało sporo. Jest czerwone wino, o czystym aromacie i smaku. Z dużym naciskiem na czystość tychże. Ważne, że - jeżeli chodzi o dodatek PN - mokra ściera, nie wyczuwalna.
Ada powiedziała, że to pierwsze moje czerwone, które jej smakuje... bez zastrzeżeń.
Liczba postów: 821
Liczba wątków: 2
Dołączył: 05 2017
Lokalizacja: Strzałkowo, Wielkopolska
Jakoś wcześniej nie zwróciłem uwagi, że Czerwone było tworzone na bazie wytłoków.
Abstrahując, zapas kwasów, jako dodatek do wina czerwonego gronowego, nie daje mi spokoju - czy i jak bardzo może wpłynąć na pogorszenie jakości wina?
Oczywiście, z jednej strony poprawi kwasowość, ale co z pozostałą paletą smaków? - przecież sok z niedojrzałych gron jest marnej jakości.
Może to się komponuje z przedojrzałymi ( zbyt późno zebranymi ) owocami... Przecież tak w zeszłym roku zrobiłem cuve - Rondo i Regent dłużej zostawiłem na krzewach, aby zmieszać z sąsiada przeciążonym, niedojrzałym i zaniedbanym Gołubokiem.
Potem z Cuve zrobiłem "Cupaże" - dodałem Blaufränkisch - eksperyment, który namieszał mi w głowie ( odnośnie pomysłu na Blaufränkisch ). Wino 3l wyszło całkiem, całkiem...
Możliwe, że sam sobie udzieliłem odpowiedzi  , ale nie mam doświadczenia z wykorzystywaniem zapasu kwasów i stąd wątpliwości.
Cóż, najlepiej zbierać owoce we właściwym terminie, a nie kombinować z kwasami - choć, jako zabezpieczenie, dobrze je mieć!
P.S. Dzisiaj ( w moim odbiorze ) mniej krytycznie podszedłeś do swojego wina  , ale, przez to, że jest na bazie wytłoków, jeszcze bardziej mnie zainteresowało! - coś będzie trzeba robić z wytłoków po gronach z 317 krzewów - mam nadzieję spróbować na spotkaniu!
Pozdrawiam
Piotr
|