• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Nalewki i inne napoje alkoholowe › Nalewki › Kremy i likiery v
1 2 Dalej »

Nalewka z białej czekolady

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Nalewka z białej czekolady
Piotr24 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 19
Liczba wątków: 1
Dołączył: 05 2019
Lokalizacja: Łódzkie Południe
#1
27-05-2019, 07:39
Co sądzicie o takiej nalewce na słodko z białej czekolady.

700g czekolady białej rozpuścić w wodzie i ostudzić po czym dolać 1,5l białego rumu i 1l spirytusu.Mieszać przez tydzień codziennie aby się czekolada dobrze przegryzła z rumem po czym rozlać do butelek i do chłodnego miejsca i ciemnego.Rum po to żeby to nie było gęste jak budyń później.Jak myślicie nie byłoby problemu przechowywać dłużej taką nalewkę dajmy na to z 3 lata lub 2.W końcu cukier konwersuje i do tego mamy sporo alkoholu i spirytus więc chyba taka nalewka by się nie popsuła.Czy może by zrobić taką nalewkę z nutelli na słodko tylko,że z brązowym rumem i dodać jeszcze cukier.
Szukaj
Odpowiedz
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
*******
Liczba postów: 8.570
Liczba wątków: 400
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
#2
27-05-2019, 08:39
Eksperymenty to podstawa!

Powiem tak: najlepiej takie próby robić na małej ilości (100-150ml), żeby sobie posmakować i wtedy zdecydować czy odpowiada.

Z tych składników będziesz miał moc około 47%.

Taki nalew możesz spokojnie przechowywać latami w temp. pokojowej. Nic się złego nie stanie.

Pomyśl o zrobieniu ajerkoniaku, który może być też z dodatkiem kakao.
Zerknij np. tu: http://wino.org.pl/forum/Thread-Ajerkoni...ajerkoniak
Szukaj
Odpowiedz
Piotr24 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 19
Liczba wątków: 1
Dołączył: 05 2019
Lokalizacja: Łódzkie Południe
#3
27-05-2019, 09:54
Drajla to co jest półsłodkie czy słodkie to ja bardzo lubię wypić.Mnie bardziej pasuje półsłodki alkohol lub słodki aniżeli wytrawny bo wytrawnego wręcz nie lubię więc jakbym robił to odrazu większą ilość. Skoro piszesz,że można spokojnie przechowywać latami to w sobotę się biorę za produkcję i zdecydowałem,że zrobię tak

Wezmę 1,5l wody i podgrzeję i rozpuszczę 200g cukru a potem dodam pokruszoną białą czekoladę w ilości 700g i rozpuszczę w tej wodzie z cukrem.Następnie ostudzę i dodam 1,5l rumu białego carta blanca i 1,7l spirytusu i wymieszam całość i przeleję do słoja na tydzień czasu codziennie nim potrząsając a po tygodniu rozleję do butelek i odstawię do piwnicy.Tak chyba będzie najlepiej A ty co o tym myślisz drajla?
Szukaj
Odpowiedz
von Vinentropp Offline
Akcjonariusz
******
Liczba postów: 1.087
Liczba wątków: 36
Dołączył: 02 2006
Lokalizacja: Kraków
Nastrój: między rewelką a deprechą
#4
27-05-2019, 10:34 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-05-2019, 10:39 przez von Vinentropp.)
Biała czekolada - skład
  • cukier
  • serwatka w proszku
  • tłuszcz mleczny
  • mleko w proszku pełne
  • emulgator (lecytyna sojowa)
  • aromat
  • 14 - 33% masła kakaowego
Po co się męczyć z czymś, co z nazwy jest rzekomo czekoladą? Weź cukier, masło, cukier wanilinowy, może jeszcze jakieś chemikalia, mleko, dolej serwatki, spirytusu i gotowe...

Nie nazywaj tylko tego nalewką, bo wstyd...
Szukaj
Odpowiedz
Piotr24 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 19
Liczba wątków: 1
Dołączył: 05 2019
Lokalizacja: Łódzkie Południe
#5
27-05-2019, 11:15
Von Vinentropp to jak mam to nazwać.Likierem z białej czekolady tylko mocniejszym procentowo i na słodkość mocniejszym czy jak mam się do tego odnieść ?
Szukaj
Odpowiedz
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
*******
Liczba postów: 8.570
Liczba wątków: 400
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
#6
27-05-2019, 12:06 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-05-2019, 12:08 przez drajla.)
(27-05-2019, 09:54)Piotr24 napisał(a): ..............to w sobotę się biorę za produkcję i zdecydowałem,że zrobię tak
Skoro zdecydowałeś, to tak będzie. Mam nadzieję, że będziesz zadowolony.

(27-05-2019, 09:54)Piotr24 napisał(a): A ty co o tym myślisz drajla?
Alkohol możesz wlać do ciepłego syropu.

Bedzie to krem lub likier z białej czekolady.
Szukaj
Odpowiedz
Piotr24 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 19
Liczba wątków: 1
Dołączył: 05 2019
Lokalizacja: Łódzkie Południe
#7
27-05-2019, 19:02
Drajla jednak nie wytrzymałem i zrobiłem dziś ten likier.Dałem 500g cukru trzcinowego do tego 1,5l wody i 800g czekolady mlecznej i wszystko podgrzałem razem i rozpuściłem i ostudziłem.Po ostudzeniu wlałem 0,7l rumu 40% captain morgan dark rum oraz 0,7l rumu bacardi carta negra 40% oraz 1,5l spirytus kaliski zbożowy i wymieszałem i przelałem do słoja.Wiesz może ile on może mieć % ten likier czekoladowy.Bardzo bym prosił o odpowiedź.
Szukaj
Odpowiedz
alskarus Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.672
Liczba wątków: 20
Dołączył: 01 2014
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: Hurra, pibać jes!!!
#8
27-05-2019, 19:03
Biała to nie czekolada.
Szczęśliwej Polski już czas
pozdrawiam Jurek 



Szukaj
Odpowiedz
Piotr24 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 19
Liczba wątków: 1
Dołączył: 05 2019
Lokalizacja: Łódzkie Południe
#9
27-05-2019, 19:34
Alskarus już zrobiłem mógłbyś napisać ile ona ma %
Szukaj
Odpowiedz
alskarus Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.672
Liczba wątków: 20
Dołączył: 01 2014
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: Hurra, pibać jes!!!
#10
27-05-2019, 20:49
W granicach 40-43%
Szczęśliwej Polski już czas
pozdrawiam Jurek 



Szukaj
Odpowiedz
Piotr24 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 19
Liczba wątków: 1
Dołączył: 05 2019
Lokalizacja: Łódzkie Południe
#11
27-05-2019, 22:00
Ok dzięki za odpowiedź.Jak rozumiem tego likieru nie muszę filtrować później czy coś bo nalewkę cynamonową będę za 3 dni filtrował a tutaj to myślę,że wystarczy chyba tylko wstrząsnąć butelką przdd nadaniem.
Szukaj
Odpowiedz
tata1959 Offline
Cysorz 2017 i 2019
******
Liczba postów: 5.625
Liczba wątków: 236
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: Radymno
Nastrój: Nareszcie!
#12
28-05-2019, 06:02
(27-05-2019, 22:00)Piotr24 napisał(a): .......wstrząsnąć butelką przdd nadaniem.
Wyślij (nadaj) i do mnie to sam sobie wstrząsnę ta butelką ;););)

Ja bym zamiast cukru jednak zdecydowanie miód dodawał. Lubi się miód z rumem i znacząco korzystnie na smak by wpłynął.
Bycie starszym ma swoje wady jak i zalety. Z bliska nie widzisz liter ale idiotów poznajesz z daleka.
Po pierwszym kieliszku wychodzi z nas drugi człowiek i on też chce się napić! (Wańkowicz)
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam.

Jak by rządziły na świecie kobiety to nie było by wojen! Państwa by były co najwyżej poobrażane na siebie.
Szukaj
Odpowiedz
Piotr24 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 19
Liczba wątków: 1
Dołączył: 05 2019
Lokalizacja: Łódzkie Południe
#13
28-05-2019, 06:57
Tata 1959 niestety dałem już cukier zamiast miodu.Teraz niech sobie ten likier czekoladowy stoi do grudnia.
Szukaj
Odpowiedz
alskarus Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.672
Liczba wątków: 20
Dołączył: 01 2014
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: Hurra, pibać jes!!!
#14
28-05-2019, 07:09
Jaki tam czekoladowy. Ot likier, po prostu likier :)
Szczęśliwej Polski już czas
pozdrawiam Jurek 



Szukaj
Odpowiedz
Piotr24 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 19
Liczba wątków: 1
Dołączył: 05 2019
Lokalizacja: Łódzkie Południe
#15
28-05-2019, 07:12
Ok.Mam nadzieję,że do tego czasu się nie zepsuje albo coś.
Szukaj
Odpowiedz
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
*******
Liczba postów: 8.570
Liczba wątków: 400
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
#16
28-05-2019, 07:34
(27-05-2019, 22:00)Piotr24 napisał(a): ..........,że wystarczy chyba tylko wstrząsnąć butelką przdd nadaniem.

Dokładnie, tak.
Szukaj
Odpowiedz
Piotr24 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 19
Liczba wątków: 1
Dołączył: 05 2019
Lokalizacja: Łódzkie Południe
#17
28-05-2019, 09:18
Przepraszam drajla miało być nalaniem
Szukaj
Odpowiedz
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
*******
Liczba postów: 8.570
Liczba wątków: 400
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
#18
28-05-2019, 11:45
Ok.
Szukaj
Odpowiedz
monika7
Unregistered
 
#19
29-05-2019, 17:08
(27-05-2019, 09:54)Piotr24 napisał(a): Wezmę 1,5l wody i podgrzeję i rozpuszczę 200g cukru a potem dodam pokruszoną  białą czekoladę w ilości 700g i rozpuszczę w tej wodzie z cukrem.Następnie ostudzę  i dodam 1,5l rumu białego carta blanca i 1,7l spirytusu i wymieszam całość i przeleję do słoja na tydzień czasu codziennie nim potrząsając a po tygodniu rozleję do butelek i odstawię do piwnicy.Tak chyba będzie najlepiej A ty co o tym myślisz drajla?

Pamiętaj, że czekolada + woda to katastrofa (robi się zbita bryja). Czekoladę rozpuść samą w tzw kąpieli wodnej a potem próbuj mieszać z alkoholem. Z tym, że jak to wyjdzie to nie wiem, bo ogólnie nie lubię tego tego typu nalewek (kremowo-czekoladowych), więc nie mam doświadczenia. Alkohol jednak zdecydowanie lepszy, niż woda z cukrem.

PS. Widzę, że już zrobiłeś mieszankę i czekolada Ci się nie zważyła, czyli jakaś dziwna ta czekolada (sprawdzałeś składniki?). Ale skoro Ci wyszło, to powodzenia. W końcu to ty masz pić, więc jeśli Ci smakuje, to nam do tego nic. :D
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Nalewki i inne napoje alkoholowe › Nalewki › Kremy i likiery v
1 2 Dalej »

Nalewka z białej czekolady


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 21-05-2025, 22:27 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa