Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Miód pitny - przepisy - szybkie wyszukiwanie
Wątek do szybkiego wyszukiwania tematów opisujących/omawiających poszczególne rodzaje miodów.

RODZAJE MIODÓW

MIÓD AGRESTNIAK

Agrestniak

MIÓD ARONIAK

Miód aroniak

MIÓD BERBERYSIAK

Trójniak berberysiak vel kwaśniczak

MIÓD BERNARDYŃSKI

Miód Bernardyński
Miód Bernardyński
Trójniak bernardyński - szybkość ferm ...
Miód bernardyński - płatki jakiej róży ?

MIÓD BRUSZNICZAK

Pierwszy Trójniak chmielowo- bruszniakowy

MIÓD CHMIELNIAK

Chmielniak

MIÓD CZARNOBEZIAK

Trójniak Czarnobeziak pełny/lekki.
Problem z czarnobeziakiem
Czarnobezik
Carny beziak
Czarny beziak

MIÓD CZEREŚNIAK

Czereśniak ?
Pytanie o czereśniaka

MIÓD CZERNICZAK i JAGODZIAK

Dziwne jagodziaka przypadki
Jagodziak
Trójniak z jagodą kamczacką. Jak i o samej jagodzie kamczackiej.
Trójniak - jagodziak, drugie wrażenie
Czerniczak

MIÓD DAKTYLAK

Miód daktylowy - how to

MIÓD DERENIAK

Miód-dereniak

MIÓD DĘBNIAK

Sprawozdanie: Czwórniak - dębniak
Dębniak

MIOD DZIKORÓŻECZNIAK

Trójniak na suszonej DR
Trójniaki by best - czyli ...
Trójniak z DR
DR i miód?

MIÓD GRUSZECZNIAK

Gruszniak

MIÓD IMBIROWY

Miód imbirowy trójniak
Trójniak imbirowy

MIÓD JABŁCZAK

trójniak jabłeczniak BLG startowe 44
Jabłczak
Trójniak jabłczak
Jabłczak, jakie drożdże ?
Jabłczak
Jabłczak i miód gryczany

MIÓD JARZĘBIAK

Jarzębiniak i miody z dodatkiem owoców jarzębiny...?
Jarzębinowy miód pitny

MIÓD JEŻYNIAK

Jeżyniak
Miodek z jeżyn - warto ?

MIÓD KAPUCYŃSKI

Trójniak Kapucyński - pytania.
Miód trójniak kapucyński

MIÓD KASZTELAŃSKI

Trójniaczek kasztelański
Kasztelański

MIÓD KORZENNY

Miód, miody korzenne.....gdańskie ?
Czwórniak korzenny - ocena
trójniak korzenny - dziwne smużenie?
Miód korzenny
Miód korzenny - jaki polecacie ?
Trójniak korzenny
Jakiego użyć miodu ...
Miody korzenne - składniki

MIÓD KOWIEŃSKI

Miód kowieński

MIÓD KRAKOWSKI

Miód krakowski

MIÓD KRÓLEWSKI

Miód królewski [dwójniak]

MIÓD KWIATOWY

Mniszak solo lub...
Miody kwiatowe

MIÓD LITEWSKI

Miód Litewski trójniak ?
Ile jałowca

MIÓD MALINIAK

Trójniak maliniak - zatrzymanie fermentacji
O maliniaku
Trójniak maliniak - Blg
Pierwszy maliniak
Maliniak - trójniak
Niedobry roczny maliniaczek
Ile malin do maliniaka
Moszcz malinowy
Maliniaka czas nastawić
Trójniak - Maliniak
Miód i suszone maliny
Trójniak Maliniak

MIÓD ORZESZNIAK

Laskowik i ine - fotor.
Półdwójniak orzechowy na dojrzałych orzechach włoskich
Miód z orzechami włoskimi
Trójniak orzechowy

MIÓD PIGWIAK i PIGWOWCZAK

Pigwa

MIÓD PORZECZNIAK

Czarnoporzeczniak
Trójniak porzeczniak
Trójniak Porzeczniak

MIÓD ROKITNICZAK

Trójniak rokitniczak

MIÓD RUSKI

Miód Ruski
Miód Ruski

MIÓD ŚLIWCZAK

Śliwczak czwórniak - doswiadczenia ?
Miód + śliwka

MIÓD TARNINIAK

Trójniaki by best - czyli z pamiętnika szalonego miodosytnika :-)
Tarniniak
Miodzik tarniniak
Trójniak Tarniniak

MIÓD WINOGRONIAK

Półdwójniak gronowy na „dzikich” drożdżach
Winogroniak czas nastawić
Winogroniak
Winogroniak - jakie winogrona polecacie ?
Dwójniak gronowy
Trójniak-Aldeniak
Miodek winogronowy

MIÓD WIŚNIAK

Wiśniak + przyprawy
Czwórniak czy wino wiśniowo miodowe
Wiśnie + Miód = Pierwszy trójniak
Dwójniak wiśniowy - nowe doświadczenia
Wiśniak trójniak z migdałami
Miód z wiśniami
Wytrącania barwnika w Wiśniaku

MIÓD ZIOŁOWY

Czwórniak ziołowy ...
Vademecum na wszystkie dolegliwości - eksperyment z MP ziołowym

MIÓD ŻURAWINIAK

Żurawina
Miód z sokiem żurawinowo-cytrynowym

--------------------------------------------------------------------------------

Wykaz zawiera tematy utworzone do dnia: 15.11.2010.
aktualizacja - tematy do dnia: 16.11.2010
20.01.2011
25.02.2012
Odpowiedz
W tym temacie można zgłaszać uwagi, nowe tematy które waszym zdaniem powinny się tu znaleźć.
Odpowiedz
Pomysł bardzo dobry ale te tematy musiałyby być "przyszpilone" zawsze do góry lub wytłuszczone (wyraźne wskazanie) jako wątki do szybkiego odszukiwania przepisów. Jeśli "spadną" na dalsze strony to będzie tak jak z każdym wątkiem a chyba nie o to chodzi?! :)

pozdrawiam
Ryszard
Odpowiedz
Trójniaki by best - Trójniak Tarniniak

http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...#pid214401

Dodane 1st..
Odpowiedz
(16-11-2010, 14:44)ryniu napisał(a): Pomysł bardzo dobry ale te tematy musiałyby być "przyszpilone" zawsze do góry lub wytłuszczone (wyraźne wskazanie) jako wątki do szybkiego odszukiwania przepisów. Jeśli "spadną" na dalsze strony to będzie tak jak z każdym wątkiem a chyba nie o to chodzi?! :)

pozdrawiam
Ryszard

To są tematy w których w miarę sensownie jest przedstawione:
przepis, opis jak i uwagi.
Przyszpilone nie muszą być. Wystarczy ten wątek do szybkiego ich wyszukania i zaczerpnięcia wiedzy. Żaden moderator od miodów pitnych nie będzie ich kasował nawet jakby były sprzed paru lat. Są w miarę merytoryczne.

Sporo też jest sensownych przepisów w dziale Miód pitny - przepisy ogólne ale aby je przypisać do w/w tematu trzeba by było wątek poszatkować i utworzyć nowe.
Odpowiedz
Mogę dołożyć przepisy na:
Rokitniczak
Berberysiak vel Kwaśniczak
Orzechowy z dojrzałymi włoskimi orzechami

Jacek
Odpowiedz
(16-11-2010, 18:01)R-Jacek napisał(a): Mogę dołożyć przepisy na:
Rokitniczak
Berberysiak vel Kwaśniczak
Orzechowy z dojrzałymi włoskimi orzechami

Jacek
Ok.
Zakładaj nowy temat. Ładnie opisz a ja tu potem wrzucę.
Odpowiedz
Paweł :brawo: świetna robota
Odpowiedz
Teraz dopiero to zauważyłem
też mi się podoba, to uporządkowanie tematów.
Odpowiedz
Bardzo fajny pomysł z tym wątkiem. Może przydałaby się kategoria miody eksperymentalne/inne, bo taki miodek z kwiatem lofantu, czy z sokiem brzozowym, czy też miody korzenno-owocowo-kwiatowe są również popełniane przez bywalców forum, a nie mają identyfikowalnej nazwy.
No i małe pytanko o nazewnictwo, czy miód z gruszkami to "Gruszeczniak" czy "Gruszniak"...? Mi się ta pierwsza nazwa bardziej kojarzy z perry niż z miodem pitnym, choć perry ma swój polski synonim nieco inny.Podobnie z DR, czy Dzikoróżak nie brzmi lepiej i bardziej poprawnie ?
Odpowiedz
Nie przeglądałem wszystkich tematów , a tylko te które mnie interesowały - miód kasztelański. W tym przynajmniej przypadku linki na górze strony do tematów o miodzie kasztelańskim jak dla mnie nic ciekawego nie wnoszą. Nie ma ani ogólnego przepisu ani szczegółowego. Dla kogoś kto pierwszy raz będzie robi miód zupełnie nie przydatne. Może jest inaczej dla starych wyjadaczy :) Liczę na to , że kiedyś się takim stanę.
Odpowiedz
ZAKTUALIZOWANE

Proszę pamiętać, że tematy rzetelnie opisujące/zawierające przepisy, procesy i uwagi oraz własne spostrzeżenia z dalszych etapów 'życia' miodków potem tu trafiają :)
Odpowiedz
Ja bym dodał jeszcze przepisy podstawowe, tzn. nie aromatyzowane, na początku wątku, bo właśnie od podstaw trzeba zaczynać, jak uczą w szkole ;). Właśnie przeglądam forum i dość ciężko znaleźć takowe a bardzo by się przydały.
Odpowiedz
Podstawy - proszę.

http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=1949
Odpowiedz
Co będzie lepsze w smaku na pierwszy nastaw - maliniak z soku aromatycznego(mało wodniste były przez suchy rok) z sokownika czy żurawiniak? Tylko czy żurawiny leśne mam czy hodowlane to już zwątpiłam, na pewno nie jest to borówka brusznica. W wersji piątaka lub czwórniaka niesyconego.
Odpowiedz
Żurawina zawiera m.in kwas benzoesowy (naturalny inhibitor rozwoju drożdży). Z tego powodu możesz mieć problemy z fermentacją. Dlatego na pierwszy nastaw proponuję wybrać maliniaka.
Odpowiedz
Witam wszystkich
Przymierzam się do popełnienia miodu gryczanego(baza - miód gryczany). W związku z tym, że nie znalazłem żadnych opisów dot. w/w miodu proszę o ewentualne linki na forum(pewnie lepiej znacie forum ode mnie) lub jakieś rady, receptury. Tak przy okazji czy pożywka jest niezbędna? Gdzieś w necie czytałem, że nie. Proszę o sugestie, pomysły, rady... i proszę nie krytykować mnie, że idę na łatwiznę...(tak nie jest) siedzę juą kilka dni w necie i na forum ale nie sposób wszystkiego ogarnąć.
Dziękuję
Odpowiedz
Witaj Singer masz tu linka zapoznaj się z nim http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=1949 , pożywka jest potrzebna i to nie jedna by drożdżaki przeżyły i alkohol tworzyły. Ja zawsze dodaje normalną pożywkę i pożywkę kombi. Pożywki DAF nie stosuje z prostej przyczyny - nie jest dostępna u mnie. Ale jak zapoznasz się z linkiem powinny się rozjaśnić wątpliwości. Pozdrawiam
Odpowiedz
(27-03-2016, 12:42)Singer napisał(a): Witam wszystkich
Przymierzam się do popełnienia miodu gryczanego(baza - miód gryczany). W związku z tym, że nie znalazłem żadnych opisów dot. w/w miodu proszę o ewentualne linki na forum(pewnie lepiej znacie forum ode mnie) lub jakieś rady, receptury. Tak przy okazji czy pożywka jest niezbędna? Gdzieś w necie czytałem, że nie. Proszę o sugestie, pomysły, rady... i proszę nie krytykować mnie, że idę na łatwiznę...(tak nie jest) siedzę juą kilka dni w necie i na forum ale nie sposób wszystkiego ogarnąć.
Dziękuję

Moim zdaniem pożywka jest niezbędna - głównie przez to, że poza katalizatorem (cukrem) miód ma bardzo mało witamin (szczególnie chodzi o B1). Fermentacja się zacznie, może przebiegać całkiem nieźle, ale brak jej dodania może Ci zabrać przefermetowanie tych właśnie kilku Blg, które zmienią charekterystykę na końcu. Cena nie jest wysoka, dostępność duża (Allegro czy bezpośrednio ze sklepów wysyłkowych) - warto. Przy okazji sprawdź czy masz wszystko (drożdże odpowiednie), wężyk do zlewania... po co płacić za wysyłkę kilka razy.
Co do gryki - nie każdy lubi ten miód. Jak Ci smakuje (ja uwielbiam), to będziesz zachwycony trójniakiem i w taki bym celował. Moim zdaniem miód zbyt szlachetny aby za bardzo coś dodawać. Nie kombinuj na początku, szczególnie do gryki nie dawaj żadnych owoców. Celuj w trójniaka Tak chociaż 32-35Blg i pozwól mu zejść do 7Blg (jak będzie słodszy nic się nie stanie - przynajmniej mi tak smakuje).

p.s. jak masz dobrej jakości miód, to ja bym nie sycił - szkoda aromatu gryki. Dłużej będzie się klarować, ale aromat zostaje.
Dominik Siedlak (bachus)
Odpowiedz
(27-03-2016, 15:09)bachus_ napisał(a):
(27-03-2016, 12:42)Singer napisał(a): Witam wszystkich
Dziękuję

Moim zdaniem pożywka jest niezbędna - głównie przez to, że poza katalizatorem (cukrem) miód ma bardzo mało witamin (szczególnie chodzi o B1)

Podstawowym składnikiem niezbędym do fermentacji jest azot, a w miodzie pszczelim praktycznie go nie ma (ok.10 ppm). Najlepsze rezultaty daje stosowanie na początku fermentacji azotu organicznego (Activit O, Fermaid O), dopiero po przerobieniu 1/3 cukru można dodać DAF.

Co do gryki też bardzo ją lubię, ale nawet dodanie 30% takiego miodu wymaga dojrzewania przez przynajmniej 3 lata, co na początku przygody z miodami może być trudne.
Odpowiedz
@male: bardzo mocno pilnujesz kwasowości / pH w czasie fermentacji?
Dominik Siedlak (bachus)
Odpowiedz
Sprawdzam przez pierwsze 3 doby, jeżeli pierwszy pomiar dał pH około 4, to raczej na tym kończę.
Odpowiedz
Dzień dobry :) tak sobie przeglądam przepisy na miodki przed kursem i zauważyłem że nikt nie robił miodku z truskawką czy ona nie współgra z miodkami czy może z innych powodów jest pomijana ?
Przepraszam za posta już znalazłem dwa temaciki które popołudniu przeczytam :D
Odpowiedz
Bodaj w latach 2007-2008 było kilka prób wspominanych na forum ale z tego co pamiętam nic rewelacyjnego nie wyszło a z biegiem czasu stawał się coraz gorszy. Tracił kolor i aromat.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
Właśnie czytałem dosyć stare tematy i miodki z truskawką nie smakowały tym co je robili za do z dodatkiem banana już mieli lepsze doświadczenia. W sumie to i tak pytałem z ciekawości bo pewnie znów lato mnie ominie :/ znów się szykuje zimowe nastawianie miodków. Wina niestety będą musiały poczekać, aż trafię w lato. Mam tyle planów co do nastawów.
Odpowiedz

Skocz do: