• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Miody pitne v
« Wstecz 1 … 52 53 54 55 56 … 71 Dalej »

Forumowy podręcznik - prośba o przepisy Miodów Pitnych

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Forumowy podręcznik - prośba o przepisy Miodów Pitnych
Boullii Offline
Administrator
*******
Liczba postów: 5.883
Liczba wątków: 201
Dołączył: 06 2006
Lokalizacja: Kluczbork-Kujakowice Dolne
Nastrój: Miodowy
#1
19-03-2007, 14:08
Podjąłem się opracowania działu poświęconego Miodom Pitnym. Obecnie kończę część poświęconą technologii wyrobu i zabieram się za przepisy. W związku z tym, że ilość przepisów na wykonanie miodów jest praktycznie nieograniczona zwracam się z prośbą do osób posiadających ciekawe i sprawdzone przepisy na Miody Pitne, a są skłonne podzielić się nimi z innymi, o przesłanie tych przepisów na moje PW, pocztę Boullii@o2.pl lub w każdy inny dowolny sposób.
Proszę o dołączenie do przepisu krótkiego opisu miodu oraz danych autora, które zamieszczę przy przepisie jeśli autor wyrazi na to zgodę.

Zwracam się z prośbą do administratora aby, jeśli to możliwe, podwiesił temat na pewien czas.

Dziękuję i pozdrawiam.
Szukaj
Odpowiedz
kilis Offline
Admin Techniczny
*******
Liczba postów: 2.796
Liczba wątków: 61
Dołączył: 11 2006
Lokalizacja: wieś pod Warszawą
#2
19-03-2007, 17:01
Przepisów ogólnych jest mnóstwo - to dobrze.
Ale ja bym się skłaniał ku przedstawieniu oprócz samych składników, także proces stworzenia danego miodu.
I tak proponuje podawać:

1. rodzaj i liość miodu.
2. ilość kwasku
3. ilość przypraw - jak przygotowane
4. niesycony/sycony - ile czasu, w jakiej temp.
5. rodzaj pożywki i ilość - kiedy dodana (na początku, w trakcie ferm.).
6. rodzaj drożdży - jak przygotowane. (firma, szczep itd.)
7. temperatura startowa brzeczki przy dodawaniu drożdży.
8. w jakiej temperaturze prowadzona fermentacja, kiedy wystartowała
9. kiedy pierwsze zlanie i następne.
10. jak przebiegała fermentacja.
11. kiedy się zaczęło klarować.
12. kiedy butelkowane
(może coś pominąłem i warto dodać)

Jeśli Boullii niepotrzebnie się wtrąciłem to zignorujcie post i przepraszam.
Natomiast uważam, że przepisy to nie wszystko a taki opis mógłby być bardziej przydatnym, chociaż co fermantacja to inny przypadek i nie da się uogólnić - ale można przedstawić swoje doświadczenia.

kilis
Szukaj
Odpowiedz
Boullii Offline
Administrator
*******
Liczba postów: 5.883
Liczba wątków: 201
Dołączył: 06 2006
Lokalizacja: Kluczbork-Kujakowice Dolne
Nastrój: Miodowy
#3
19-03-2007, 19:03
Zasadniczo nic nie ominąłeś ale ja to wszystko opisałem w poprzednich rozdziałach, no prawie wszystko. Daleki jestem od ignorowania i usuwania postów tym bardziej, że jest bardzo rzeczowy za co jestem wdzięczny . Co do pustych przepisów też się zgadzam dlatego proszę o sprawdzone przepisy oraz o parę słów o efekcie końcowym i ewentualnie o problemach.
Im więcej uwag, również krytycznych, tym lepiej, nie twierdzę że wiem wszystko.

Pozdrawiam
Szukaj
Odpowiedz
Maciej Offline
Konsultant Spamkiller
******
Liczba postów: 5.419
Liczba wątków: 213
Dołączył: 09 2003
Lokalizacja: Wrocław/Piława - AOC Pogórze Sudeckie
#4
19-03-2007, 20:10
Boullii - tu nie ma co kombinować, moim zdaniem. Jak narazie, nikt nie wymyślił nic lepszego od biblii miodosytników, czyli "Miodosytnictwa" dr Teofila Ciesielskiego. I tak to już trwa ponad sto lat. Wszystko, co potem, to przedruki albo nieudolne podróbki (Ambrożewicz w 1891 i Weber w 1920 już zżynali od Ciesielskiego). W razie potrzeby mam zazipowany pdf (całość niecałe 900kB, luźno przejdzie mailem).
Szukaj
Odpowiedz
Boullii Offline
Administrator
*******
Liczba postów: 5.883
Liczba wątków: 201
Dołączył: 06 2006
Lokalizacja: Kluczbork-Kujakowice Dolne
Nastrój: Miodowy
#5
19-03-2007, 20:27
Dzięki, „biblię” mam własną. :ksiazka: Ale zapytać nie szkodzi.
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Miody pitne v
« Wstecz 1 … 52 53 54 55 56 … 71 Dalej »

Forumowy podręcznik - prośba o przepisy Miodów Pitnych


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 14-05-2025, 10:17 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa