19-07-2024, 13:11
Witam!
Nastawiłem właśnie moje piąte w życiu winko. Tym razem padło na wiśnie. Opiszę tutaj co i jak robiłem. Jak ktoś będzie miał rady/uwagi, to śmiało!
Jak pojawią się pytania to też tutaj je zadam.
18.07.2024
Kupiłem wiśnie na rynku. Zmieszałem takie po 8zł/kg (6kg) i takie za 12zł/kg (4kg). Umyłem, przebrałem, zgniotłem rękoma bez drylowania i dodałem 6ml pektoenzymu. Na koniec dodałem 0.9g pirosiarczynu do moszczu. Zmierzyłem BLG i wyszło mi 15. Do tego momentu dodałem zaledwie 150 ml wody więc niecukry to prawie równe 4 co daje 110g cukru w litrze. Tak jak w tabelkach dla winiarzy.
Zamknąłem pojemnik rurką i zostawiłem.
19.07.2024
Odczekałem około 18h od dodania pirosiarczynu żeby mógł się ulotnić i dodałem miodu i drożdży. Dosładzając dałem jedynie 300g miodu z 200ml wody. Nie chciałem zbytnio przesłodzić a chciałem trochę rozwodnić nastaw bo drożdże, których używam nie lubią ani zbyt słodkiego środowiska ani zbyt kwaśnego. Mowa tu o "Enovini OK RED - drożdże winiarskie obniżające kwasowość". Drożdże suche, dodane jak w instrukcji. Wracając do miodu, po dosłodzeniu, wymieszaniu i odczekaniu chwili sprawdziłem zawartość cukru. Cukromierz wskazał BLG = 16 co wydało mi się trochę mało jak na dodany cukier ale moje obliczenia opierają się na soku z wiśni a w pojemniku jest sok z miazgą. Tak więc małe odchylenia mnie nie martwią. Przyjąłem uproszczenie, że 1 duży słoik miodu (ok 0.9l) to 1kg cukru.
Mało pisałem o tym jakie wino planuję zrobić bo w sumie to planuję zrobić smaczne. To czy będzie słodkie czy wytrawne to się zobaczy. Drożdże są do 14% alko, więc planuję dodać tyle miodu żeby wybić te 14% - 14.5%. Zobaczy się.
Nastawiłem właśnie moje piąte w życiu winko. Tym razem padło na wiśnie. Opiszę tutaj co i jak robiłem. Jak ktoś będzie miał rady/uwagi, to śmiało!

18.07.2024
Kupiłem wiśnie na rynku. Zmieszałem takie po 8zł/kg (6kg) i takie za 12zł/kg (4kg). Umyłem, przebrałem, zgniotłem rękoma bez drylowania i dodałem 6ml pektoenzymu. Na koniec dodałem 0.9g pirosiarczynu do moszczu. Zmierzyłem BLG i wyszło mi 15. Do tego momentu dodałem zaledwie 150 ml wody więc niecukry to prawie równe 4 co daje 110g cukru w litrze. Tak jak w tabelkach dla winiarzy.
Zamknąłem pojemnik rurką i zostawiłem.
19.07.2024
Odczekałem około 18h od dodania pirosiarczynu żeby mógł się ulotnić i dodałem miodu i drożdży. Dosładzając dałem jedynie 300g miodu z 200ml wody. Nie chciałem zbytnio przesłodzić a chciałem trochę rozwodnić nastaw bo drożdże, których używam nie lubią ani zbyt słodkiego środowiska ani zbyt kwaśnego. Mowa tu o "Enovini OK RED - drożdże winiarskie obniżające kwasowość". Drożdże suche, dodane jak w instrukcji. Wracając do miodu, po dosłodzeniu, wymieszaniu i odczekaniu chwili sprawdziłem zawartość cukru. Cukromierz wskazał BLG = 16 co wydało mi się trochę mało jak na dodany cukier ale moje obliczenia opierają się na soku z wiśni a w pojemniku jest sok z miazgą. Tak więc małe odchylenia mnie nie martwią. Przyjąłem uproszczenie, że 1 duży słoik miodu (ok 0.9l) to 1kg cukru.
Mało pisałem o tym jakie wino planuję zrobić bo w sumie to planuję zrobić smaczne. To czy będzie słodkie czy wytrawne to się zobaczy. Drożdże są do 14% alko, więc planuję dodać tyle miodu żeby wybić te 14% - 14.5%. Zobaczy się.