14-07-2011, 21:12
Witam serdecznie.
Jestem nowy na forum i w świecie wytwarzania własnego wina
Niedawno jednak postanowiłem nastawić coś własnego.
Trochę już poczytałem, naprawdę sporo, tylko tyle tych informacji naraz, że człowiek się gubi. Więc proszę po porady.
Nazbierałem dziś czerwonej porzeczki. Dojrzała, nie pognita, jeszcze ją przebiorę na pewno. Tak na oko około 1,5-2kg. Raczej nie więcej. Jutro postaram się zakupić jakąś wagę, żeby się upewnić. Z tego chciałbym zrobić własne wino. W baniaku 5 albo chociaż 3 litrowym.
Czytałem o pektopolu, że pomaga wycisnąć sok z owoców. Mam buteleczkę tego specyfiku.
Teraz plan działania.
Chciałbym zrobić wino słodkie, raczej mocne. Wg tych wszystkich opisów mam zamiar zrobić tak: przebrać i rozgnieść porzeczki i zalać wodą. Tylko ile jej? 1.5 litra? więcej? Dodać cukru i zadać matkę drożdżową. Mam ballingomierz, więc sprawdzę Blg. na takie wino ok 15-16% procent musi być 30-31 Blg, z tym, że z tego co wiem nastaw nie może przekroczyć 22Blg, bo drożdże nie ruszą. Więc cukier uzupełniam później.
Drożdże, które posiadam:
- Uniwersalne w płynie
- Tokay w płynie
- Portwein w płynie
- Burgund w płynie
- FERMICRU VR5 - aktywne, suszone
- FERMIVIN PDM - aktywne, suszone
Czy Burgundy do win czerwonych to dobry wybór? Czy któreś będą lepsze?
Jeśli ktoś mógłby przedstawić w miarę krok po kroku co by zrobił w takim przypadku, to bardzo byłbym wdzięczny.
Proszę o porady, ponieważ porzeczki pochodzą z działki mojej przyszłej teściowej i obiecałem jakieś dobre wino z nich, nie mogą się zmarnować
Wiecie jak jest 
Pozdrawiam!
Bartek
Jestem nowy na forum i w świecie wytwarzania własnego wina

Trochę już poczytałem, naprawdę sporo, tylko tyle tych informacji naraz, że człowiek się gubi. Więc proszę po porady.
Nazbierałem dziś czerwonej porzeczki. Dojrzała, nie pognita, jeszcze ją przebiorę na pewno. Tak na oko około 1,5-2kg. Raczej nie więcej. Jutro postaram się zakupić jakąś wagę, żeby się upewnić. Z tego chciałbym zrobić własne wino. W baniaku 5 albo chociaż 3 litrowym.
Czytałem o pektopolu, że pomaga wycisnąć sok z owoców. Mam buteleczkę tego specyfiku.
Teraz plan działania.
Chciałbym zrobić wino słodkie, raczej mocne. Wg tych wszystkich opisów mam zamiar zrobić tak: przebrać i rozgnieść porzeczki i zalać wodą. Tylko ile jej? 1.5 litra? więcej? Dodać cukru i zadać matkę drożdżową. Mam ballingomierz, więc sprawdzę Blg. na takie wino ok 15-16% procent musi być 30-31 Blg, z tym, że z tego co wiem nastaw nie może przekroczyć 22Blg, bo drożdże nie ruszą. Więc cukier uzupełniam później.
Drożdże, które posiadam:
- Uniwersalne w płynie
- Tokay w płynie
- Portwein w płynie
- Burgund w płynie
- FERMICRU VR5 - aktywne, suszone
- FERMIVIN PDM - aktywne, suszone
Czy Burgundy do win czerwonych to dobry wybór? Czy któreś będą lepsze?
Jeśli ktoś mógłby przedstawić w miarę krok po kroku co by zrobił w takim przypadku, to bardzo byłbym wdzięczny.
Proszę o porady, ponieważ porzeczki pochodzą z działki mojej przyszłej teściowej i obiecałem jakieś dobre wino z nich, nie mogą się zmarnować


Pozdrawiam!
Bartek