11-02-2020, 21:29
Witam, kiedy przeprowadzacie cięcie zimowe winorośli przy takiej zimie jaka była tego roku?
Województwo Dolnośląskie
Województwo Dolnośląskie
Cięcie zimowe 2020
|
11-02-2020, 21:29
Witam, kiedy przeprowadzacie cięcie zimowe winorośli przy takiej zimie jaka była tego roku?
Województwo Dolnośląskie
11-02-2020, 22:14
Zależy czy uprawa biodynamiczna, jak tak to w nocy do księżyca.
Jak nie to tez juz pora.
11-02-2020, 23:55
Pawel1988, zima jeszcze się nie skończyła. Mróz nadal ma szanse, nawet w marcu.
Nie mniej jednak, teoretycznie... im dłużej zwlekać tym późniejszy start pąków, co według niektórych opinii miałoby gwarantować przetrwanie przymrozków podczas Zimnej Zośki. To raczej stara szkoła... Praktyka pokazuje jednak, iż niezależnie od momentu wykonania tej czynności, w obliczu wystąpienia tychże, takie opóźnianie startu wegetacji winorośli raczej nie zdaje egzaminu. Szkoła biodynamiczna zwraca ponadto, baczną uwagę na cięcie zgodnie z fazami księżyca. Jest jeszcze jedna szkoła... Mianowicie - wielkoobszarowa. Ta z kolei (kilkadziesiąt hektarów...) musi zacząć cięcie w styczniu, tak by skończyć w marcu... Innymi słowy... Opcji jest wiele... Ja ciąłem w tym roku szesnastego stycznia.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...
Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy ZWEIGELT, krzewy JOHANNITER. Filmy uprawa: SADZENIE, CIĘCIE DWULATKÓW, CIĘCIE TRZYLATKÓW Filmy winifikacja: POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU, POMIAR KWASOWOŚCI WINA, POMIAR WOLNEGO SO2
12-02-2020, 07:55
Pawel1988, u nas, na płd.-zach., tną już od stycznia, podobnie wzdłuż całego zachodu, aż do winnic w rejonie Maćka. Zacząłem ciąć eksperymentalnie w sobotę, jednak na wino tnę od wczoraj, bo jest ku temu odpowiednia faza Księżyca. Kolejna za miesiąc, a to może być już późno. Ponoć początkowy płacz oczyszczający jest wskazany, jednak późny, obfity płacz już niekoniecznie.
Jak mówi stare, francuskie przysłowie:"Chcesz mieć dobre wina, tnij na Świętego Albina", czyli do 1 marca należałoby zakończyć cięcie. ![]()
Dolnoslonzok z racji że jestem początkujący nie wiedziałem o tym że księżyc ma znaczenie, czy dziś mógłbym przyciąć swoje winorośla, czy jeszcze dziś jest taka możliwość?
czy cięcie muszę przeprowadzić gdy będzie księżyc, czy mogę o innej porze dnia?
12-02-2020, 11:05
przyjmuję bana bez ostrzeżenia
pozdrawiam Roman
czy może mi ktoś przybliżyć jak sugerować się księżycem - kiedy ciąć?
12-02-2020, 18:13
przyjmuję bana bez ostrzeżenia
pozdrawiam Roman
12-02-2020, 18:40
Pawel1988 - na szczęście żyjemy w Polsce i obce przysłowia mamy w
![]() Winorośl tniemy wtedy gdy są ku temu warunki. W tym roku zima jest łagodna w całej Polsce. W wielu miejscach w Polsce cięcie można było przeprowadzić już w styczniu. W moim siedlisku ja już wykonałem cięcie w drugiej połowie stycznia. Co będzie w innych latach nikt nie wie. Mówiąc krótko tniemy wtedy gdy nie spodziewamy się silnych mrozów. Co do faz księżyca i kalendarza biodynamicznego. Tniemy w okresie po pełni ale przed nowiem. Np. teraz można to robić. Tniemy oczywiście w dzień. Nie wszyscy w to wierzą ale... ja tak np. robię.
Krzysztof
Stacja meteo na Winnicy Świętne Po zbanowaniu proszę koniecznie o wyrejestrowanie mnie z forum. |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|