22-06-2021, 22:27
Przeszukując forum natknąłem się na przepis z strony https://wino.org.pl/old/frames/index2.htm zamierzam zrobić wino według przepisu
wino 17%
7kg truskawek
4l wody
2,8kg cukru
4g pożywki
Z tym że kwasu cytrynowego nie dodam, bo mam już z nim kiepskie doświadczenia. Natomiast zamierzam zastosować DROŻDŻE WINIARSKIE TRUSKAWKA ENOVINI Saccharomyces
dające do 16%. Natomiast truskawki po wymyciu przepuszczę w wyciskarce wolnoobrotowej , z 1kg wychodzi 0,7 litra soku , wiec z 7 kg wyjdzie niecałe 5 litrów soku , czy ze względu na zastosowaną metodę obróbki truskawek i zastosowanych drożdży , powinienem zmieścić skład przepisu , proszę o szybką odpowiedz. Pozdrawiam
wino 17%
7kg truskawek
4l wody
2,8kg cukru
4g pożywki
Z tym że kwasu cytrynowego nie dodam, bo mam już z nim kiepskie doświadczenia. Natomiast zamierzam zastosować DROŻDŻE WINIARSKIE TRUSKAWKA ENOVINI Saccharomyces
dające do 16%. Natomiast truskawki po wymyciu przepuszczę w wyciskarce wolnoobrotowej , z 1kg wychodzi 0,7 litra soku , wiec z 7 kg wyjdzie niecałe 5 litrów soku , czy ze względu na zastosowaną metodę obróbki truskawek i zastosowanych drożdży , powinienem zmieścić skład przepisu , proszę o szybką odpowiedz. Pozdrawiam