27-02-2006, 21:47
Mamy bardzo wątpliwe informacje na temat obecnosci na forum wróżbitów itp. dlatego jesli chcesz uzyskać przydatną poradę powinieneś napisać jak najwięcej informacji o winie:
a) jakie jest ono w tej chwili, tzn.:
-z czego jest zrobione (owoce, zboże - jakie? Jakiej jakości? Jak rozdrobnione, czy całe? Czy poddane jakiejś obróbce np. termicznej?)
-kiedy nastawione (najlepiej w formie "X dni/tygodni temu")
-ile jest litrów tego wina
-jakich ilości składników użyto? woda, cukier, kwasy, pożywki (DAF czy kompleksowe?), soki - wszystko (w kg, L; jeśli były w ratach to co jaki czas i po ile?)
-jakich uzyłeś drożdży (jesli wogóle ich uzyłeś) czyli nazwa rasy oraz producent. W jakiej były kondycji? Jaką zastosowałeś dawke?
-ile wino ma w tej chwili % alkoholu (obliczone na podstawie odczytów cukromierza)
-ile wynosi w tej chwili balling? (jezeli nie wiesz co to blg to nawet sie nie przyznawaj tylko uzupełnij swoją wiedze na stronie macierzystej. A jeżeli wogóle nie masz cukromierza to też sie nie przyznawaj i znajdź w dziale Giełda gdzie go możesz kupić)
-jaka jest temp. wina (nie otoczenia!)
-ew. kiedy skończyło fermentować (najlepiej w formie "X tygodni/mies. temu"), ile od tamtej pory zrobiłeś obciągów, w jakich oodstępach czasu, czy coś dodawałeś do wina, czy je przenosiłeś?
b) jakie chciałbyś otrzymać? Jakie chcesz zeby było w smaku? (tu znowu nawiązanie do braku jasnowidzów na forum)
-jaka moc, słodycz, barwa, intensywność
c) z jakiej literatury korzystałeś robiąc wino? (autor i tytuł, ew. rok wydania)
a) jakie jest ono w tej chwili, tzn.:
-z czego jest zrobione (owoce, zboże - jakie? Jakiej jakości? Jak rozdrobnione, czy całe? Czy poddane jakiejś obróbce np. termicznej?)
-kiedy nastawione (najlepiej w formie "X dni/tygodni temu")
-ile jest litrów tego wina
-jakich ilości składników użyto? woda, cukier, kwasy, pożywki (DAF czy kompleksowe?), soki - wszystko (w kg, L; jeśli były w ratach to co jaki czas i po ile?)
-jakich uzyłeś drożdży (jesli wogóle ich uzyłeś) czyli nazwa rasy oraz producent. W jakiej były kondycji? Jaką zastosowałeś dawke?
-ile wino ma w tej chwili % alkoholu (obliczone na podstawie odczytów cukromierza)
-ile wynosi w tej chwili balling? (jezeli nie wiesz co to blg to nawet sie nie przyznawaj tylko uzupełnij swoją wiedze na stronie macierzystej. A jeżeli wogóle nie masz cukromierza to też sie nie przyznawaj i znajdź w dziale Giełda gdzie go możesz kupić)
-jaka jest temp. wina (nie otoczenia!)
-ew. kiedy skończyło fermentować (najlepiej w formie "X tygodni/mies. temu"), ile od tamtej pory zrobiłeś obciągów, w jakich oodstępach czasu, czy coś dodawałeś do wina, czy je przenosiłeś?
b) jakie chciałbyś otrzymać? Jakie chcesz zeby było w smaku? (tu znowu nawiązanie do braku jasnowidzów na forum)
-jaka moc, słodycz, barwa, intensywność
c) z jakiej literatury korzystałeś robiąc wino? (autor i tytuł, ew. rok wydania)