• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła

Forum Domowych Winiarzy › Nalewki i inne napoje alkoholowe › Nalewki › Owocowe v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 … 12 Dalej »

Nalew z pestek wiśni.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Nalew z pestek wiśni.
cilantro Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 166
Liczba wątków: 9
27-11-2016, 16:50
Witam wszystkich! Mam pytanie: co zrobić z dymionkiem 3 L nalewu z pestek , prawdopodobnie na spirytusie, nastawione w lipcu 2016 i jest na butli data planowanego zlewania ustalona na początek sierpnia ale z przyczyn natury wyższej nalewkarz nie dokończył dzieła, mam teraz dymion wiśni drylowanych i osobno pestek, szkoda mi to wylać,  może jest pomysł na jakieś zastosowanie choćby do celów niespożywczych?
...życie jest zbyt krótkie żeby przez dłuższy czas pić tanie wino...
Szukaj
Odpowiedz
tata1959 Offline
Cysorz 2017 i 2019
Liczba postów: 5.625
Liczba wątków: 236
Nastrój: Nareszcie!
27-11-2016, 17:10 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-11-2016, 17:50 przez tata1959.)
Masz skarb.
Zlać, sklarować i pozostawić do dosmaczania wiśniówek, śliwkówek (w tym tarniny), aroniówek, placków i mas do nich i czego tam jeszcze - fantazja podsunie.
Bycie starszym ma swoje wady jak i zalety. Z bliska nie widzisz liter ale idiotów poznajesz z daleka.
Po pierwszym kieliszku wychodzi z nas drugi człowiek i on też chce się napić! (Wańkowicz)
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam.

Jak by rządziły na świecie kobiety to nie było by wojen! Państwa by były co najwyżej poobrażane na siebie.
Szukaj
Odpowiedz
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
Liczba postów: 8.570
Liczba wątków: 400
27-11-2016, 18:21
(27-11-2016, 16:50)cilantro napisał(a): ................................, szkoda mi to wylać,  .......................................

Nawet o tym nie myśl.

W tych 3 litrach ile było pestek?
Pomyśl o dodatku miodu, orzechów, skórek cytryny, kardamonu, o imbirze i co tam jeszcze lubisz.
Szukaj
Odpowiedz
cilantro Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 166
Liczba wątków: 9
27-11-2016, 21:58
W tych 3 litrach było 3/4 szklanki pestek, teraz własnie zlałam zawartość znad osadu, płyn okazał się być miodopodobny i bez alkoholu, natomiast drugi dymion z drylowanymi wiśniami jest na spirytusie chyba nalewkowym, nie wiem co to za przepis ale teraz oba sklarowane płyny połączę i odstawię na pół roku do piwnicy. Wiśnie z dymionka (wytrawno-spirytusowe) spakowałam do słoika i trzymam w lodówce, dorzucę je do jakiegos ciasta czy deseru...
...życie jest zbyt krótkie żeby przez dłuższy czas pić tanie wino...
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Nalewki i inne napoje alkoholowe › Nalewki › Owocowe v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 … 12 Dalej »

Nalew z pestek wiśni.

• Pokaż wersję do druku
Skocz do:

• Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 18-05-2025, 18:19 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa