Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gronowe - CZERW, Cuvee 2016 (Winnica Cisowa)
#1
Odmiany: Pinot Noir 45%, Zweigelt 30%, Saint Laurent 10%, Blaufrankisch 2,5%, Cabernet Dorsa 2,5%, Regent 5%, Dornfelder 5%.

Plan - wino czerwone wytrawne.

2016 09 27 - Winobranie

   


2016 09 27 - Odszypułkowanie, piro 2,5g(0,1g x 25l)

   

2016 09 27 - POMIARY (nastaw I) - PN, SL, ZW, BF (22Blg, 9g.l, 3,6pH), MACERACJA
2016 09 27 - POMIARY (nastaw II) -Regent, Dornf (23Blg, 8g.l, 3,6pH), MACERACJA
2016 09 28 - DROŻDŻE - UCLM S377 (08:00)

   

2016 09 28 - START FERMENTACJI (15:00)

   

2016 09 29 - Pożywka - fosforan dwuamonowy z tiaminą 5g (0,2 x 25l)(temp 25C)

   

2016 10 01 - Wyciskanie Regent, Dornfeder (dodanie do NASTAW I)

   

2016 10 01 - POMIARY (25l)(7,5g/l)(3,7pH)

   

2016 10 02 - Pożywka - fosforan dwuamonowy z tiaminą 5g (0,2 x 25l)(temp 25C)

   
Odpowiedz
#2
Dlaczego akurat drożdże UCLM S377?
Wasze zdrowie!
Odpowiedz
#3
Drożdże UCLM S377, ze względu na produkcję glicerolu.

I jeszcze, tytułem fotorelacji, mój tegoroczny patent - zacisk na rurce. Wino, pierwszy raz zlewam używając sita z nierdzewki, własnej konstrukcji ale niezależnie od pokaźnej powierzchni pod koniec i tak się lekko zapycha więc owa końcówka wymaga spowolnienia, lub - nawet - zatrzymania przepływu i to właśnie ten mój patent:

   

   
Odpowiedz
#4
W tamtym roku Regenta fermentowałem w 18 stopniach, taniny uzupełniałem płatkami dębowymi, efektu jeszcze nie próbowałem. W tym roku mam lepszej jakości grona, fermentacja na razie idzie w 20 stopniach w obu przypadkach 6-7 dni w miazdze, myślę o dodaniu czystej taniny.

Zastanawia mnie jaki efekt uzyskasz przy tak krótkiej fermentacji w miazdze w 25 stopniach.
Pozdrawiam

Paweł

Odpowiedz
#5
Efektu raczej nie poznam, ponieważ Regent dodałem do całości Cuvee. Miałem go wycinać ale trzy krzewy zostawię, ponieważ dodaje ładnego koloru, podnosi cukier i obniża kwasowość, pomimo tego, że rośnie w cieniu.

Teraz fermentacja całości Cuvee przebiega w 20 stopniach.
Odpowiedz
#6
- 2016 09 27 - Winobranie
- 2016 09 27 - Odszypułkowanie, piro 2,5g(0,1g x 25l)
- 2016 09 27 - POMIARY (nastaw I) - PN, SL, ZW, BF (22Blg, 9g.l, 3,6pH), MACERACJA
- 2016 09 27 - POMIARY (nastaw II) -Regent, Dornf (23Blg, 8g.l, 3,6pH), MACERACJA
- 2016 09 28 - DROŻDŻE - UCLM S377 (08:00)
- 2016 09 28 - START FERMENTACJI (15:00)
- 2016 09 29 - Pożywka - fosforan dwuamonowy z tiaminą 5g (0,2 x 25l)(temp 25C)
- 2016 10 01 - Wyciskanie Regent, Dornfeder (dodanie do NASTAW I)
- 2016 10 01 - POMIARY (25l)(7,5g/l)(3,7pH)
- 2016 10 02 - Pożywka - fosforan dwuamonowy z tiaminą 5g (0,2 x 25l)(temp 25C)

- 2016 10 12 WYCISKANIE (15l)

   

- 2016 10 12 WYCISKANIE (sito działa jak ta lala)


   

- 2016 10 12 POMIARY (3,9pH)

   

- 2016 10 12 POMIARY (15l)(1Blg)(5,9g.l)(3,9pH)

   

Co jest? Powtórka z rozrywki? Pięć,dziewięć grama na litr - kolejny soczek?
No cóż... nauczony doświadczeniem, tym razem mam zapas kwasu.

   

W zeszłym roku Turnau przestrzegał mnie, już w lipcu, aby baczyć na kwasowość. Wtedy nie posłuchałem...
Odpowiedz
#7
Za późno zebrałeś owoce :D
Nie ma to jak wczesne odmiany. Trzeba na nie uważać. Szczególnie Regenta.
Odpowiedz
#8
Maciek, w tym cuvee masz za dużo odmian. Koktajl wychodzi ;)
Moim zdaniem przy Twojej przestrzeni powinieneś zdecydować się na uprawę 3-4 odmian.
*****\\\\   ///*************l***********§*********[]
*****(  @ @ )***********oooooo*****(bul,bul)*****[%%]
--oOOo-(_)-oOOo----->****grono*****(ooooooo)****[%%]
------O-----O--------********ooo******(ooooooo)****[%%]
pozdrawia Castleman*******o********(ossad)*****[%%]
Odpowiedz
#9
Piotrek, chyba coś Ci się lekko pomieszało. Że tak powiem... Całe sztaby enologów kombinują jak zrobić odpowiednie cuvee czy kupaż, aby końcowy efekt był lepszy, a Ty o jakimś koktajlu piszesz...
Ale z tymi 3-4 odmianami to jakby zgadłeś. Obok Krzewów Dornfelder i części Regent od maja, już rośnie Zweigelt.

Paweł taki był plan - Dornfelder i Regent miały odkwaszać ale... nie aż tak!

- 2016 09 27 - Winobranie
- 2016 09 27 - Odszypułkowanie, piro 2,5g(0,1g x 25l)
- 2016 09 27 - POMIARY (nastaw I) - PN, SL, ZW, BF (22Blg, 9g.l, 3,6pH), MACERACJA
- 2016 09 27 - POMIARY (nastaw II) -Regent, Dornf (23Blg, 8g.l, 3,6pH), MACERACJA
- 2016 09 28 - DROŻDŻE - UCLM S377 (08:00)
- 2016 09 28 - START FERMENTACJI (15:00)
- 2016 09 29 - Pożywka - fosforan dwuamonowy z tiaminą 5g (0,2 x 25l)(temp 25C)
- 2016 10 01 - Wyciskanie Regent, Dornfeder (dodanie do NASTAW I)
- 2016 10 01 - POMIARY (25l)(7,5g/l)(3,7pH)
- 2016 10 02 - Pożywka - fosforan dwuamonowy z tiaminą 5g (0,2 x 25l)(temp 25C)
- 2016 10 12 - Wyciskanie (15l)
- 2016 10 12 - POMIARY (15l)(1Blg)(5,9g.l)(3,9pH)



Degustacja potwierdziła pomiary.

   

Zapas kwasu - na początek - w ilości pół litra, już się rozmraża.

   
Odpowiedz
#10
Tak jeszcze się zastanawiałem - patrząc na to zdjęcie (powyżej) z degustacji - co z wodnikiem... Wrzuciłem do niego resztki z Cuvee 2016 i Restart 2015. Jaką ma kwasowość? Tak więc wsadziłem pHmetr i wynik pokazał, także 3,9pH... Pomimo dolanej wody...

Cuvee 2016 nie cisnąłem na prasie (bo jej nie mam), a oddzielenie miazgi odbyło się za pomocą sita - w zasadzie - grawitacyjnie więc może te kwasy są teraz... w wodniku. To dobra wiadomość dla tych, którzy mają ich za dużo. Dla mnie raczej nie... Trzeba będzie w przyszłym roku skonstruować prasę... Oprócz, nie dodawania Regent i Dornfelder lub zebrania ich wcześniej...

Jeszcze jedno; przed dodaniem zapasu kwasu, namnożę w nim drożdże Siha4. Cuvee, co prawda jeszcze bulka ale boję się, że UCLM S377 są na granicy, a czerwonego z cukrem resztkowym "nie zniesę"...
Odpowiedz
#11
Ja to z kolei całkiem na odwrót, mam problem z nadmiarem kwasów.
Jak na mój gust, to na czerwone wino owoce powinny mieć poniżej 7 g/l kwasu...
PS. Mocno spada Ci kwas po fermentacji? Sprawdzę u siebie, czy też tak poleciał.
Odpowiedz
#12
Też tak myślałem, jeszcze dwa lata temu, kiedy robiłem wino z "dostanego" Dorfelder - wyszedł - moim zdaniem - za duży kwas. Jednak "sięgnąłem" teraz, do tego co napisał Maciej, u mnie w temacie:


(21-10-2014, 12:46)Maciej napisał(a):
maciek19660714 napisał(a):2014 10 20
P. Noir (S) 4 grona/krzew - 22Bx 9g/l
P. Noir (E) 4 grona/krzew - 22Bx 9g/l
P. Noir (G) 4 grona/krzew - 22Bx 9g/l
Syrah-----1 grono/krzew - 23Bx 8g/l

To już są parametry na przyzwoite spokojne wino. Po FJM może być mało kwaśne.
Maciek, czeka Cię poważne zadanie: nie utlenić.


i tak sobie myślę, że wiedział co pisze... Chyba będę musiał zbierać przy dziewięciu gramach na litr... Ot co...

Ciężko powiedzieć jak spada kwasowość. No właśnie... nie kwas, a kwasowość. Kwas nie jest jeden. Powiedzmy - dla uproszczenia, że jest kwas winowy i jabłkowy. muszą one pozostawać w pewnej korelacji. Jak jednego za mało - źle. Jak drugiego za dużo - też źle. U mnie za mało i za szybko spada jabłkowy.

Tak mniemam ale... to już tylko Kilis...
Odpowiedz
#13
Znowu ja. :D
pH o tym świadczy.
9g/l z pH 3 jest nie do wypicia. a pH 3,9 bardzo łagodne. Mówi że owoce były bardzo dojrzałe i jest mało kwasu jabłkowego a to dużo winowego. A ile to już bez badań się nie da.
Na bibule mogło by wyjść czy np. jabłkowego całkiem nie ma, ale to chyba tylko w Regencie przy 4g/l i pH 4.
Odpowiedz
#14
- 2016 09 27 - Winobranie
- 2016 09 27 - Odszypułkowanie, piro 2,5g(0,1g x 25l)
- 2016 09 27 - POMIARY (nastaw I) - PN, SL, ZW, BF (22Blg, 9g.l, 3,6pH), MACERACJA
- 2016 09 27 - POMIARY (nastaw II) -Regent, Dornf (23Blg, 8g.l, 3,6pH), MACERACJA
- 2016 09 28 - DROŻDŻE - UCLM S377 (08:00)
- 2016 09 28 - START FERMENTACJI (15:00)
- 2016 09 29 - Pożywka - fosforan dwuamonowy z tiaminą 5g (0,2 x 25l)(temp 25C)
- 2016 10 01 - Wyciskanie Regent, Dornfeder (dodanie do NASTAW I)
- 2016 10 01 - POMIARY (25l)(7,5g/l)(3,7pH)
- 2016 10 02 - Pożywka - fosforan dwuamonowy z tiaminą 5g (0,2 x 25l)(temp 25C)
- 2016 10 12 - Wyciskanie (15l)
- 2016 10 12 - POMIARY (15l)(1Blg)(5,9g.l)(3,9pH)

- 2016 10 12 - DROŻDŻE - SIHA4 w zapasie kwasu - START

   

- 2016 10 12 - Dodanie do nastawu i rozmnożenie.

