Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino z czerwonej porzeczki
#1
Witam Chodzę po ogródku i widzę , że owoców w tym roku nie będzie (ciężka zima) Mam jednak sporo czerwonej przeczki z której chciałbym zrobić wytrawne wino Próbowałem z czerwaną wcześniej ale wychodziło trochę kwaśne Macie może jakieś sposoby lub sprawdzone przepisy na wytrawne winko z czerwonej porzeczki
Ps. Wertując stronyn forum znalazłem post Semele w którym mówi : Balling spada do zera : "Fermentujesz w miazdze z dodatkiem piro "
o co tu chodzi .Co to jest " Bayanusy " Pozdrawiam
Odpowiedz
#2
Czekasz aż będą bardzo dojrzałe (zawierają wtedy mniej kwasów) i na litr moszczu dajesz 2 L wody.

Balling - zaw. cukru

Fermentacja w miazdze - razem z owocami

piro - pirosziarczyn potasowy

Bayanus - gatunek drożdży
Odpowiedz
#3
Dzięki za odpowiedż . Zastanawiam się jednak jaką rolę w fermentujacej miazdze pełni pirosiarczan potasu Wydawało mi się , że piro jesy substancją konserwującą której działanie polega na likwidacji flory bakteryjnej w tym i drożdży winiarskich . Pozdrawiam
Odpowiedz
#4
Zapobiega ew. utlenianiu wina i działa jako "rozpuszczalnik" pożądanych składników wina. Większość drożdży winiarskich jest odporna na "średnie" dawki piro, większość niepożądanych mikrobów nie.

/lepiej opisano to tu: Forum > Podstawy technologii... > Chemia > Pirosiarczyn
oraz tu: http://www.kurdesz.com
Miłej lektury. :)
Odpowiedz
#5
"...likwidacji flory bakteryjnej w tym i drozdzy winiarskich..." Bakterie i grzyby to 2 zupelnie rozne grupy organizmow. Drozdze winiarskie naleza do krolestwa grzybow.

Odpowiedz na pytanie znajdziesz tutaj. Drozdze szlachetne odporne sa na male dawki pirosiarczynu potasowego.

Ogolnie - siarka jest pierwiastkiem silnie grzybobojczym. Jest wykorzystywana miedzy innymi do ochrony roślin przed chorobami grzybowymi nawet w czystej postaci.

Stad uzycie pirosiarczynu do stabilizacji moszczu / konserwacji wina.
Odpowiedz
#6
Dzięki Panowie za cenne informacje
Odpowiedz
#7
Ja w ubiegłym roku robiłem wytrawne porzeczkowe, wg receptury 2 l. wody na 1 l. moszczu. Młode wino było nieszczególne - bardzo kwaśne, słaby aromat, o bukiecie nie wspominam. Czuć delikatną goryczkę. Po półrocznym dojrzewaniu troszkę się poprawiło. Inna sprawa to odszypułkowanie tego owocu. 3 popołudnia i wieczory. Wino nie jest najgorsze, ale biorąc pod uwagę czas jaki zainwestowałem w przygotowanie owoców, to stwierdzam, że efekt nie był wart wysiłku. Kiedyś może jeszcze wrócę do porzeczek, ale to pewnie będą eksperymenty z mieszaniem ich z innymi owocami. Z siarkowaniem moszczu radzę uważać - ja wsypałem wg zaleceń z opakowania, pół godziny później dodałem dobrze pracującą MD i to było tyle. Dobrze, że miałem wolne drożdże (Biowin) i w 2 dni udało się je namnożyć.
Odpowiedz
#8
Hellou:spoko:

MD dodaje się po ok 24 godz. od zadania piro.
pozdrawiam
Odpowiedz
#9
Najlepiej zalać całe owoce wodą z piro, zostawić, rozdrobnić i dopiero szczepić drożdżami.
Cytat:Wysłane przez Troll
bardzo kwaśne, słaby aromat, o bukiecie nie wspominam. Czuć delikatną goryczkę.
Ten opis pasuje do przedwcześnie zebranych owoców.
Odpowiedz
#10
Witam
Do wina z czerwonej porzeczki dodaję sok z gruszek ale nie więcej niż 1:1. Wychodzi kapitalne jasnoczerwone wino .
Wacek
Odpowiedz
#11
Witam
"Do wina z czerwonej porzeczki dodaję sok z gruszek ale nie więcej niż 1:1...." mam pytanie a jak z mocą tego wina potakim rozcieńczeniu
pozdrawiam
Odpowiedz
#12
Do win owocowych oczywiście dodaję cukier i od jego ilości zależy moc wina. 1:1 to proporcje soku porzeczek i gruszek w nastawie, a na 1 litr takiej mieszaniny0.4 kg cukru i 0,5 l wody. Po pierwszym obciągu dosładzam do smaku .
Wacek
Odpowiedz
#13
Chciałbym wypróbować twój przepis Wacku ale powiedz mi skąd wziąść o tej porze roku gruszki które owocują trochę póżniej niż porzeczki
Odpowiedz
#14
A ja niezmiennie, pod wpływem mistrza Zenka, polecam wino z białej porzeczki.
Biała porzeczka ok ok!
Odpowiedz
#15
Witam
Nastawiasz wino z porzeczki zapisując co i ile dodałeś a potem jesienią dodajesz sok z gruszek i uzupełniasz cukier i wodę. Ja zazwyczaj robię dwa wina gruszkowe - czerwone ( z czerwoną porzeczką ) i białe z pigwowcem chińskim.
Wacek
Odpowiedz
#16
Witam
Nie wiem czy cię dobrze zrozumiałem do wina z porzeczki dodajesz sok z gruszek z cukrem i nastaw znowu zaczyna pracować ?
Pozdrawiam
Odpowiedz
#17
Witam
Jeżeli do wina z porzeczek dodasz cukru tak na ok 12% ( drożdże na ok 16%) to wino ruszy nawet po sklarowaniu .
Wacek
Odpowiedz
#18
Wacku, możesz dać proporcje gruszki z pigwowcem? Nie chcę w tym roku robić samej pigwy, zeszłoroczna wyszła bardzo kwaśna.....
Odpowiedz
#19
Witam
Sok z gruszek x sok z pigwowca - 4 x 3 ,cukier 0,3 kg/litr,woda 0,25 l/l.
Wacek
Odpowiedz
#20
Witam
Wybacz Wacku moje ignoranctwo ( ale jak widzisz mam tylko 2 gwiazdki i wypada mi stawiać głupie ptyania ) co to znaczy "... dodasz cukru tak na ok 12% ( drożdże na ok 16%)" Czy chodzi tutaj o zakładaną ilość alkoholu w winie ?
Pozdrawiam
Odpowiedz
#21
Dzięki Wacku :)
Odpowiedz
#22
Witam
Tzn. cukru dodajesz mniej niż to by wynikało z obliczeń dla końcowej mocy wina, aby drożdże nie padły tylko pozostały w winie i czekały na sok z gruszek.
Wacek
Odpowiedz
#23
Witam
Myślę że teraz wiem o co chodzi . Dzięki
Do porzeczkowego chcę zstosować drożdże Bayanus .Czy to dobry wybór?
Pozdrawiam
Odpowiedz
#24
Porzeczkowe zazwyczaj łatwo fermentuje więc wystarczą jakieś S. cerevisiae. Jesli chcesz bardzo mocne wino to mozesz użyć S. bayanus.
Odpowiedz
#25
wszyscy sie witaja:hahaha:
Ja bym takze polecil Bayanusy. a co do zbioru czerwonych porzeczek to kiedy jest dogodny termin aby byly dojrzale a nie przejrzale??
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości