Przepis po poprawkach:
Potrzebny sprzęt/naczynia:
- 1 baniok na nastaw (według tej proporcji powinien być pojemnści 25L)
- 1 gerglasa (czyli rurka fermentacujna będz rurka d upleks albo korek hydrauliczny)
- korek
- matka drożdżowa (przygotowana kilka dni wcześniej)
- 3 garnki
- drewniana łyżka
- 1 lejek
- sito/sitko
- nóż
- deska do krojenia
Składniki:
- 2 kg ryżu
- 400 g suzszonej żurawiny (ja użyłem
takiej)
- 7
* kg cukru
- sok wyciśniety z połówki cytryny
- drożdze Shery (ja użyłem drożdzy firmy Alwido z Gliwic)
- pożywka do drożdzy 10 g (fosforan dwuamonowy)
- woda 16L - do objętości całego nastawu 22L (nie wliczając objętości ryżu!)
Przygotowanie krok, po kroku:
- zagotować 12 L wody i odstawiamy do ostygnięcia (czyli na oko 25/30*C)
- w między czasie jak woda będzie się gotowała pokroić żurawine
- odlać zaraz po zgotowaniu 4L wody i ropuścić w niej 3 kg cukru (cukier dodajemu porcjami), zostawić do ostygnięcia (czyli na oko 25/30*C)
- pokrojoną żurawinę wsypać do osobnego garnka i zalać wodą tak żeby przykrywała żurawine, zostawić do ostygnięcia (czyli na oko 25/30*C), przemieszać kilka razy co jakiś czas
- na sitku/sicie przepłukać ryż zimną/letnią wodą (najlepiej od razu przepłukac całość ryżu) i wsypać do osobego garnka, zalać wodą tak żeby przykrywała ryż, zostawić do wystygnięcia (czyli na oko 25/30*C), przemieszać kilka razy co jakiś czas
- teraz mała przerwa , czekamy aż wszystko ostygnie, można w między czasie przygotować baniok jak jeszcze tago nie zrobilśmy
- jak już wszystko ostygło wlewamy do banioka ryż, może to być lekki problem i trzeba będzie przepychać czymś ryż przez lejek, można do tego użyć rączki od łyżki drewnianej
- teraz wsypujemy połowe pożywki (ją też dodajemy porcjami)
- teraz wlewamy żurawinę, tu również przyda się łyżka drewniana do przepychania (patrz wyżej)
- teraz wlewamy resztę wody
- dodajemy wcześniej przygotowaną matke drożdżową, musimy się upewnić, że temperatura nie jest za wysoka około 25*C, nie może ona przekroczyć 30*C
Następne porcje:
- dodwana są do całości nastawu w odstępach czasowych, zależnych przefermentowanego cukru, można sprawdzić to cukromierzem, w raie braku takowego dodajmey kolejne porcje, po widzocznym zwolnieniu pracy objawiąjćym się mniejszą liczbą pęcherzyków dwutlenku węgla w gerglasie
-
2-ga porcja pozywki: dodajemy ją na chwile przed wlaniem 2-giej porcji cukru
-
2-ga porcja cukru: 3 kg cukru rozpuszczamy w 3 litrach przegotowanej wody, odstawiamy do ostygnięcia (czyli na oko 25/30*C), a następnie wlewamy do banioka,
-
3-cia porcja cukru: 1 kg cukru rozpuszczamy w 1 litrze przegotowanej wody, odstawiamy do ostygnięcia (czyli na oko 25/30*C), a następnie wlewny do banioka,
* zamiast 7 kg można dać 6 kg cukru, wtedy w drugiej porcji cukru zamiast 3 kg dajemy 2 kg rozpuszczone w 2L wody, a trzecią porcje dodajemy bez zmian.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Można prześledzić cały
temat o winie ryżowo-żurawinowym, jak i przeczytać
recenzję tego wina