Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
RATUNKU!! wino ryżowe przestało fermentować!!!!
#1
Witam wszystkich.
jestem początkującym "winiarzem" i chyba zrobiłem straszną rzecz...
pod koniec grudnia nastawiłem wino ryżowe (15l). chodziło pięknie i równomiernie przez 3 miesiące. po tym okresie zebrało się już dużo osadu, więc postanowiłem drugi raz je oczyścić (pierwszy raz był po 2-ch tyg. - usunięcie ryżu z balona). wino było fantastyczne w smaku i zapachu. przelalem je do nowego balona, zakorkowalem, zalakowalem i szczesliwy odstawilem niech dalej fermentuje...
i tu pojawił się problem - w winie ustała fermentacja!!!! co mam zrobić? stoi juz tak ponad tydzień i nic sie w nim nie dzieje!! dlaczego tak sie stalo i co zle zrobilem? (korek jest szczelny)

przepraszam, jesli moj post sie powtorzyl lub mialem szukac pomocy gdzie indziej... zarazem z góry dziękuję za udzieloną pomoc.
Odpowiedz
#2
Spokojnie.

Jeśli nastawiałeś pod koniec grudnia to powinieneś mieć już po fermentacji i nawet sklarowane - czyli gotowe młode wino.

Na wszelki wypadek napisz więcej o tym winie - ile cukru w ilu ratach, ile rodzynek itd.

Zapewne nie masz cukromierza - błąd.
Odpowiedz
#3
spoko spoko, po prostu wszystko co miało przefermentować przefermentowało ;p teraz w gąsiorze obserwujesz etap fermentacji cichej/dofermentowania. Jeszcze 2 obciągi co 6 tygodni, i jeśli zadnych oznak zycia w winie nie widzisz, butelkuj.
pzdr
fea
Odpowiedz
#4
Masz szczęście ,że przestało fermentować , bo przy szczelnym korku, byłoby BUM!!
Odpowiedz
#5
fea - nie strasz chłopaka, że ma czekać jeszcze 12 tygodni. Na 90% ma już smaczne winko które moze pić. Moje nastawione pod koniec grudnia 2005 już prawie znikło.
Odpowiedz
#6
Cytat:Wysłane przez jaceg
dlaczego tak sie stalo

A podręcznik już jakiś przeczytał? :chytry:
Odpowiedz
#7
A musi w trzeciej osobie mówić? :jezor:

Nienawidze.
Odpowiedz
#8
Cytat:Wysłane przez Natka
Masz szczęście ,że przestało fermentować , bo przy szczelnym korku, byłoby BUM!!

nie byłoby bum bo przez "szczelny korek" mam na mysli korek, przez który nic nie ucieka "bokami" ;)
oczywiście do odprowadzania gazów jest odpowiedznia rurka fermentacyjna... :P

wino robiłem wg przepisu znalezionego na stronie old.wino.org.pl/ - przykład drugi... odpowiednie proporcje na 15l wina

do napisania postu skłoniło mnie zachowanie wina - dotychczas bardzo "mocno" fermentowało (4 razy/min), a po odciągu praktycznie w ogóle nie ruszyło... dlaczego tak gwałtownie ustała fermentacja?
poza tym wino jeszcze nie jest zupełnie klarowne choć faktycznie czyści się i dość dużo osadu już się zgromadziło na dnie...
Odpowiedz
#9
Cytat:Wysłane przez moonjava
Cytat:Wysłane przez jaceg
dlaczego tak sie stalo

A podręcznik już jakiś przeczytał? :chytry:

przeczytał tyle ile znalazł w internecie (głównie na old.wino.org.pl) i ywdawało mi się, że wiedzę niezbędną posiadłem ;) życie pokazało, że wcale tak nie jest:jezor: :kwasny:
Odpowiedz
#10
Cytat:Wysłane przez jaceg
po odciągu praktycznie w ogóle nie ruszyło... dlaczego tak gwałtownie ustała fermentacja?
Tak sie zawsze robi po obciągu. Są różne teorie.

Cytat:Wysłane przez jaceg
przeczytał tyle ile znalazł w internecie (głównie na old.wino.org.pl) i ywdawało mi się, że wiedzę niezbędną posiadłem ;) życie pokazało, że wcale tak nie jest:jezor: :kwasny:
Jakby co, to tu jest zestaw młodego winiarza ;) :
http://akropolis.pol.lublin.pl/users/tnowacki/1.zip ,
http://hyperreal.info/drugs/go.to/art/1476 ,
http://www.winnica.golesz.pl/wina.html

Cytat:Wysłane przez veeh
A musi w trzeciej osobie mówić? :jezor:
Nienawidze.
Własnie obejrzałem Siekierezad®e i chwilowo Babcia Oleńka to moje alter ego. ;)
Odpowiedz
#11
Wielkie dzięki... w takim razie niech jeszcze troche postoi... wyklaruje się i zabiorę się do picia... :D
Odpowiedz
#12
a widzisz veeh, jeszcze nieklarowne :P, kto widział nieklarowne ryżowe (które sie świetnie klaruje) butelkować? ;) Ja to bym poczekał :P cierpliwość to przeca nasza cecha cechowa ;)
pzdr
fea
Odpowiedz
#13
Nie no kto to widział butelkować nieklarowne. Nie znaczy to jednak że nie można się podłączyć do balonu.....
Odpowiedz
#14
Witam. Przepraszam, że odkopuję stary temat, ale mam podobny problem. Otóż robię wino z czereśni. Na balon 25 litrów ok 12-13 kg owoców. Dodałam drożdże, pożywkę, cukier (ok 4 kg), kwasek cytrynowy. Pięknie fermentowało i przestało. Nie wiem dlaczego. A wino robię od 3 lipca. Pomocy.
Odpowiedz
#15
Cytat:Wysłane przez yetta Pięknie fermentowało i przestało. Nie wiem dlaczego. A wino robię od 3 lipca. Pomocy.

Najprawdopodobniej przerobiło cukier . Sprawdź degustacyjnie jakie jest jak nie masz cukromierza .
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości