• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Proces fermentacji (także o sprzęcie) v
1 2 3 4 5 … 27 Dalej »

Prymitywne ustrojstwo do produkcji CO2 ( do dopełniania butli )

Strony (2): 1 2 Dalej »
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Prymitywne ustrojstwo do produkcji CO2 ( do dopełniania butli )
Mordimer Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 965
Liczba wątków: 22
Dołączył: 07 2005
Lokalizacja: Kraków
Nastrój: [color=green][i]środziemnomorski[/i][/color]
#1
30-12-2005, 22:57
Pomysł bazuje na pomyśle DarkaRz.
Wersja dwubutlowa.

Pierwsza butla ( ta z etykietką ) musi mieć na wysokości górnego brzegu etykietki niedużą ( < 1mm średnicy) dziurkę, nie wypuszczającą za bardzo płynu, a wpuszczającą powietrze. Do tej butelki wsypujemy 40g sody oczyszczonej i wlewamy trochę wody ( około 1/5 butelki ) i mieszamy.

Rurka u góry rysunku jest gumowym wężykiem, który przykleiłem super-glue'm do nakrętek butelek, po uprzednim wywierceniu w tych nakrętkach dziurek. Chodzi o to, żeby połączenie butelek było szczelne.

Butelka druga ma przyklejony (szczelnie) wylot gazu w postaci rurki do napojów. Do tej butelki wsypujemy 30g kwasku cytrynowego i zalewamy wodą tak jak z poprzednim przypadku i mieszamy do rozpuszczenia.

Mając już w obu butelkach roztwory, łączymy buteki wężykiem ( radzę kręcić butelką, a nie nakrętką, bo wężyk może się skręcić i wyrwać z nakrętki ), końcówkę ujścia gazu ( u mnie rurki do napojów ) wsadzamy do dymiona, unosimy pierwszą butelkę tak, aby roztwór sody przelewał się do drugiej butelki ( mała dziurka w pierwszej butelce nie może być zanurzona ).

Jeśli się da to podczas przelewania można lekko potrząsać drugą butelką ( reakcja przebiega wtedy gwałtowniej ).

Uwaga! Jeśli roztwór sody kończy się przelewać ( jest już powiedzmy tylko w wężyku ), należy ścisnąć wężyk i uniwmożliwić wydostawanie się CO2 przez wężyk łączący butelki.

Ot .. to chyba tyle. Jeśli coś byłoby niejasne to chętnie dopiszę wyjaśnienia.


Załączone pliki Miniatury
   
Szukaj
Odpowiedz
Grzesiu_p Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 278
Liczba wątków: 27
Dołączył: 11 2005
Lokalizacja: Kraków
Nastrój: pozytywny
#2
05-01-2006, 11:48
mozna uzywac kwasku w plynie?? czy trzeba kupic kwasek w proszku ??
Szukaj
Odpowiedz
sobek Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 742
Liczba wątków: 12
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: zasadniczo Lublin
Nastrój: takie tam...
#3
05-01-2006, 12:14
lepiej w proszku
Szukaj
Odpowiedz
Grzesiu_p Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 278
Liczba wątków: 27
Dołączył: 11 2005
Lokalizacja: Kraków
Nastrój: pozytywny
#4
05-01-2006, 12:34
ok dzieki za odpowiedz. tylko dlaczego lepiej w proszku jak i tak rozpuszczamy to wszystko w wodzie??
Szukaj
Odpowiedz
DarekRz Offline
Zasłużony dla forum
******
Liczba postów: 3.654
Liczba wątków: 52
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Białystok
#5
05-01-2006, 12:44
Chiba duzo taniej wychodzi :)
Szukaj
Odpowiedz
sobek Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 742
Liczba wątków: 12
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: zasadniczo Lublin
Nastrój: takie tam...
#6
05-01-2006, 13:07
mam podobe ustrojstwo tylko ze do suchej butelki wsypuje zwiazki i zalewam woda
Szukaj
Odpowiedz
Mordimer Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 965
Liczba wątków: 22
Dołączył: 07 2005
Lokalizacja: Kraków
Nastrój: [color=green][i]środziemnomorski[/i][/color]
#7
05-01-2006, 13:18
Cytat:Wysłane przez sobek
mam podobe ustrojstwo tylko ze do suchej butelki wsypuje zwiazki i zalewam woda

