• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Pomiary oraz obliczenia (cukier i poziom alkoholu) v
1 2 3 4 5 … 8 Dalej »

Jak zmierzyć zawartosć alkoholu w winie???

Strony (2): « Wstecz 1 2
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Jak zmierzyć zawartosć alkoholu w winie???
JM Offline
Zasłużony Winiarz
**
Liczba postów: 396
Liczba wątków: 21
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Kraków
Nastrój: ???
#26
01-10-2003, 09:12
Darku.
Dziękuję za sugestie.
Sprubuję to zagadnienie przeanalizowac gdyż zastanawia mnie zwłaszcza ten współczynnik + 1,3.
Bo gdy jest np 0% alk. to poprawka też powinna byc 0, a tymczasem pozostaje to +1,3?
Szukaj
Odpowiedz
DarekRz Offline
Zasłużony dla forum
******
Liczba postów: 3.654
Liczba wątków: 52
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Białystok
#27
01-10-2003, 09:31
Może naprowadzi Cie trochę fakt, że z tego co pamietam ten wzór sprawdza sie własnie dla zakresu 10 - 20 %. I przypuszczam, że wynik zawsze obarczony jest drobnym błedem a wartosc 1,3 jest jakims usrednionym współczynnikiem korygujacym.

Pozdr.
Szukaj
Odpowiedz
NOTOS Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 430
Liczba wątków: 60
Dołączył: 08 2003
Lokalizacja: Kraków
Nastrój: No Mood.
#28
01-10-2003, 09:55
Witam!
Dziękuję za informację i obszerny wykład. Czy mam uznac zatem, że do ustalenia stopnia zawartosci alkoholu pozostały mi tylko dwie możliwosci, to znaczy matematyka wyższa lub pomiar organoleptyczny? Jesli tak (bo alkoholometru do miodu nie ma) to optuję za pomiarem konsumpcyjnym! :P
Dziękując jeszcze raz - pozdrawiam!
NOTOS
Szukaj
Odpowiedz
jarekb Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 18
Liczba wątków: 1
Dołączył: 08 2015
#29
24-09-2015, 16:05
Czy można zmierzyć zawartość alkoholu w miodzie pitnym trójniaku który jest w balonie około 3 miesięcy? Od ponad miesiąca nie słychać w rurce fermentacyjnej żeby pracowała.
Szukaj
Odpowiedz
Goger Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 555
Liczba wątków: 8
Dołączył: 11 2014
Nastrój: bo nastroje
#30
24-09-2015, 17:10
Policz ile cukru przerobiły drożdże.
Szukaj
Odpowiedz
jarekb Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 18
Liczba wątków: 1
Dołączył: 08 2015
#31
24-09-2015, 20:28
Dałem 3300ml miodu wielokwiatowego na 10 litrów nastawu.
Szukaj
Odpowiedz
Boullii Offline
Administrator
*******
Liczba postów: 5.884
Liczba wątków: 201
Dołączył: 06 2006
Lokalizacja: Kluczbork-Kujakowice Dolne
Nastrój: Miodowy
#32
24-09-2015, 20:31
A ile Bllg jest teraz?
Szukaj
Odpowiedz
kajtek122 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 16
Liczba wątków: 1
Dołączył: 09 2015
Nastrój: :-)
#33
07-10-2015, 19:02
Witam serdecznie mam pytanie mianowicie
posiadam nastaw w trzecim tyg... pokazuje mi 8blg nastaw jeszcze nie odciągany z nad osadu po woli sobie cyka, nie mierzyłem cukru jak go nastawiałem jest z białych winogron i dodane jest 4 kg cukru wszystkiego jest około 12L, i nie wiem za bardzo czy coś z tego będzie ? czy dosypać cukru? czy zostawić tak jak jest czy ściągnąć z nad osadu i dosypac cukru? prosze o mała pomoc Pzdr
Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 5.418
Liczba wątków: 28
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: San Quentin ;)
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
#34
08-10-2015, 15:22
(07-10-2015, 19:02)kajtek122 napisał(a): Witam serdecznie mam pytanie mianowicie
posiadam nastaw w trzecim tyg... pokazuje mi 8blg nastaw jeszcze nie odciągany z nad osadu po woli sobie cyka, nie mierzyłem cukru jak go nastawiałem jest z białych winogron i dodane jest 4 kg cukru wszystkiego jest około 12L, i nie wiem za bardzo czy coś z tego będzie ? czy dosypać cukru? czy zostawić tak jak jest czy ściągnąć z nad osadu i dosypac cukru? prosze o mała pomoc Pzdr

4 kilogramy cukru w 12 litrach nastawu, plus to co w owocach ..........% spoooooro, słodycz końcowa już dobra dla łasuchów, jak dosypiesz więcej cukru to chyba tylko Kubuś Puchatek się narąbie :D
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
Odpowiedz
lukas548 Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 136
Liczba wątków: 3
Dołączył: 08 2010
Lokalizacja: Świdnica
Nastrój: Dobry
#35
13-12-2015, 17:30
Najlepszym miernikiem jest destylacja http://destylacja.com/pl/p/DESTYLATOR-AR...-LUXE/1328
UWAGA:

W Polsce destylacja alkoholu etylowego jest nielegalna, nawet na własny użytek.

Informacja:

Wyrabianie alkoholu etylowego bez wymaganego zezwolenia jest w Polsce nielegalne.

Urzadzenia do destylacji mogą być nielegalne w niektórych krajach.

Należy sprawdzić obowiązujące w danym kraju przepisy.



FIRMA STAROWAR zdecydowanie odradza wszelkie niezgodne z prawem zastosowania i nie ponosi odpowiedzialności za wszelkie nadużycia z powodu bezprawnego wykorzystania.
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Strony (2): « Wstecz 1 2

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Pomiary oraz obliczenia (cukier i poziom alkoholu) v
1 2 3 4 5 … 8 Dalej »

Jak zmierzyć zawartosć alkoholu w winie???


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 24-05-2025, 20:22 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa