• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Miody pitne v
1 2 3 4 5 … 71 Dalej »

Miód pitny - przepisy - szybkie wyszukiwanie

Strony (2): 1 2 Dalej »
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Miód pitny - przepisy - szybkie wyszukiwanie
1stgreen Offline
Zasłużony dla forum
******
Liczba postów: 3.136
Liczba wątków: 307
Dołączył: 02 2004
Lokalizacja: Wołomin piwPPnice
Nastrój: miodkowy eksperymentatorski
#1
16-11-2010, 11:08
Wątek do szybkiego wyszukiwania tematów opisujących/omawiających poszczególne rodzaje miodów.



RODZAJE MIODÓW



MIÓD AGRESTNIAK

Agrestniak


MIÓD ARONIAK

Miód aroniak


MIÓD BERBERYSIAK

Trójniak berberysiak vel kwaśniczak


MIÓD BERNARDYŃSKI

Miód Bernardyński
Miód Bernardyński
Trójniak bernardyński - szybkość ferm ...
Miód bernardyński - płatki jakiej róży ?


MIÓD BRUSZNICZAK

Pierwszy Trójniak chmielowo- bruszniakowy


MIÓD CHMIELNIAK

Chmielniak


MIÓD CZARNOBEZIAK

Trójniak Czarnobeziak pełny/lekki.
Problem z czarnobeziakiem
Czarnobezik
Carny beziak
Czarny beziak


MIÓD CZEREŚNIAK

Czereśniak ?
Pytanie o czereśniaka


MIÓD CZERNICZAK i JAGODZIAK

Dziwne jagodziaka przypadki
Jagodziak
Trójniak z jagodą kamczacką. Jak i o samej jagodzie kamczackiej.
Trójniak - jagodziak, drugie wrażenie
Czerniczak


MIÓD DAKTYLAK

Miód daktylowy - how to


MIÓD DERENIAK

Miód-dereniak


MIÓD DĘBNIAK

Sprawozdanie: Czwórniak - dębniak
Dębniak


MIOD DZIKORÓŻECZNIAK

Trójniak na suszonej DR
Trójniaki by best - czyli ...
Trójniak z DR
DR i miód?


MIÓD GRUSZECZNIAK

Gruszniak


MIÓD IMBIROWY

Miód imbirowy trójniak
Trójniak imbirowy


MIÓD JABŁCZAK

trójniak jabłeczniak BLG startowe 44
Jabłczak
Trójniak jabłczak
Jabłczak, jakie drożdże ?
Jabłczak
Jabłczak i miód gryczany


MIÓD JARZĘBIAK

Jarzębiniak i miody z dodatkiem owoców jarzębiny...?
Jarzębinowy miód pitny


MIÓD JEŻYNIAK

Jeżyniak
Miodek z jeżyn - warto ?


MIÓD KAPUCYŃSKI

Trójniak Kapucyński - pytania.
Miód trójniak kapucyński


MIÓD KASZTELAŃSKI

Trójniaczek kasztelański
Kasztelański


MIÓD KORZENNY

Miód, miody korzenne.....gdańskie ?
Czwórniak korzenny - ocena
trójniak korzenny - dziwne smużenie?
Miód korzenny
Miód korzenny - jaki polecacie ?
Trójniak korzenny
Jakiego użyć miodu ...
Miody korzenne - składniki


MIÓD KOWIEŃSKI

Miód kowieński


MIÓD KRAKOWSKI

Miód krakowski


MIÓD KRÓLEWSKI

Miód królewski [dwójniak]


MIÓD KWIATOWY

Mniszak solo lub...
Miody kwiatowe


MIÓD LITEWSKI

Miód Litewski trójniak ?
Ile jałowca


MIÓD MALINIAK

Trójniak maliniak - zatrzymanie fermentacji
O maliniaku
Trójniak maliniak - Blg
Pierwszy maliniak
Maliniak - trójniak
Niedobry roczny maliniaczek
Ile malin do maliniaka
Moszcz malinowy
Maliniaka czas nastawić
Trójniak - Maliniak
Miód i suszone maliny
Trójniak Maliniak


MIÓD ORZESZNIAK

Laskowik i ine - fotor.
Półdwójniak orzechowy na dojrzałych orzechach włoskich
Miód z orzechami włoskimi
Trójniak orzechowy


MIÓD PIGWIAK i PIGWOWCZAK

Pigwa


MIÓD PORZECZNIAK

Czarnoporzeczniak
Trójniak porzeczniak
Trójniak Porzeczniak


MIÓD ROKITNICZAK

Trójniak rokitniczak


MIÓD RUSKI

Miód Ruski
Miód Ruski


MIÓD ŚLIWCZAK

Śliwczak czwórniak - doswiadczenia ?
Miód + śliwka


MIÓD TARNINIAK

Trójniaki by best - czyli z pamiętnika szalonego miodosytnika :-)
Tarniniak
Miodzik tarniniak
Trójniak Tarniniak


MIÓD WINOGRONIAK

Półdwójniak gronowy na „dzikich” drożdżach
Winogroniak czas nastawić
Winogroniak
Winogroniak - jakie winogrona polecacie ?
Dwójniak gronowy
Trójniak-Aldeniak
Miodek winogronowy


MIÓD WIŚNIAK

Wiśniak + przyprawy
Czwórniak czy wino wiśniowo miodowe
Wiśnie + Miód = Pierwszy trójniak
Dwójniak wiśniowy - nowe doświadczenia
Wiśniak trójniak z migdałami
Miód z wiśniami
Wytrącania barwnika w Wiśniaku


MIÓD ZIOŁOWY

Czwórniak ziołowy ...
Vademecum na wszystkie dolegliwości - eksperyment z MP ziołowym


MIÓD ŻURAWINIAK

Żurawina
Miód z sokiem żurawinowo-cytrynowym


--------------------------------------------------------------------------------

Wykaz zawiera tematy utworzone do dnia: 15.11.2010.
aktualizacja - tematy do dnia: 16.11.2010
20.01.2011
25.02.2012
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
1stgreen Offline
Zasłużony dla forum
******
Liczba postów: 3.136
Liczba wątków: 307
Dołączył: 02 2004
Lokalizacja: Wołomin piwPPnice
Nastrój: miodkowy eksperymentatorski
#2
16-11-2010, 14:03
W tym temacie można zgłaszać uwagi, nowe tematy które waszym zdaniem powinny się tu znaleźć.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
ryniu Offline
Spamkiller
****
Liczba postów: 1.033
Liczba wątków: 12
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: Poznań/Plewiska/Gawrony
Nastrój: będzie pan zadowoloooony:-)))
#3
16-11-2010, 14:44
Pomysł bardzo dobry ale te tematy musiałyby być "przyszpilone" zawsze do góry lub wytłuszczone (wyraźne wskazanie) jako wątki do szybkiego odszukiwania przepisów. Jeśli "spadną" na dalsze strony to będzie tak jak z każdym wątkiem a chyba nie o to chodzi?! :)

pozdrawiam
Ryszard
Szukaj
Odpowiedz
best Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 255
Liczba wątków: 4
Dołączył: 08 2010
Lokalizacja: Słupsk
#4
16-11-2010, 15:33
Trójniaki by best - Trójniak Tarniniak

http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...#pid214401

Dodane 1st..
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
1stgreen Offline
Zasłużony dla forum
******
Liczba postów: 3.136
Liczba wątków: 307
Dołączył: 02 2004
Lokalizacja: Wołomin piwPPnice
Nastrój: miodkowy eksperymentatorski
#5
16-11-2010, 16:29
(16-11-2010, 14:44)ryniu napisał(a): Pomysł bardzo dobry ale te tematy musiałyby być "przyszpilone" zawsze do góry lub wytłuszczone (wyraźne wskazanie) jako wątki do szybkiego odszukiwania przepisów. Jeśli "spadną" na dalsze strony to będzie tak jak z każdym wątkiem a chyba nie o to chodzi?! :)

pozdrawiam
Ryszard

To są tematy w których w miarę sensownie jest przedstawione:
przepis, opis jak i uwagi.
Przyszpilone nie muszą być. Wystarczy ten wątek do szybkiego ich wyszukania i zaczerpnięcia wiedzy. Żaden moderator od miodów pitnych nie będzie ich kasował nawet jakby były sprzed paru lat. Są w miarę merytoryczne.

Sporo też jest sensownych przepisów w dziale Miód pitny - przepisy ogólne ale aby je przypisać do w/w tematu trzeba by było wątek poszatkować i utworzyć nowe.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
R-Jacek Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 982
Liczba wątków: 13
Dołączył: 12 2007
Lokalizacja: Kalisz
Nastrój: optymista
#6
16-11-2010, 18:01
Mogę dołożyć przepisy na:
Rokitniczak
Berberysiak vel Kwaśniczak
Orzechowy z dojrzałymi włoskimi orzechami

Jacek
Szukaj
Odpowiedz
1stgreen Offline
Zasłużony dla forum
******
Liczba postów: 3.136
Liczba wątków: 307
Dołączył: 02 2004
Lokalizacja: Wołomin piwPPnice
Nastrój: miodkowy eksperymentatorski
#7
16-11-2010, 19:12
(16-11-2010, 18:01)R-Jacek napisał(a): Mogę dołożyć przepisy na:
Rokitniczak
Berberysiak vel Kwaśniczak
Orzechowy z dojrzałymi włoskimi orzechami

Jacek
Ok.
Zakładaj nowy temat. Ładnie opisz a ja tu potem wrzucę.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
tasmol Offline
zasłużony dla forum
******
Liczba postów: 3.675
Liczba wątków: 245
Dołączył: 10 2006
Lokalizacja: Poznań
Nastrój: Jestem kibolem. Nie wstydzę się tego. Kibol w gwarze poznańskiej to kibic Lecha Poznań
#8
16-11-2010, 20:53
Paweł :brawo: świetna robota
#######################
FAQ czyli najczęściej zadawane pytania
Szukaj
Odpowiedz
Castleman Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.427
Liczba wątków: 65
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Tychy, pałac Moszna 2014
Nastrój: żyję, a na zlotach rozkwit :P
#9
01-08-2011, 08:21
Teraz dopiero to zauważyłem
też mi się podoba, to uporządkowanie tematów.
Szukaj
Odpowiedz
Beekeeper Offline
Konsultant Pszczelarz
**
Liczba postów: 418
Liczba wątków: 12
Dołączył: 12 2005
Lokalizacja: Gród nad Bluszczową Rzeką
Nastrój: miodowy
#10
04-08-2011, 00:08
Bardzo fajny pomysł z tym wątkiem. Może przydałaby się kategoria miody eksperymentalne/inne, bo taki miodek z kwiatem lofantu, czy z sokiem brzozowym, czy też miody korzenno-owocowo-kwiatowe są również popełniane przez bywalców forum, a nie mają identyfikowalnej nazwy.
No i małe pytanko o nazewnictwo, czy miód z gruszkami to "Gruszeczniak" czy "Gruszniak"...? Mi się ta pierwsza nazwa bardziej kojarzy z perry niż z miodem pitnym, choć perry ma swój polski synonim nieco inny.Podobnie z DR, czy Dzikoróżak nie brzmi lepiej i bardziej poprawnie ?
Szukaj
Odpowiedz
zun Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 2
Liczba wątków: 1
Dołączył: 07 2011
#11
28-08-2011, 19:28
Nie przeglądałem wszystkich tematów , a tylko te które mnie interesowały - miód kasztelański. W tym przynajmniej przypadku linki na górze strony do tematów o miodzie kasztelańskim jak dla mnie nic ciekawego nie wnoszą. Nie ma ani ogólnego przepisu ani szczegółowego. Dla kogoś kto pierwszy raz będzie robi miód zupełnie nie przydatne. Może jest inaczej dla starych wyjadaczy :) Liczę na to , że kiedyś się takim stanę.
Szukaj
Odpowiedz
1stgreen Offline
Zasłużony dla forum
******
Liczba postów: 3.136
Liczba wątków: 307
Dołączył: 02 2004
Lokalizacja: Wołomin piwPPnice
Nastrój: miodkowy eksperymentatorski
#12
25-02-2012, 18:04
ZAKTUALIZOWANE

Proszę pamiętać, że tematy rzetelnie opisujące/zawierające przepisy, procesy i uwagi oraz własne spostrzeżenia z dalszych etapów 'życia' miodków potem tu trafiają :)
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
buamazur Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 74
Liczba wątków: 7
Dołączył: 08 2010
Lokalizacja: Lublin/Trawniki/Biskupice
Nastrój: Teoria bez praktyki jest martwa, a praktyka bez teorii - głupia
#13
06-10-2012, 08:06
Ja bym dodał jeszcze przepisy podstawowe, tzn. nie aromatyzowane, na początku wątku, bo właśnie od podstaw trzeba zaczynać, jak uczą w szkole ;). Właśnie przeglądam forum i dość ciężko znaleźć takowe a bardzo by się przydały.
Szukaj
Odpowiedz
Boullii Offline
Administrator
*******
Liczba postów: 5.883
Liczba wątków: 201
Dołączył: 06 2006
Lokalizacja: Kluczbork-Kujakowice Dolne
Nastrój: Miodowy
#14
06-10-2012, 08:10
Podstawy - proszę.