   
Odpowiedz
#15
- 2016 09 27 - Winobranie
- 2016 09 27 - Odszypułkowanie, piro 2,5g(0,1g x 25l)
- 2016 09 27 - POMIARY (nastaw I) - PN, SL, ZW, BF (22Blg, 9g.l, 3,6pH), MACERACJA
- 2016 09 27 - POMIARY (nastaw II) -Regent, Dornf (23Blg, 8g.l, 3,6pH), MACERACJA
- 2016 09 28 - DROŻDŻE - UCLM S377 (08:00)
- 2016 09 28 - START FERMENTACJI (15:00)
- 2016 09 29 - Pożywka - fosforan dwuamonowy z tiaminą 5g (0,2 x 25l)(temp 25C)
- 2016 10 01 - Wyciskanie Regent, Dornfeder (dodanie do NASTAW I)
- 2016 10 01 - POMIARY (25l)(7,5g/l)(3,7pH)
- 2016 10 02 - Pożywka - fosforan dwuamonowy z tiaminą 5g (0,2 x 25l)(temp 25C)
- 2016 10 12 - Wyciskanie (15l)
- 2016 10 12 - POMIARY (15l)(1Blg)(5,9g.l)(3,9pH)
- 2016 10 12 - DROŻDŻE - SIHA4 + (zapas kwasu z 2,9pH) - Dodanie do nastawu

- 2016 10 14 - POMIAR (3,9pH)

   

Jak widać pH się nie zmieniło. Organoleptycznie wzrosła lekko kwasowość - nie mierzyłem. Zmierzę po dodaniu drugiego pół litra, kolejnego zapasu kwasu.
Odpowiedz
#16
- 2016 09 27 - Winobranie
- 2016 09 27 - Odszypułkowanie, piro 2,5g(0,1g x 25l)
- 2016 09 27 - POMIARY (nastaw I) - PN, SL, ZW, BF (22Blg, 9g.l, 3,6pH), MACERACJA
- 2016 09 27 - POMIARY (nastaw II) -Regent, Dornf (23Blg, 8g.l, 3,6pH), MACERACJA
- 2016 09 28 - DROŻDŻE - UCLM S377 (08:00)
- 2016 09 28 - START FERMENTACJI (15:00)
- 2016 09 29 - Pożywka - fosforan dwuamonowy z tiaminą 5g (0,2 x 25l)(temp 25C)
- 2016 10 01 - Wyciskanie Regent, Dornfeder (dodanie do NASTAW I)
- 2016 10 01 - POMIARY (25l)(7,5g/l)(3,7pH)
- 2016 10 02 - Pożywka - fosforan dwuamonowy z tiaminą 5g (0,2 x 25l)(temp 25C)
- 2016 10 12 - Wyciskanie (15l)
- 2016 10 12 - POMIARY (15l)(1Blg)(5,9g.l)(3,9pH)
- 2016 10 12 - DROŻDŻE - SIHA4 + (zapas kwasu z 2,9pH)
- 2016 10 14 - POMIAR (3,9pH)
- 2016 10 20 - I ZLANIE (14l)(-2Blg)(6,5g/l)(3,9pH) siarkowanie 0,84 g Piro (0,06 x 14 l)
- 2016 10 20 - (0,5l zapas kwasu)

- 2016 10 26 - II ZLANIE

   

- 2016 10 26 - POMIAR (-1,5Blg)

   

- 2016 10 26 - POMIAR (6,75g/l)

   

Przy okazji pomiaru kwasowości - moim zdaniem, wskazane jest aby pHmetr, w trakcie kolejnych aplikacji NaOH, znalazł się, na przykład w szklance - różnica po dolaniu "resztek" to 0,2.

   


- 2016 10 26 - POMIAR (3,9pH)

   
Odpowiedz
#17
- 2016 09 27 - Winobranie
- 2016 09 27 - Odszypułkowanie, piro 2,5g(0,1g x 25l)
- 2016 09 27 - POMIARY (nastaw I) - PN, SL, ZW, BF (22Blg, 9g.l, 3,6pH), MACERACJA
- 2016 09 27 - POMIARY (nastaw II) -Regent, Dornf (23Blg, 8g.l, 3,6pH), MACERACJA
- 2016 09 28 - DROŻDŻE - UCLM S377 (08:00)
- 2016 09 28 - START FERMENTACJI (15:00)
- 2016 09 29 - Pożywka - fosforan dwuamonowy z tiaminą 5g (0,2 x 25l)(temp 25C)
- 2016 10 01 - Wyciskanie Regent, Dornfeder (dodanie do NASTAW I)
- 2016 10 01 - POMIARY (25l)(7,5g/l)(3,7pH)
- 2016 10 02 - Pożywka - fosforan dwuamonowy z tiaminą 5g (0,2 x 25l)(temp 25C)
- 2016 10 12 - Wyciskanie (15l)
- 2016 10 12 - POMIARY (15l)(1Blg)(5,9g.l)(3,9pH)
- 2016 10 12 - DROŻDŻE - SIHA4 + (zapas kwasu z 2,9pH)
- 2016 10 14 - POMIAR (3,9pH)
- 2016 10 20 - I ZLANIE (14l)(-2Blg)(6,5g/l)(3,9pH) siarkowanie 0,84 g Piro (0,06 x 14 l)
- 2016 10 20 - (0,5l zapas kwasu)
- 2016 10 26 - II ZLANIE (11,5l)(-1,5Blg)(6,75g.l)(3,9pH)

   

- 2016 10 26 - Degustacja

   

Blisko soczku. Kwasy bardzo, bardzo delikatne ale są wyczuwalne. Może troszkę za mało ale jest jeszcze 0,5Blg do zjedzenia więc nie dodaję zapasu kwasu i odstawiam na miesiąc.
Aromaty są ciekawe.
Na razie, to jest fajne, lekkie wino.
Odpowiedz
#18
- 2016 09 27 - Winobranie
- 2016 09 27 - Odszypułkowanie, piro 2,5g(0,1g x 25l)
- 2016 09 27 - POMIARY (nastaw I) - PN, SL, ZW, BF (22Blg, 9g.l, 3,6pH), MACERACJA
- 2016 09 27 - POMIARY (nastaw II) -Regent, Dornf (23Blg, 8g.l, 3,6pH), MACERACJA
- 2016 09 28 - DROŻDŻE - UCLM S377 (08:00)
- 2016 09 28 - START FERMENTACJI (15:00)
- 2016 09 29 - Pożywka - fosforan dwuamonowy z tiaminą 5g (0,2 x 25l)(temp 25C)
- 2016 10 01 - Wyciskanie Regent, Dornfeder (dodanie do NASTAW I)
- 2016 10 01 - POMIARY (25l)(7,5g/l)(3,7pH)
- 2016 10 02 - Pożywka - fosforan dwuamonowy z tiaminą 5g (0,2 x 25l)(temp 25C)
- 2016 10 12 - Wyciskanie (15l)
- 2016 10 12 - POMIARY (15l)(1Blg)(5,9g.l)(3,9pH)
- 2016 10 12 - DROŻDŻE - SIHA4 + zapas kwasu (0,5l - 2,9pH)
- 2016 10 14 - POMIAR (3,9pH)
- 2016 10 20 - I ZLANIE (14l)(-2Blg)(6,5g/l)(3,9pH) siarkowanie 0,84 g Piro (0,06 x 14 l)
- 2016 10 20 - zapas kwasu (0,5l)
- 2016 10 26 - II ZLANIE (11,5l)(-1,5Blg)(6,75g.l)(3,9pH)

- 2016 11 08 - III  ZLANIE (10l)(-2Blg)(6,5g.l)(3,9pH)
- 2016 11 08 - siarkowanie 0,6 g Piro (0,06 x 10 l)
- 2016 11 08 - dodanie zapasu kwasu (1,8l)

   

Nadal fajne lekkie wino. I tak jest dobrze jak na wytłoki... Tyle, że to koniec zapasu kwasów... W odwodzie pozostaje już tylko kwas winowy.
Butla wędruje na zimę do piwnicy.
Odpowiedz
#19
Butla nadal w piwnicy ale przed spotkaniem w Szczecinie postanowiłem przetestować co i zacz z próbkami.

