Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
wino z ziemniaków
#1
czy ktoś robił wino z ziemniaków z takiego przepisu:

Ziemniaki należy dokładnie oczyścić, następnie gotować w skórce, aż zmiękną i przecedzić przez gęste płótno. Do uzyskanego płynu dodać imbir, pokrojone pomarańcze i cytryny wg przepisu i gotować przez 15 minut. Po ochłodzeniu przecedzić, zadać zaczynem drożdży a po kilku godzinach dodać 1/3 przepisanego cukru (w postaci roztworu oczywiście). Resztę cukru dodać po 2-3 dniach

wino 17%
3,5kg ziemniaków
7,5l wody
5 pomarańczy
3 cytryny
12dkg imbiru
2,8kg cukru
4g pożywki

planuje je zrobić ale nie wiem czy się opłaca więc prosze o jakieś komentarze tych którzy degustowali :)
Odpowiedz
#2
Przejdź na "Wino z przemrożonych ziemniaków" i nie zapomnij o przemrożeniu. Ja nie próbowałem.
Odpowiedz
#3
Nie wiem co ci z tego wyjdzie?! Mysle, ze szkoda czasu na tego typu experymenta.

Uwazam, ze na nastaw 17% za malo masz cukru. Wedlug mojego obliczenia powinno byc 3,4 kg.

:sloik:
Odpowiedz
#4
A co wy tak go krytykujecie?! Czyżby ryż był szlachetniejszy od naszych poczciwych ziemniaków? A jakie dobre wino daje... Fakt, że z klarowaniem tej skrobii ziemniaczanej może być ciężko - ale któż to wiedzieć może. Zwłaszcza obecność imbiru sprawia, że nie potępiam w czambuł tego przepisu.
Moon, jak zrobisz to wino, napisz co ci wyszło.
Powodzenia
Odpowiedz
#5
Cytat:Wysłane przez Moon
planuje je zrobić ale nie wiem czy się opłaca więc prosze o jakieś komentarze tych którzy degustowali :)
Nikt nie próbował a się wypowiadaja lulek i Mirek-R . Pozdro dla Han-ka :)
Odpowiedz
#6
Uważamy że warto eksperymentowac , czekamy na wyniki
Odpowiedz
#7
Eksperymentować warto, już robiłem, klarowało się bez problemów. Przepis który podałeś jest z takiej małej książeczki Pradla, prawda?
Zerknij tutaj:
- http://www.wino.org.pl/forum/showthread.php?pid=0#pid0
- http://www.wino.org.pl/forum/showthread....9#pid61719
- http://www.wino.org.pl/forum/showthread....9#pid24539
Miłej zabawy :) Moje kolejne ziemniaczane czeka w gąsiorku na napływ butelek :)
Odpowiedz
#8
No tak, jesli ktos tak bardzo bedzie chcial, to i z kaszanki zrobi szynke.

:hahaha:
Odpowiedz
#9
Ten imbir pewnie swieży ale dla pewności nie dawaj całego od razu, zeby nie wyszło zbyt ostre.

Kolejne patrie cukru nie dajesz po XY dniach, tylko kiedy blg spadnie w okolice zera.

Ja bym wogóle te ziemniaki uparował a potem zatarł ze słodem w stos. 120g słodu na 1kg skrobi, żeby z nich jakiś smak był.
Odpowiedz
#10
Moonjava, co to znaczy: "zatarł ze słodem w stos" ? I z jakim słodem?
Z góry przepraszam za ignorancję.
:nie_powiem:
Odpowiedz
#11
Słodem jęczmiennym, rzecz jasna w rzeczy samej... ;)
Odpowiedz
#12
...lub od bidy owsianym (tyle ze większa ilość) albo żytnim (ale sterylnym). ;)
Odpowiedz
#13
i tym sposobem zaczynamy niebezpiecznie zbliżać się do czarnej oliwki... :rtfm: :big:
Odpowiedz
#14
Wniosek: nie da sie zrobić wina z ziemniaków. :rotfl: ;)
Odpowiedz
#15
no wiec zamiast ziemniaczanego aperitiwu zrobilem 20 litrow herbacianego na herbatce Saga :D koszt calego wina to 40 zł jesli to kogos interesuje :) obawiajac sie ze winko bedzie wolno lub co gorsza nie bedzie fermentowac zrobilem dwie osobne matki drożdżowe i po wlaniu do wina fermentuje az milo :) to co mi sie nie podoba to drożdże uniwersalne zamojskich, niestety innych nie bylo... no ale zobaczymy co z tego wyjdzie :) zapowiada sie dobrze
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości