Cześć wszystkim. To mój pierwszy temat tutaj na forum (poza oczywiście przywitaniem się)
Chciałbym zrobić moje pierwsze wino... Będę miał piękne słodkie czarne porzeczki. Proszę Was o jakiś sprawdzony przepis na winko półsłodkie. Dodam że zakupiłem już pojemnik fermentacyjny oraz przyrząd do pomiaru BLG.
Zastanawiam się jakie BLG powinien mieć nastaw oraz ile i kiedy dosładzać żeby uzyskać pyszne winko. Oraz jakie drożdże zastosować żeby winko miało możliwie dużo alkoholu.
Mam dwa dymiony 10L oraz 20L ale myślę że pierwszą próbę zrobię w tym mniejszym. Ile owoców na taki pojemnik? 12-15kg wystarczy?
Za porady z góry dziękuję!
Marcin
Chciałbym zrobić moje pierwsze wino... Będę miał piękne słodkie czarne porzeczki. Proszę Was o jakiś sprawdzony przepis na winko półsłodkie. Dodam że zakupiłem już pojemnik fermentacyjny oraz przyrząd do pomiaru BLG.
Zastanawiam się jakie BLG powinien mieć nastaw oraz ile i kiedy dosładzać żeby uzyskać pyszne winko. Oraz jakie drożdże zastosować żeby winko miało możliwie dużo alkoholu.
Mam dwa dymiony 10L oraz 20L ale myślę że pierwszą próbę zrobię w tym mniejszym. Ile owoców na taki pojemnik? 12-15kg wystarczy?
Za porady z góry dziękuję!
Marcin
