15-10-2018, 20:25
Witam,
2 dni temu nastawiłem wino jabłkowe, wyliczyłem ilość cukru jaką muszę dodać. Po dodaniu i zmierzeniu okazało się ze balingometr pokazuje o 3 blg mniej niż wynikało z obliczeń. Nie dawało mi to spokoju. Dziś trafiłem na wątek na tym forum. Zrobiłem taki test, oto wyniki:
- 0 cukru - 0 blg,
- 10 g cukru / 100 ml wody - 9.5 blg (powinno być 10),
- 21 g cukru / 100 ml wody - 16 blg (powinno być 20),
Ciecz miała 23 stopnie C.
Jest to winomierz z browinu. W instrukcji jest napisane - "służy do bezpośrednich pomiarów stężenia cukru w nastawie wina".
Zatem czy ten egzemplarz jest wadliwy czy ja nie potrafię z niego odczytywać?
2 dni temu nastawiłem wino jabłkowe, wyliczyłem ilość cukru jaką muszę dodać. Po dodaniu i zmierzeniu okazało się ze balingometr pokazuje o 3 blg mniej niż wynikało z obliczeń. Nie dawało mi to spokoju. Dziś trafiłem na wątek na tym forum. Zrobiłem taki test, oto wyniki:
- 0 cukru - 0 blg,
- 10 g cukru / 100 ml wody - 9.5 blg (powinno być 10),
- 21 g cukru / 100 ml wody - 16 blg (powinno być 20),
Ciecz miała 23 stopnie C.
Jest to winomierz z browinu. W instrukcji jest napisane - "służy do bezpośrednich pomiarów stężenia cukru w nastawie wina".
Zatem czy ten egzemplarz jest wadliwy czy ja nie potrafię z niego odczytywać?