Wychodzi na to samo, z tym, że warunkiem 'suchość' butelki do której wsypujesz proszki. Jeśli butelka nie wyschła po poprzednim używaniu, to wsypanie tam proszków spowoduje drobne reakcje co w sumie wiąże się z utratą jakiejś części surowca. W moim rozwiązaniu nie ma tego problemu - wystarzy przepłukać butelki wodą po użyciu i już można produkować CO2 od nowa :)
Szukaj
Odpowiedz
sobek Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 742
Liczba wątków: 12
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: zasadniczo Lublin
Nastrój: takie tam...
#8
05-01-2006, 17:35
racja dlatego mam sucha zawsze butelke:)
Szukaj
Odpowiedz
rychu88 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 54
Liczba wątków: 9
Dołączył: 01 2006
Lokalizacja: LUBLIN
#9
07-01-2006, 15:33
EEE Ja mam pytanie
Minowicie zrozumialem, ze robi sie to wzsystko po to, aby wtloczyc CO2 do balona i tym samym wyprzec nie potrzebne powietrze atmosferyczne. Stad moje pytanie jak mam te rurke do picia (np. sokow) wsadzic do balonu, tak aby przez nia dostlo sie do niego CO2 i z niego nie wyszlo??
Z gory dziaki za odpowiedz :)
Pozdrawiam
Szukaj
Odpowiedz
sobek Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 742
Liczba wątków: 12
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: zasadniczo Lublin
Nastrój: takie tam...
#10
07-01-2006, 15:52
co2 jest ciezsze od powietrza wiec opada
Szukaj
Odpowiedz
rychu88 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 54
Liczba wątków: 9
Dołączył: 01 2006
Lokalizacja: LUBLIN
#11
07-01-2006, 15:58
O kurde to jest banalne i zawaliste :) super :)
Szukaj
Odpowiedz
fea Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.040
Liczba wątków: 29
Dołączył: 08 2005
Nastrój: radio
#12
22-01-2006, 17:12
ja niestety tę samą operację popełniłem przy użyciu wstrząsanej butelki z wodą gazowaną, to nie jest jakos fest gorzej, ale skapło mi troche tej wody przez słomke do balona a to juz niezbyt fajne :P tak myśle czy by jej nie poprawic, ale nie mam wężyka odpowiedniego i do tego nie wiem komu pozyczyłem wiertarkę... nie to zebym sobie bez niej nie poradził, ale jednak zdecydowanie wygodniej i dokładniej :P
Szukaj
Odpowiedz
sobek Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 742
Liczba wątków: 12
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: zasadniczo Lublin
Nastrój: takie tam...
#13
22-01-2006, 17:38
Ja nakrętke przedziurawiłem rozgrzanym drutem.
Szukaj
Odpowiedz
fea Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.040
Liczba wątków: 29
Dołączył: 08 2005
Nastrój: radio
#14
22-01-2006, 21:44
ooo :P świetny pomysł, dzięki stary
Szukaj
Odpowiedz
Koleszek Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 14
Liczba wątków: 0
Dołączył: 01 2006
Lokalizacja: Kraków
Nastrój: zmarznięty
#15
24-01-2006, 01:14
Jeśli ktoś nie ma talentów majsterkowicza, to można użyć pojemnika ze sprężonym CO2 używanej do nawożenia roślin w akwarium. Pojemnik firmy Filtus (1000 ml sprężonego gazu) kosztuje ok. 17 zł. Do nabycia w sklepach akwarystycznych.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Koleszek Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 14
Liczba wątków: 0
Dołączył: 01 2006
Lokalizacja: Kraków
Nastrój: zmarznięty
#16
24-01-2006, 01:15
Oczywiście - używanego.... sorki...
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
-BaRTeK- Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 24
Liczba wątków: 1
Dołączył: 12 2005
Lokalizacja: Lublin
#17
27-01-2006, 22:19
Taniej jest zlozyc sie w kilka osob i napelnic butle do migomatu(spawarki) to wtedy za 20zl bedzie 10KG gazu :p
Szukaj
Odpowiedz
alva Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 54
Liczba wątków: 1
Dołączył: 07 2004
Lokalizacja: Łącko
Nastrój: Rodzynkowy oraz ryżowy
#18
25-07-2006, 15:36
ja musze sobie taka butle obczaic i zaspawac wejscie do piwnicy.. bo cos mi ostatnio sie jakby ulotnilo z niej :ysz:
Szukaj
Odpowiedz
zerolik
Unregistered
 