http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=1949
Szukaj
Odpowiedz
Abi Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 267
Liczba wątków: 3
Dołączył: 11 2013
Lokalizacja: Lublin, Lubelskie
Nastrój: optymistyczna kobieta :]
#15
29-10-2015, 16:13
Co będzie lepsze w smaku na pierwszy nastaw - maliniak z soku aromatycznego(mało wodniste były przez suchy rok) z sokownika czy żurawiniak? Tylko czy żurawiny leśne mam czy hodowlane to już zwątpiłam, na pewno nie jest to borówka brusznica. W wersji piątaka lub czwórniaka niesyconego.
Szukaj
Odpowiedz
krzysztof1970 Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 4.257
Liczba wątków: 55
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Wielkopolska
#16
29-10-2015, 17:02
Żurawina zawiera m.in kwas benzoesowy (naturalny inhibitor rozwoju drożdży). Z tego powodu możesz mieć problemy z fermentacją. Dlatego na pierwszy nastaw proponuję wybrać maliniaka.
Szukaj
Odpowiedz
Singer Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 17
Liczba wątków: 3
Dołączył: 03 2016
Lokalizacja: Polska
#17
27-03-2016, 12:42
Witam wszystkich
Przymierzam się do popełnienia miodu gryczanego(baza - miód gryczany). W związku z tym, że nie znalazłem żadnych opisów dot. w/w miodu proszę o ewentualne linki na forum(pewnie lepiej znacie forum ode mnie) lub jakieś rady, receptury. Tak przy okazji czy pożywka jest niezbędna? Gdzieś w necie czytałem, że nie. Proszę o sugestie, pomysły, rady... i proszę nie krytykować mnie, że idę na łatwiznę...(tak nie jest) siedzę juą kilka dni w necie i na forum ale nie sposób wszystkiego ogarnąć.
Dziękuję
Szukaj
Odpowiedz
pomo86 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 38
Liczba wątków: 2
Dołączył: 06 2012
#18
27-03-2016, 13:42
Witaj Singer masz tu linka zapoznaj się z nim http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=1949 , pożywka jest potrzebna i to nie jedna by drożdżaki przeżyły i alkohol tworzyły. Ja zawsze dodaje normalną pożywkę i pożywkę kombi. Pożywki DAF nie stosuje z prostej przyczyny - nie jest dostępna u mnie. Ale jak zapoznasz się z linkiem powinny się rozjaśnić wątpliwości. Pozdrawiam
Szukaj
Odpowiedz
bachus_ Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 459
Liczba wątków: 56
Dołączył: 08 2013
Lokalizacja: Dublin / Wrocław
#19
27-03-2016, 15:09
(27-03-2016, 12:42)Singer napisał(a): Witam wszystkich
Przymierzam się do popełnienia miodu gryczanego(baza - miód gryczany). W związku z tym, że nie znalazłem żadnych opisów dot. w/w miodu proszę o ewentualne linki na forum(pewnie lepiej znacie forum ode mnie) lub jakieś rady, receptury. Tak przy okazji czy pożywka jest niezbędna? Gdzieś w necie czytałem, że nie. Proszę o sugestie, pomysły, rady... i proszę nie krytykować mnie, że idę na łatwiznę...(tak nie jest) siedzę juą kilka dni w necie i na forum ale nie sposób wszystkiego ogarnąć.
Dziękuję

Moim zdaniem pożywka jest niezbędna - głównie przez to, że poza katalizatorem (cukrem) miód ma bardzo mało witamin (szczególnie chodzi o B1). Fermentacja się zacznie, może przebiegać całkiem nieźle, ale brak jej dodania może Ci zabrać przefermetowanie tych właśnie kilku Blg, które zmienią charekterystykę na końcu. Cena nie jest wysoka, dostępność duża (Allegro czy bezpośrednio ze sklepów wysyłkowych) - warto. Przy okazji sprawdź czy masz wszystko (drożdże odpowiednie), wężyk do zlewania... po co płacić za wysyłkę kilka razy.
Co do gryki - nie każdy lubi ten miód. Jak Ci smakuje (ja uwielbiam), to będziesz zachwycony trójniakiem i w taki bym celował. Moim zdaniem miód zbyt szlachetny aby za bardzo coś dodawać. Nie kombinuj na początku, szczególnie do gryki nie dawaj żadnych owoców. Celuj w trójniaka Tak chociaż 32-35Blg i pozwól mu zejść do 7Blg (jak będzie słodszy nic się nie stanie - przynajmniej mi tak smakuje).

p.s. jak masz dobrej jakości miód, to ja bym nie sycił - szkoda aromatu gryki. Dłużej będzie się klarować, ale aromat zostaje.
Dominik Siedlak (bachus)
Szukaj
Odpowiedz
male Offline
Ekspert Miodosytnik
***
Liczba postów: 813
Liczba wątków: 29
Dołączył: 07 2008
Lokalizacja: Jelenia Góra
Nastrój: miodowy
#20
27-03-2016, 16:05
(27-03-2016, 15:09)bachus_ napisał(a):
(27-03-2016, 12:42)Singer napisał(a): Witam wszystkich
Przymierzam się do popełnienia miodu gryczanego(baza - miód gryczany). W związku z tym, że nie znalazłem żadnych opisów dot. w/w miodu proszę o ewentualne linki na forum(pewnie lepiej znacie forum ode mnie) lub jakieś rady, receptury. Tak przy okazji czy pożywka jest niezbędna? Gdzieś w necie czytałem, że nie. Proszę o sugestie, pomysły, rady... i proszę nie krytykować mnie, że idę na łatwiznę...(tak nie jest) siedzę juą kilka dni w necie i na forum ale nie sposób wszystkiego ogarnąć.
Dziękuję

Moim zdaniem pożywka jest niezbędna - głównie przez to, że poza katalizatorem (cukrem) miód ma bardzo mało witamin (szczególnie chodzi o B1)

Podstawowym składnikiem niezbędym do fermentacji jest azot, a w miodzie pszczelim praktycznie go nie ma (ok.10 ppm). Najlepsze rezultaty daje stosowanie na początku fermentacji azotu organicznego (Activit O, Fermaid O), dopiero po przerobieniu 1/3 cukru można dodać DAF.

Co do gryki też bardzo ją lubię, ale nawet dodanie 30% takiego miodu wymaga dojrzewania przez przynajmniej 3 lata, co na początku przygody z miodami może być trudne.
Marek

Mazer Cup 2016
Mazer Cup 2015
Mazer Cup 2014
Mazer Cup 2013
Mazer Cup 2012
Texas Mead Fest 2016
Mead Free or Die 2016
Szukaj
Odpowiedz
bachus_ Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 459
Liczba wątków: 56
Dołączył: 08 2013
Lokalizacja: Dublin / Wrocław
#21
27-03-2016, 17:46
@male: bardzo mocno pilnujesz kwasowości / pH w czasie fermentacji?
Dominik Siedlak (bachus)
Szukaj
Odpowiedz
male Offline
Ekspert Miodosytnik
***
Liczba postów: 813
Liczba wątków: 29
Dołączył: 07 2008
Lokalizacja: Jelenia Góra
Nastrój: miodowy
#22
27-03-2016, 18:46
Sprawdzam przez pierwsze 3 doby, jeżeli pierwszy pomiar dał pH około 4, to raczej na tym kończę.
Marek

Mazer Cup 2016
Mazer Cup 2015
Mazer Cup 2014
Mazer Cup 2013
Mazer Cup 2012
Texas Mead Fest 2016
Mead Free or Die 2016
Szukaj
Odpowiedz
pomo86 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 38
Liczba wątków: 2
Dołączył: 06 2012
#23
22-04-2016, 06:37 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-04-2016, 06:45 przez pomo86.)
Dzień dobry :) tak sobie przeglądam przepisy na miodki przed kursem i zauważyłem że nikt nie robił miodku z truskawką czy ona nie współgra z miodkami czy może z innych powodów jest pomijana ?
Przepraszam za posta już znalazłem dwa temaciki które popołudniu przeczytam :D
Szukaj
Odpowiedz
Boullii Offline
Administrator
*******
Liczba postów: 5.883
Liczba wątków: 201
Dołączył: 06 2006
Lokalizacja: Kluczbork-Kujakowice Dolne
Nastrój: Miodowy
#24
22-04-2016, 16:14
Bodaj w latach 2007-2008 było kilka prób wspominanych na forum ale z tego co pamiętam nic rewelacyjnego nie wyszło a z biegiem czasu stawał się coraz gorszy. Tracił kolor i aromat.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Szukaj
Odpowiedz
pomo86 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 38
Liczba wątków: 2
Dołączył: 06 2012
#25
22-04-2016, 16:46
Właśnie czytałem dosyć stare tematy i miodki z truskawką nie smakowały tym co je robili za do z dodatkiem banana już mieli lepsze doświadczenia. W sumie to i tak pytałem z ciekawości bo pewnie znów lato mnie ominie :/ znów się szykuje zimowe nastawianie miodków. Wina niestety będą musiały poczekać, aż trafię w lato. Mam tyle planów co do nastawów.
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Strony (2): 1 2 Dalej »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Miody pitne v
1 2 3 4 5 … 71 Dalej »

Miód pitny - przepisy - szybkie wyszukiwanie


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 15-05-2025, 01:05 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa