• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Drożdże a czynniki zewnętrzne
Odporność drożdży na cukier

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Odporność drożdży na cukier
iwan00 Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 274
Liczba wątków: 7
Dołączył: 08 2005
Lokalizacja: Reszel/3miasto
Nastrój: natchniony %)
#1
30-03-2006, 15:39
Dokładnie tak jest. Drożdże są dosyć wymagające co do warunków wegetacji i zbyt duża ilość cukru w roztworze powoduje ich śmierć. Z tego co mi wiadomo BLG nastawu nie powinien przekraczać 30 ale w tej kwestii lepiej poczekać na fachowców.

Z resztą pewnie zaraz Pojawi sie Moon i napisze że to już było na forum i poda odpowiedni link:big:
Szukaj
Odpowiedz
xarts Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 165
Liczba wątków: 6
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: Poznań/Luboń
#2
30-03-2006, 15:42
Gdzieś w tym dziale ktoś pisał o miodzie który ruszył z BLG 50. Niewiem co o tym sądzić, myślę że przy dobrych (czytaj: zdrowych i mocnych) drożdżach jest to możliwe. Ha, monna wyprzediły już dwie osoby;)
Szukaj
Odpowiedz
ice77 Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 374
Liczba wątków: 12
Dołączył: 06 2005
Lokalizacja: Krakow
Nastrój: Szampanski
#3
30-03-2006, 17:34
Z reguły nie powinno się przekraczać 22 blg i nie czekajcie na mona, bo jak wszyscy tak będą podchodzić do sprawy to możemy zmienić nazwę tego forum na noonjava guru pytaj a otrzymasz odpowiedz
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
moonjava Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 4.204
Liczba wątków: 146
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: jak studnia bez dna (Kraków)
Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku
#4
30-03-2006, 18:54
End de łiner izzz.... Ice77! Platynowa lalka Barbie wędruje do Ciebie! Aby potwierdzić wyslij SMS o treści... ;)

Przyjmuje sie tyle ile podał Ice, tyle wynosi np. skala cukromierzy Biowinu. Generalnie im większe stężenie tym gorzej drożdzom ale wrażliwość na cukier jest cechą indywidualną szczepu (można kupić specjalne do "gęstych" nastawów). Bogato opisane w literaturze, linki w stopce. ;)
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Sałat Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 241
Liczba wątków: 4
Dołączył: 11 2004
Lokalizacja: Warszawa
#5
30-03-2006, 18:57
Tak jak napisał ice77 - nie powinno się przekraczać 22Blg bo mogą być problemy ze startem. Co do wymagań to drożdże nie mogą mieć też za mało cukru bo w końcu nam padną. Chyba że o to nam właśnie chodzi i chcemy zatrzymać fermentację to je głodzimy :), ale to już inny temat
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
moonjava Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 4.204
Liczba wątków: 146
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: jak studnia bez dna (Kraków)
Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku
#6
30-03-2006, 19:38
Wszystkie te tygodnie to tylko orientacyjnie. Na to nie patrz. Opieraj sie na odczytach cukromierza. :spoko:
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
sobek Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 742
Liczba wątków: 12
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: zasadniczo Lublin
Nastrój: takie tam...
#7
30-03-2006, 21:14
Nawet miód jak fermentuje to zaczynam od 20blg i drożdzątka pracują zawsze prawidłowo.
Szukaj
Odpowiedz
Bagiusz Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 282
Liczba wątków: 24
Dołączył: 10 2005
Lokalizacja: Niemce / Lublin
Nastrój: SIARKA: na zapałce-TAK, w winie-NIE
#8
30-03-2006, 21:19
taaaa i jeszcze trzeba za każdym razem dodać 4-5 Blg błędu. Mi też to wytknięto!
Szukaj
Odpowiedz
Semele Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.398
Liczba wątków: 57
Dołączył: 11 2005
Lokalizacja: Nowy Tomyśl, Växjö, Kalmar
Nastrój: Terefere :fajka:
#9
31-03-2006, 08:47
Cytat:sobek napisał:
Nawet miód jak fermentuje to zaczynam od 20blg i drożdzątka pracują zawsze prawidłowo.

Jak robisz trojniaka, to dodajesz partiami miod?? Slyszalem ze drozdze miodowe potrafia startowac przy Ballingu powyzej 30.
Szukaj
Odpowiedz
sobek Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 742
Liczba wątków: 12
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: zasadniczo Lublin
Nastrój: takie tam...
#10
02-04-2006, 12:22
Tak. Dodaje partiami miód i nie planuje jaki to miód ma byc, trójniak czy czwórniak.
Szukaj
Odpowiedz
fea Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.040
Liczba wątków: 29
Dołączył: 08 2005
Nastrój: radio
#11
30-04-2006, 23:26
Mi winogronowe z 35 Blg wystartowało, na maladze, nastaw 30 litrów. Nie ma reguły, ale generalnie lepiej jak jest mniej blg, dodawajcie partiami cukier. O starcie z 50 Blg pisał Witek, przy wyrobie dwójniaka.
pzdr
fea
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Drożdże a czynniki zewnętrzne
Odporność drożdży na cukier


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 11-07-2025, 09:14 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa