• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła

Forum Domowych Winiarzy › Nalewki i inne napoje alkoholowe › Nalewki › Kremy i likiery v
1 2 Dalej »

Likier kakaowy na wodzie.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Semele Offline
Winiarski Mistrz
Liczba postów: 1.398
Liczba wątków: 57
Nastrój: Terefere :fajka:
18-11-2019, 20:57
Szukam przepisu na likier kakaowy ale bez mleka, najlepiej na bazie czarnego kakao.
Ot taki najprostszy z kakao, wódki, cukru i wody.
99% przepisów to jakieś mleka, czekolady, mleka skondensowane, krówki.
Pozdrawiam, Grzegorz

:::...Lepiej miec parkinsona i troche wylac z kieliszka niz alzheimera i zapomniec wypic...:::

:::...Stwórzmy wreszcie porządną GALERIĘ WINIARZY...:::
Szukaj
Odpowiedz
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
Liczba postów: 8.569
Liczba wątków: 400
19-11-2019, 11:14
Proszę bardzo:

- 1l wódki 45%
- 1/2kg cukru
- 1/2l wody
- 100g kakao
- 1 łyżeczka cukru waniliowego.

Kakao i cukier waniliowy wsypać do słoja, zalać wódką, odstawić na tydzień często mieszając.
Przefiltrować. Zrobić syrop z wody i cukru i do tego wlać nalew kakaowy. Odstawić na miesiąc i jeszcze raz przefiltrować.
Szukaj
Odpowiedz
Semele Offline
Winiarski Mistrz
19-11-2019, 19:14
Dzięki wielkie. O to chodzi, a nie jakieś kombinowanie.
Nawet weganin wypije :)
Pozdrawiam, Grzegorz

:::...Lepiej miec parkinsona i troche wylac z kieliszka niz alzheimera i zapomniec wypic...:::

Szukaj
Odpowiedz
monika7
Unregistered

20-11-2019, 09:56
Sama nie lubię kremowych likierów, ale bardzo lubię czekoladowy likier robiony na tequili.
Dla sama kiedyś macerowałam w tequili pokruszone ziarna kakaowe czyli tzw cacao nibs i efekty tego były bardzo dobre. Potem uzyskany nalew dosładzałam do smaku.
Odpowiedz
Semele Offline
Winiarski Mistrz
20-11-2019, 16:06 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-11-2019, 16:18 przez Semele.)
Czy te kakao mogę na gorąco zaparzyć w kawiarce a potem dodać do wódki, czy macerować na zimno?

Robię równolegle likier kawowy, na mocnej kawie zaparzonej w kawiarce włoskiej, potem dodaje spirytus i syrop cukrowy i zastanawiam się czy można w taki sposób uzyskać likier kakaowy. Nie wiem czy da się zaparzyć zamiast kawy - kakao we włoskiej kawiarce, bo gdyby dało się bardziej wyekstrahować aromat kakao, to może warto spróbować.

Jeszcze muszę zrobić likier Cointreau, ale to już więcej zachodu :)

Wracając do likieru kakaowego to docelowo ma on być intensywnie brązowy, lecz klarowny? Czyli filtrować trzeba do uzyskania pełnej klarowności?

Później zrobie takowy likier z zmielonego (w młynku do kawy) ziarna kakaowca i porównam który lepszy, czy z ziarna, czy z kupnego czarnego kakao (bez dodatków) :)
Pozdrawiam, Grzegorz

Szukaj
Odpowiedz
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
Liczba postów: 8.569
Liczba wątków: 400
20-11-2019, 17:11 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-11-2019, 17:18 przez drajla.)
Moje aktualne, paroletnie, nalewy kakaowca.

(20-11-2019, 16:06)Semele napisał(a): Czy te kakao mogę na gorąco zaparzyć w kawiarce a potem dodać do wódki, czy macerować na zimno?
Radzę zalać na zimno, wódką.
Nie robiłem nigdy na gorąca, jak chcesz to spróbuj, a kawa ziarnista i mielona musi być zaparzana.
Czasami używam kawy rozpuszczalnej, dobrej jakości, ale bez zaparzania.

(20-11-2019, 16:06)Semele napisał(a): Wracając do likieru kakaowego to docelowo ma on być intensywnie brązowy, lecz klarowny? Czyli filtrować trzeba do uzyskania pełnej klarowności?
Bedzie intensywnie brązowy, bardzo ciemny i takie filtrowanie jak napisałem powinno wystarczyć w zupełności.
(20-11-2019, 16:06)Semele napisał(a): Później zrobie takowy likier z zmielonego (w młynku do kawy) ziarna kakaowca i porównam który lepszy, czy z ziarna, czy z kupnego czarnego kakao (bez dodatków) :)
Dla zabawy, robię sobie nalewy z pokruszonych ziaren kakaowca i oddzielnie zalewam % same łupiny.
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Nalewki i inne napoje alkoholowe › Nalewki › Kremy i likiery v
1 2 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
Skocz do:

• Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 15-05-2025, 01:35 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa