06-02-2024, 16:07
Witajcie. Chciałbym się was zapytać jak najlepiej uzyskać cydr półsłodki lub słodki? Otóż nastawiłem sobie cydr na bazie wywaru kwiatów hibiskusa i interesuje mnie jak utrwalić jego smak. Nie przepadam za wytrawnymi cydrami, dlatego zastanawiam się jaka opcja będzie najlepsza?
Ja myślę zrobić tak, że po zakończeniu fermentacji dodać odpowiednią ilość cukru do nagazowania + niefermentowalnego słodzika do smaku i zabutelkować. Lub myślałem o dodaniu tylko cukru do smaku i nagazowania po czym zabutelkowany cydr poddać pasteryzacji. I tu pewien problem, po jakim czasie można by pasteryzować tak aby drożdże nagazowały cydr ale nie stworzyły granatów?
Ja myślę zrobić tak, że po zakończeniu fermentacji dodać odpowiednią ilość cukru do nagazowania + niefermentowalnego słodzika do smaku i zabutelkować. Lub myślałem o dodaniu tylko cukru do smaku i nagazowania po czym zabutelkowany cydr poddać pasteryzacji. I tu pewien problem, po jakim czasie można by pasteryzować tak aby drożdże nagazowały cydr ale nie stworzyły granatów?