27-09-2006, 16:32
Kusicielka
2 kg czerwonych jabłuszek rajskich pozbawionych gniazd nasiennych (waga po oczyszczeniu) rozdzielić na dwie części.
Jedną część jabłuszek zasypać 40 dag cukru – poruszać słojem aby otoczył owoce i zostawić na dwa tygodnie.
Drugi kilogram owoców zalać 1l spirytusu i 1l wódki i odstawić na dwa tygodnie.
Zlać oba nalewy do jednego naczynia (kolor – piękna purpura) i odstawić w cień. Pozostałe owoce przełożyć do jednego słoja i zalać następującym płynem:
1 l spirytusu, 1l wody, pół l miodu. Dodać kawałek cynamonu (4 cm) i 3 goździki. Odstawić na 3 tygodnie. Zlać nalew i połączyć z poprzednim. Odstawić na 2 m-ce i przefiltrować. Odstawić na 2 m-ce, zlać znad osadu, resztę przefiltrować. Odstawić na 3 m-ce. Po filtrowaniu i próbowaniu wychodzi około 5 l nalewki. Początkowo jest ostra i cierpka, musi odstać. Ta na zlocie miała nieco ponad rok.
Jabłka mają być czerwone z zewnątrz, miąższ jest mocno różowy. Z innych rajskich - z jasnym miąższem - nie warto robić nalewki.
2 kg czerwonych jabłuszek rajskich pozbawionych gniazd nasiennych (waga po oczyszczeniu) rozdzielić na dwie części.
Jedną część jabłuszek zasypać 40 dag cukru – poruszać słojem aby otoczył owoce i zostawić na dwa tygodnie.
Drugi kilogram owoców zalać 1l spirytusu i 1l wódki i odstawić na dwa tygodnie.
Zlać oba nalewy do jednego naczynia (kolor – piękna purpura) i odstawić w cień. Pozostałe owoce przełożyć do jednego słoja i zalać następującym płynem:
1 l spirytusu, 1l wody, pół l miodu. Dodać kawałek cynamonu (4 cm) i 3 goździki. Odstawić na 3 tygodnie. Zlać nalew i połączyć z poprzednim. Odstawić na 2 m-ce i przefiltrować. Odstawić na 2 m-ce, zlać znad osadu, resztę przefiltrować. Odstawić na 3 m-ce. Po filtrowaniu i próbowaniu wychodzi około 5 l nalewki. Początkowo jest ostra i cierpka, musi odstać. Ta na zlocie miała nieco ponad rok.
Jabłka mają być czerwone z zewnątrz, miąższ jest mocno różowy. Z innych rajskich - z jasnym miąższem - nie warto robić nalewki.