Cztery próbki - to co się nie zmieściło w butli - nalane do butelek, postały sobie w lodówce do testowania:

   

Pierwszy test 2016 12 06 - okazało się, że pomimo pomiaru -2Blg jest spumante

   

Aktualnie, kolejny test; spumante nadal, oczywiście ale... ten aromat i smak. Nie spodziewałem się, że aż tak... No i zupełnie przypadkowo, zrobiłem jeszcze spaghetti.
Powiem i napiszę tak; czerwone spumante jest arcy ciekawe.

   
Odpowiedz
#20
Czas na uzupełnienie zdarzeń...

W dniu 2017 01 21 podczas SZCZECIŃSKICH DEGUSTACJI STYCZNIOWYCH Cuvee 2016 https://photos.google.com/share/AF1QipOr...RTR0FfblBn zostało poddane ocenie: https://photos.google.com/share/AF1QipOr...RTR0FfblBn. No cóż... całkiem nieźle jak na wytłoki.

I dalej;

- 2016 09 27 - Winobranie
- 2016 09 27 - Odszypułkowanie, piro 2,5g(0,1g x 25l)
- 2016 09 27 - POMIARY (nastaw I) - PN, SL, ZW, BF (22Blg, 9g.l, 3,6pH), MACERACJA
- 2016 09 27 - POMIARY (nastaw II) -Regent, Dornf (23Blg, 8g.l, 3,6pH), MACERACJA
- 2016 09 28 - DROŻDŻE - UCLM S377 (08:00)
- 2016 09 28 - START FERMENTACJI (15:00)
- 2016 09 29 - Pożywka - fosforan dwuamonowy z tiaminą 5g (0,2 x 25l)(temp 25C)
- 2016 10 01 - Wyciskanie Regent, Dornfeder (dodanie do NASTAW I)
- 2016 10 01 - POMIARY (25l)(7,5g/l)(3,7pH)
- 2016 10 02 - Pożywka - fosforan dwuamonowy z tiaminą 5g (0,2 x 25l)(temp 25C)
- 2016 10 12 - Wyciskanie (15l)
- 2016 10 12 - POMIARY (15l)(1Blg)(5,9g.l)(3,9pH)
- 2016 10 12 - DROŻDŻE - SIHA4 + zapas kwasu (0,5l - 2,9pH)
- 2016 10 14 - POMIAR (3,9pH)
- 2016 10 20 - I ZLANIE (14l)(-2Blg)(6,5g/l)(3,9pH) siarkowanie 0,84 g Piro (0,06 x 14 l)
- 2016 10 20 - zapas kwasu (0,5l)
- 2016 10 26 - II ZLANIE (11,5l)(-1,5Blg)(6,75g.l)(3,9pH)
- 2016 11 08 - III  ZLANIE (10l)(-2Blg)(6,5g.l)(3,9pH)
- 2016 11 08 - siarkowanie 0,6 g Piro (0,06 x 10 l)
- 2016 11 08 - dodanie zapasu kwasu (1,8l)
- 2017 01 21 - zlanie 300ml na konkurs

- 2017 04 11 - IV ZLANIE (5l+15x300ml)0,3 piro(0,06 x 5l)

   

Butla pięć litrów - do piwnicy, a butelki (nie siarkowane) na święta i do kolejnych degustacji.
Podczas świąt - tak jak wcześniej - fajne lekkie winko.
Wczoraj - degustacja jednej z butelek:

   

Na zdjęciu, nie nalana (zapomniałem uwiecznić). Dalej fajne i lekkie, tyle, że... ruszyło. Tak więc te kilka butelek, które zostały - będą spumante.
Wniosek; za wcześnie butelkowane!
Odpowiedz
#21
Nooo to było spumante, zahaczające ostro o szampana - fajne lekkie, miłe i przyjemne.

Kolejne zdarzenia:
- 2016 09 27 - Winobranie
- 2016 09 27 - Odszypułkowanie, piro 2,5g(0,1g x 25l)
- 2016 09 27 - POMIARY (nastaw I) - PN, SL, ZW, BF (22Blg, 9g.l, 3,6pH), MACERACJA
- 2016 09 27 - POMIARY (nastaw II) -Regent, Dornf (23Blg, 8g.l, 3,6pH), MACERACJA
- 2016 09 28 - DROŻDŻE - UCLM S377 (08:00)
- 2016 09 28 - START FERMENTACJI (15:00)
- 2016 09 29 - Pożywka - fosforan dwuamonowy z tiaminą 5g (0,2 x 25l)(temp 25C)
- 2016 10 01 - Wyciskanie Regent, Dornfeder (dodanie do NASTAW I)
- 2016 10 01 - POMIARY (25l)(7,5g/l)(3,7pH)
- 2016 10 02 - Pożywka - fosforan dwuamonowy z tiaminą 5g (0,2 x 25l)(temp 25C)
- 2016 10 12 - Wyciskanie (15l)
- 2016 10 12 - POMIARY (15l)(1Blg)(5,9g.l)(3,9pH)
- 2016 10 12 - DROŻDŻE - SIHA4 + zapas kwasu (0,5l - 2,9pH)
- 2016 10 14 - POMIAR (3,9pH)
- 2016 10 20 - I ZLANIE (14l)(-2Blg)(6,5g/l)(3,9pH) siarkowanie 0,84 g Piro (0,06 x 14 l)
- 2016 10 20 - zapas kwasu (0,5l)
- 2016 10 26 - II ZLANIE (11,5l)(-1,5Blg)(6,75g.l)(3,9pH)
- 2016 11 08 - III  ZLANIE (10l)(-2Blg)(6,5g.l)(3,9pH)
- 2016 11 08 - siarkowanie 0,6 g Piro (0,06 x 10 l)
- 2016 11 08 - dodanie zapasu kwasu (1,8l)
- 2017 01 21 - zlanie 300ml na konkurs
- 2017 04 11 - IV ZLANIE (5l+15x300ml)0,3 piro(0,06 x 5l)

- 2017 08 20 - V ZLANIE (4,8l) 0,3g piro(0,06 x 4,8l)
Dałem 0,06g/l - trochę więcej niż należało - ze względu na piro z zeszłego roku...

   

Wino oceniam na stabilne. Dosyć mocny i ciekawy aromat. W smaku, nadal dosyć lekkie...

   

- 2017 08 21 - V ZLANIE - BUTELKOWANIE (14x300ml)

   

- 2017 08 21 - V ZLANIE (butelki)
- próbki Cuvee 2016 (V zlanie):


   

No cóż... w porównaniu do BIAŁE 2016, to niebo i ziemia...
Jeszcze będzie kilka degustacji zabutelkowanych próbek ale obecnie, na pierwszym miejscu i na piedestale stawiam... białe z PN i ZW. Na drugim miejscu - spumante lub różowe z czegokolwiek. Natomiast... daleko, daleko potem - czerwone.

Nadmieniam, iż jest to moja ocena, mojego terroir i moich umiejętności...
Jeżeli chodzi o białe - to akurat mi pasuje...
Odpowiedz
#22
Maciek,  w moim odbiorze, dość mocno skrytykowałeś swoje wino czerwone.
Albo Twoje Białe jest tak dobre i stąd krytyka Czerwonego, albo rzeczywiście jest coś na rzeczy - chyba, że ma tu miejsce komplikacja obu czynników.

Czy wysoki udział procentowy dodanych kwasów w odniesieniu do całkowitej objętości wina, mógł mieć wpływ na jakość/Twoją opinię?

Nurtuje mnie jeszcze jedno pytanie - jaki miałeś koncept fermentowania w miadze Regenta/Dornfeldera jedynie przez 3 dni?

Pozdrawiam 
Piotr
Odpowiedz
#23
Sam się przekonasz, w październiku - przywiozę i jedno i drugie.

Oceniłem tak jak należało! Primo - Białe 2016, rzeczywiście było tak dobre. Secundo - czerwone oceniałem w odniesieniu (jak napisałem...) do mojego terroir i umiejętności ale także, w stosunku do wyznacznika - La Crema (zaznaczona czerwoną obwódką): https://photos.google.com/share/AF1QipOP...dOQWJuVDlR

Pamiętaj także, że to w końcu... wytłoki plus trochę Dornfelder i Regent... W tym znaczeniu - dobre, fajne i lekkie ale na trzecim miejscu u mnie...

Dodane kwasy - moim zdaniem - uratowały to wino.

Nie pamiętam, skąd ten koncept. Nie ma to znaczenia. Dornfeldera, w przyszłym roku nie będzie, a Regent (nad altaną, w cieniu) wzbogaci jedynie sokiem... wytłoki z PN i ZW.
Odpowiedz
#24
Choć na trzecim miejscu... jest dobre, fajne i lekkie - do sałatki w sam raz,
degustacja próbki Cuvee 2016 (V zlanie):
https://photos.google.com/share/AF1QipPo...dlQzNJUU5R

Nie zmieniam zdania, co trzeciego miejsca u mnie ale kilka dni po piro, Cuvee 2016 zyskało sporo. Jest czerwone wino, o czystym aromacie i smaku. Z dużym naciskiem na czystość tychże. Ważne, że - jeżeli chodzi o dodatek PN - mokra ściera, nie wyczuwalna.

Ada powiedziała, że to pierwsze moje czerwone, które jej smakuje... bez zastrzeżeń.
Odpowiedz
#25
Jakoś wcześniej nie zwróciłem uwagi, że Czerwone było tworzone na bazie wytłoków.
Abstrahując, zapas kwasów, jako dodatek do wina czerwonego gronowego, nie daje mi spokoju - czy i jak bardzo może wpłynąć na pogorszenie jakości wina?

Oczywiście, z jednej strony poprawi kwasowość, ale co z pozostałą paletą smaków? - przecież sok z niedojrzałych gron jest marnej jakości.
Może to się komponuje z przedojrzałymi ( zbyt późno zebranymi ) owocami... Przecież tak w zeszłym roku zrobiłem cuve - Rondo i Regent dłużej zostawiłem na krzewach, aby zmieszać z sąsiada przeciążonym, niedojrzałym i zaniedbanym Gołubokiem. 
Potem z Cuve zrobiłem "Cupaże" - dodałem Blaufränkisch - eksperyment, który namieszał mi w głowie  ( odnośnie pomysłu na Blaufränkisch ). Wino 3l wyszło całkiem, całkiem...

Możliwe, że sam sobie udzieliłem odpowiedzi :) , ale nie mam doświadczenia z wykorzystywaniem zapasu kwasów i stąd wątpliwości.

Cóż, najlepiej zbierać owoce we właściwym terminie, a nie kombinować z kwasami - choć, jako zabezpieczenie, dobrze je mieć!

P.S. Dzisiaj ( w moim odbiorze ) mniej krytycznie podszedłeś do swojego wina :) , ale, przez to, że jest na bazie wytłoków, jeszcze bardziej mnie zainteresowało! - coś będzie trzeba robić z wytłoków po gronach z 317 krzewów - mam nadzieję spróbować na spotkaniu!

Pozdrawiam 
Piotr
Odpowiedz



Skocz do: