• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina zimowe › Kartonikowe v
« Wstecz 1 2 3 4

Winko FRUGO

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Winko FRUGO
qbakas Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 13
Liczba wątków: 4
Dołączył: 07 2005
Lokalizacja: Cieszyn
Nastrój: OK
#1
21-07-2005, 10:22
Witam. Dowiedzialem sie ze znajomy robil winko z frugo a dokladnie "black rummm" bede mial dzis przyjemność spróbować tego wynalazku i przy okazji wyciągnąć od niego recepturę:)
Opowiem o wszystkim jak wrócę:pijemy:
Szukaj
Odpowiedz
carlos@rybnik Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 7
Liczba wątków: 1
Dołączył: 07 2005
Lokalizacja: Rybnik
Nastrój: Stan nieustalony
#2
21-07-2005, 12:04
Jeśli będziesz w stanie zlokalizować miejsce pobytu kompa... albo swego zamieszkania :big::big::big::big::big:
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
qbakas Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 13
Liczba wątków: 4
Dołączył: 07 2005
Lokalizacja: Cieszyn
Nastrój: OK
#3
22-07-2005, 11:00
Witam ponownie. Jeśli bym powiedział wam ze wino "frugo" bylo dobre to bym skłamał, ono było wprost rewelacyjne:).
W pierwszej fazie wino było dosyć słabe, ale wzmocnił je rumem 80% i to podkreśliło barwe smaku a teraz recepturka(dziwie się ze wogóle wyszło to winko:))
Porcje na 25litrowy baniak(ok 20 litrów wina):
5l wody
7lfrugo "black rumm"(ok 10 butelek 0,75l)
2l soku z bananów
4,5kg cukru
0,5kg rodzynek
przyprawy do smaku
Całość zmieszał ze sobą,lekko zagotował ostudził przelał do baniak wraz z MD na drożdżach Malaga
Po tygodniu dodał jeszcze 4kg cukru z 4 litrami wody
po 2miesiacach zlał z nad osadu do baniak 20litrowego i dopełnił po samą szyjkę do pełna dosładzając wedle własnej potrzeby. Potem winko stało 6 miesięcy ciągle przelewnane do uzyskania zadowalającej klarowności i wkońcu przelane do butelek.
Polecam to winko jest naprawde wspaniałe
:slinka:
W sierpniu sobie takie nastawie jak juz przeleje ryżowe do butelek:)
Szukaj
Odpowiedz
mik Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 434
Liczba wątków: 14
Dołączył: 11 2004
Lokalizacja: Zabierzów k/Krakowa
Nastrój: jak po skosztowaniu winka
#4
22-07-2005, 11:07
a może do frugo dolać poprostu czegoś mocniejszego i będzie po sprawie, a nie fermentować tego????
Szukaj
Odpowiedz
papse Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 212
Liczba wątków: 5
Dołączył: 07 2005
Lokalizacja: Wrocław / Kraków
Nastrój: :diabelek:
#5
22-07-2005, 12:59
Bardzo ciekawy przepis, zaraz sobie zanotuję i w chwili słabości popełnię to winko :)
Szukaj
Odpowiedz
DarekRz Offline
Zasłużony dla forum
******
Liczba postów: 3.654
Liczba wątków: 52
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Białystok
#6
22-07-2005, 13:09
qbakas - a koszty tego winka? ile kosztuje 10 butelek frugo black rum + ten rum do wzmocnienia + 2 l soku z bananow + 4,5 kg cukru + 0,5 kg rodzynek??? I czy jestes pewien, że trzeba to było fermentowac?- może samo frugo z rumem byłoby jeszcze lepsze?
Szukaj
Odpowiedz
qbakas Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 13
Liczba wątków: 4
Dołączył: 07 2005
Lokalizacja: Cieszyn
Nastrój: OK
#7
22-07-2005, 15:19
Koszty "ogromne" za same 10 butelek black rum trzeba zapłacić 25 zł, ale patrząc z drugiej strony to sama satysfakcja takie coś zrobić a po drugie to jednak 20 litrów. Jak by trzeba bylo mieszac frugo z alkoholem w takich ilosciach to zpewnoscią wyjdzie drożej:) a smak niewiem czy był by taki oszałamiający, ja napewno zaryzykuje i nastawie black ruma:)
Pozdrawiam.:polewam:
Szukaj
Odpowiedz
kubej Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 152
Liczba wątków: 7
Dołączył: 03 2005
Lokalizacja: Gdynia
#8
22-07-2005, 15:29
Zawsze mozna zrobic mniejszą ilość na próbe np. w 5L balonie wieć koszty nie byłyby tragicznie duże.
Jednak wolałbym sprobować najpierw takiego winka, zanim je zrobie. To może qbakas podeślij butelke jak zrobisz już swoje ;) :diabelek:

:helo:
Szukaj
Odpowiedz
qbakas Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 13
Liczba wątków: 4
Dołączył: 07 2005
Lokalizacja: Cieszyn
Nastrój: OK
#9
22-07-2005, 15:39
Cytat: To może qbakas podeślij butelke jak zrobisz już swoje ;) :diabelek:

:helo:
Haha kubej to jest kwestia dogadania :D a co do ilości winka tez bedę robił w 10litrowym baniaczku na wszelki wypadek:chytry:
Szukaj
Odpowiedz
kubej Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 152
Liczba wątków: 7
Dołączył: 03 2005
Lokalizacja: Gdynia
#10
23-07-2005, 01:47
qbakas to jak bedziesz po drugim zlewaniu to wtedy sie dogadamy :D

:helo:
Szukaj
Odpowiedz
Luke Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 80
Liczba wątków: 11
Dołączył: 07 2005
Lokalizacja: Ełk
Nastrój: jak po dobrej nalewce albo winku wprost wyśmienity
#11
25-07-2005, 22:31
osobiście wynalazki wynalazkami a winko z rumem swoją drogą
PS po co te banany?
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina zimowe › Kartonikowe v
« Wstecz 1 2 3 4

Winko FRUGO


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 18-11-2025, 05:40 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa