03-01-2024, 19:59
Cześć,
Jestem po degustacji swojego wina jabłkowego no i cóż... Celowałem w lekkie winko 11% TA 6 mineralne i w sumie dostałem to wszystko, wino jest lekkie półwytrawne bez gorzkich posmaków, problem tylko w tym że brakuje mi trochę takiego motywu/posmaku przewodniego bardzo słaby aromat (pewnie też dlatego że jabłka były mało aromatyczne).
Dlatego w kolejnym sezonie myślałem o takiej mieszance, i prośba tu o wasze sugestie czy ewentualnie coś na coś podmienić lub coś dodać:
20l wina do nastawienia:
- 8l sok nfc z własnych jabłek Golden
- ok 6l moszcz morelowy mocno dojrzałe owoce wyciśnięte po 12h maceracji na prasie (odpestkowane podczas maceracji)
- ok 6l moszcz brzoskwiniowy z mocno dojrzałych owoców wyciśnięty po 12h maceracji na prasie (obrane i odpestkowane podczas maceracji)
Liczę na lekkie wino owocowe z posmakami dodanych owoców. Kwasowość powinna wyjść bez żadnej wody ok TA 7,5 (sok z goldena ma 5 TA).
Prośba o opinie, może ktoś próbował podobnego nastawu? Może dodać trochę agrestu tak do otrzymania moszczu TA=10 i zadać drożdże Lalvin 71b?
Dzięki za opinie
Jestem po degustacji swojego wina jabłkowego no i cóż... Celowałem w lekkie winko 11% TA 6 mineralne i w sumie dostałem to wszystko, wino jest lekkie półwytrawne bez gorzkich posmaków, problem tylko w tym że brakuje mi trochę takiego motywu/posmaku przewodniego bardzo słaby aromat (pewnie też dlatego że jabłka były mało aromatyczne).
Dlatego w kolejnym sezonie myślałem o takiej mieszance, i prośba tu o wasze sugestie czy ewentualnie coś na coś podmienić lub coś dodać:
20l wina do nastawienia:
- 8l sok nfc z własnych jabłek Golden
- ok 6l moszcz morelowy mocno dojrzałe owoce wyciśnięte po 12h maceracji na prasie (odpestkowane podczas maceracji)
- ok 6l moszcz brzoskwiniowy z mocno dojrzałych owoców wyciśnięty po 12h maceracji na prasie (obrane i odpestkowane podczas maceracji)
Liczę na lekkie wino owocowe z posmakami dodanych owoców. Kwasowość powinna wyjść bez żadnej wody ok TA 7,5 (sok z goldena ma 5 TA).
Prośba o opinie, może ktoś próbował podobnego nastawu? Może dodać trochę agrestu tak do otrzymania moszczu TA=10 i zadać drożdże Lalvin 71b?
Dzięki za opinie
