Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
czy dobrze zrobiłem? pilne pytanie
#1
Witam Was wszystkich,
Po raz pierwszy (chyba) mam problem z MD. Nastawiłem ją zresztą jak zwykle z przepisu z Biowinu. Po dwóch dobach piany w zasadzie żadnej (parę bąbelków na brzegu butelki), zapach to sok wiśniowy bez żadnej nuty drożdżowej. Postanowiłem do tej MD dodać jeszcze jednej porcji drożdży (stwierdziłem, że te pierwsze były jakieś trefne). Czy jest szansa, że to w końcu mi wystartuje, a jeśli tak to czy w przyszłości w baniaku nie będzie miało to wpływu na dalszy proces fermentacji?
#2
Może przesłodziłeś? Może za ciepła woda?
Jeżeli dałeś kolejną porcję drożdży tych samych (z tej samej partii) co pierwsze, to życzę powodzenia.
Nie masz gdzie nabyć suchych Zamojskich (zwykle startują mi w dobę)?
#3
cukier wg przepisu, natomiast temperatura to nawet przez chwilę myślałem, że za niska. Dodałem kolejną porcję drożdży tego samego producenta ale inny rodzaj. Pierwotne to Portwajn a te ostatnie to Burgund. Jeśli chodzi o Zamojskich to mam możliwość kupić ale dopiero jutro... a miazga czeka (z Pektopolem w środku) :(
#4
ups, nie Burgund a Bordeaux:glupek:
#5
(29-07-2011, 21:55).jaca napisał(a): ups, nie Burgund a Bordeaux:glupek:
uuuuuos - nie pisze się posta pod postem.
Wątek zamykam, abyś miał czas na przeczytanie Regulaminu.



Skocz do: