• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Sporządzanie nastawów, obliczenia v
« Wstecz 1 … 6 7 8 9 10 … 17 Dalej »

Trzymacie się przepisów ?

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
MilyBoy Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 11
Liczba wątków: 3
Nastrój: Szczesliwy jak to w 3city
01-09-2006, 23:58
Witam! Zastanawiam się czy większość z was kurczowo trzyma się posiadanych przepisów i niechętnie zmienia proporcje czy też lubicie eksperymentować ? Z jednej strony trzymanie się przepisu jest uzasadnione, bo przecież kto by chciał ryzykować smak wina ale z drugiej strony tylko eksperymentując można otrzymać wlasny niepowtarzalny smak ;) Ja przy pierwszym winie trzymałem się przepisu, ale później już bardziej zdawałem się na własne wyczucie.
Szukaj
Odpowiedz
AramiS Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 301
Liczba wątków: 11
Nastrój: GG: 990490
02-09-2006, 00:42
nigdy sie nie trzymam przepisów i nie narzekam :), one mnie tylko naprowadzają mniej więcej
Szukaj
Odpowiedz
jerzy gdansk Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 138
Liczba wątków: 1
02-09-2006, 01:53
Ja robię pi razy oko :)
Dzisiaj obrałem porzeczki, zmiażdżyłem, sypnąłem sircz-coś, pożywki, wsypałem kilogram cukru, wymieszałem paluchami, chlustnąłem litrem matki drożdżowej, przykryłem miednicę prześcieradłem i niech sobie tak poleży ze dwa dni. Wycisnę i wleję do balona.
Well... pewnie znowu będzie kwaśne i nikt tego nie będzie chciał pić, ale sobie poradzę.

Pozdrawiam :)
Szukaj
Odpowiedz
Glorfindel Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 10
Liczba wątków: 4
02-09-2006, 09:52
wiele win jeszcze na koncie nie mam, ale praktycznie nigdy nie trzymam sie przepisow (nawet gotujac:) ). Proporcje co najwyzej +-. Poza tym zawsze lubie przeczytac wiecej przepisow na jedna rzecz, potem razem do "kupy" polaczyc, dodac ta szczypte od siebie i zawsze wychodzi cos ciekawego:) Najgorzej ze zwykle to co robie mi niespecjalnie smakuje natomiast inni zapijaja/zajadaja sie :D
Szukaj
Odpowiedz
Gandalf Offline
Konsultant
Liczba postów: 2.043
Liczba wątków: 21
Nastrój: ..W Kraju Kwitnącej Wiśni...
02-09-2006, 12:07
Witam, zawsze coś do przepisu dodaję,np odrobinę czarn. porzeczki z zamrażarki;rodzynek,itp- raczej uważam, aby baling był prawidłowy;zdarzylo mi się
"przeprzyprawić "..
Pozdrawiam
Szukaj
Odpowiedz
coyoti Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 10
Liczba wątków: 0
Nastrój: umiarkowanie zły
02-09-2006, 12:15
ja rowniez nie trzymam sie przepisow... np jak robilem ostatnio wino z ryzu i z ziolami to sypnalem tu wiecej gozdzikow, tu mniej imbiru, tu wiecej rodzynek i tak sie nadal fermentuje... nie lubie trzymac sie sztywno przepisow, ze jak dodam gram wiecej lub mniej to i tak wyjdzie i tak...
Szukaj
Odpowiedz
Adamu_1 Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 237
Liczba wątków: 12
02-09-2006, 13:57
Mi się sydaje że nikt się nie trzyma dokładnie przepisu.... Zawsze coś doda się od siebie... Przynajmniej ja tak robie :P
Szukaj
Odpowiedz
lolo Offline
Winiarski Mistrz
Liczba postów: 1.795
Liczba wątków: 31
Nastrój: prohibido prohibidad
02-09-2006, 13:58
Ja przepisy traktuję jak znaki drogowe, ale jeżdżę po całej jezdni, a nie jednym pasem i tą samą drogą. :)
Szukaj
Odpowiedz
emto Offline
Winiarski Mistrz
Liczba postów: 1.913
Liczba wątków: 84
Nastrój: Je ne suis pas Charlie!
02-09-2006, 14:15
Zastanówmy się - w czym tak naprawdę możemy poeksperymentowć? Wymieszać smaki owoców, zrobić wino z wyjątkowego owocu, dodać miodu zamiast cukru, użyć większej ilości owoców aby zwiększyć ekstrakrywność, dodac płatków dębowych. Poza tym nie za bardzo się da. Nie można z czymś przesadzić np. z cukrem, piro, pożywką, ilością wody czy nawet soku ponieważ wino wyjdzie niedobre, albo w ogóle nie wyjdzie.

W tym roku poeksperymentowałem z truskawkami i czerwoną porzeczką - połączyłem oba składniki. Wino wyszło rewelacyjne. Właśnie sobie cichutko dojrzewa. Mam zamiar zrobić jeszcze wino z DR, ale tu juz nie robię eksperymentów - przepis ze strony głównej i do dzieła! No może dodam trochę miodku.

Poza tym wino ma nam smakować, więc jesli w przepisie jest np. 3 kg cukru i wyjdzie nam wytrawne, to oczywistym jest, że dosłodzimy jeśli wolimy słodsze. To są tylko takie małe "eksperymenty". Ale wracając do tematu - nie trzymam się kurczowo przepisów;)
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Sporządzanie nastawów, obliczenia v
« Wstecz 1 … 6 7 8 9 10 … 17 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
Skocz do:

• Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 19-07-2025, 09:18 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa