Liczba postów: 40
Liczba wątków: 4
04-09-2019, 20:52
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-09-2019, 09:21 przez maciek19660714.)
Witam serdecznie

Mam takie pytanko - w moim Solarisie mam tylko 6,4 kwasów , czy to jest normalne ? Czy nie jest to za niska wartość ? i czym to może być spowodowane ?
Liczba postów: 8.065
Liczba wątków: 151
Nastrój: Niepowtarzalny...
Jakie było obciążenie na krzew? Ile gron?
Liczba postów: 4.167
Liczba wątków: 55
W Solarisie to normalne. Ta hybryda tak się zachowuje w ostatnich ciepłych pogodach. Podczas fermentacji kwasy spadną jeszcze bardziej. Korekta kwasowości tak jak pisałem będzie konieczna. Wino z takimi kwasami będzie mdłe i podatne na "choroby".
PS Nie zakładaj co chwilę nowego tematu na temat tego samego wina. Robisz bałagan na forum.
Przepraszam bardzo , założyłem tu nowy wątek, gdyż chodzi mi tu bardziej o błędy w uprawie. Może czegoś się nowego dowiem, może coś źle robię, że kwasy takie niskie.
Krzewy trzyletnie , pierwszy raz dopuszczone do owocowania.
Obciążenie do 6 gron na słabszych roślinach , na mocnych od 6 do 12 gron.
To nie błędy w uprawie, a małe i moim zdaniem dobrze dobrane obciążenie, dla młodych krzewów.
Proponuję abyś inne ewentualne pytania dotyczące uprawy, zadawał w przyszłości w tym temacie. Jeżeli wyrazisz takie życzenie, zmienię tytuł tak aby stał się on wątkiem autorskim o Twojej winnicy.
Oczywiście możesz zmienić
Powiedzmy, 26 krzewów to jeszcze nie winnica, ale możemy ją nazwać ,,Winnica w Ciasnym"
Jeśli chodzi o dublowanie postów to naprawdę przepraszam, myślałem że rozsądnie będzie rozgraniczyć próbę zrobienia wina gronowego , od uprawy winorośli.
06-09-2019, 09:44
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-09-2019, 01:13 przez maciek19660714.)
Zdecydowanie było to rozsądne; dwie odrębne sprawy (choć oczywiście pokrewne) poruszyłeś moim zdaniem w odpowiednich miejscach.
Zmieniłem więc tytuł na "MOJA WINNICA w Podlaskiem - Winnica w Ciasnym".
W tematach autorskich nie chodzi o ilość krzewów, a o to by mieć wszystkie informacje (pytania, porady, wnioski i dyskusje na temat aktualnych problemów danej uprawy) w jednym miejscu. Ja czytam swój temat co roku od deski do deski i za każdym razem znajduję coś co poprzednio przeoczyłem. To fascynująca lektura na początek sezonu, między innymi jeżeli chodzi o unikanie powielania błędów...
Pisz dużo i wrzucaj zdjęcia.
Jeżeli chodzi o wino; możesz pisać o nim tutaj lub - tak jak zacząłeś wcześniej - w dziale win gronowych. Decyzja należy do Ciebie.
Powodzenia w winobraniu i winifikacji. Napisz koniecznie jakie wyjdą parametry moszczu.