#19
26-07-2006, 13:54
wszystko rozumie tylko nie rozumię czemu ma służyć zabieg pozbycia się powietrza z balonu - czy wpływa na jakość wina, w jakiś sposób zabezpiecza je.
Odpowiedz
sobek Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 742
Liczba wątków: 12
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: zasadniczo Lublin
Nastrój: takie tam...
#20
26-07-2006, 14:11
Cytat:Wysłane przez zerolik
wszystko rozumie tylko nie rozumię czemu ma służyć zabieg pozbycia się powietrza z balonu - czy wpływa na jakość wina, w jakiś sposób zabezpiecza je.

Wino nie utleni sie zbyt szybko i bakterie sie nie będą co do zasady rozwijać.
Szukaj
Odpowiedz
Gandalf Offline
Konsultant
*****
Liczba postów: 2.043
Liczba wątków: 21
Dołączył: 07 2006
Lokalizacja: Piaseczno k Warszawy
Nastrój: ..W Kraju Kwitnącej Wiśni...
#21
26-07-2006, 14:38
Sorry, alva, cos Ci się ulotniło z piwnicy, czy z butli?! Mam problem w tym,że rodzinka co i raz mi z gąsiorów wino "podciąga"!! Macie jakiś sposób na to?! Nie będę balonów plombował,a drzwi do piwnicy nie zaspawam,bo..drewniane..Z CO2
pomysł extra,tylko użyłbym pojemniczków do wody sodowej...
Pozdrawiam!
Szukaj
Odpowiedz
alva Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 54
Liczba wątków: 1
Dołączył: 07 2004
Lokalizacja: Łącko
Nastrój: Rodzynkowy oraz ryżowy
#22
26-07-2006, 21:33
Cytat:Wysłane przez Gandalf
drzwi do piwnicy nie zaspawam,bo..drewniane..
Pozdrawiam!

hi hi :lol: masz prosciej... jak drewniane to mozesz zabic..

moi sa zbyt leniwi zeby z balonem sie meczyc.. butelki mi cale pod... bieraja :ysz:
Szukaj
Odpowiedz
ropcio Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 332
Liczba wątków: 10
Dołączył: 04 2006
Lokalizacja: gdynia
Nastrój: :)
#23
14-08-2006, 14:59
Cytat:Wysłane przez -BaRTeK-
Taniej jest zlozyc sie w kilka osob i napelnic butle do migomatu(spawarki) to wtedy za 20zl bedzie 10KG gazu :p

ja mam taka małą butle (bo spawam migomatem) i też mam problem z byt wielkim baniakiem. Mój jest wypełniony w połowie. Zastanawiałem się na użyciem CO2 z tej że butelki, ale nie wiem czy ktoś już to kiedyś praktykował .
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
magl Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 157
Liczba wątków: 13
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: Gdynia
Nastrój: dobry, bo wino bulka
#24
14-08-2006, 15:38
A może by tak użyć gasnicy z CO2 :diabelek: A na powaznie - robiłem te eksperymenty i świetnie działa
Szukaj
Odpowiedz
Grzegorz.wb Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 22
Liczba wątków: 2
Dołączył: 08 2006
Lokalizacja: Konstancin
#25
14-08-2006, 18:00
A ja biorę staroświecki syfon i naboje (można to jeszcze kupić na Podlasiu), ładuję nabój (lub dwa) do pustego syfonu, miękka rurka na dzióbek i mam cos jak mini gaśnicę, wygodne w użyciu i można psiknąć ile się chce - gwarancja że CO2 jest czysty, techniczny czasem mocno śmierdzi.
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Strony (2): 1 2 Dalej »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Proces fermentacji (także o sprzęcie) v
1 2 3 4 5 … 27 Dalej »

Prymitywne ustrojstwo do produkcji CO2 ( do dopełniania butli )


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 17-11-2025, 17:37 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa