Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pomocy - wino wyszło za słodkie
#1
Zacząłem robić wino z ryżu na początku września i wydaje mi się, że przesłodziłem w smaku jest bardzo słodkie. Do dziś mi się fermentuje.Nie robiłem z butlą nic, ryż i rodzynki nadal są w butli. :sloik:
Co zrobić aby smakowalo jak wino a nie jak słodki kompot?:pomocy:
Poradzcie, co robić?
Odpowiedz
#2
I nie wiesz, ile ma % ?
Nastaw drugie, dofermentuj do zera i wymieszaj - jesli ma już sporo%. Jeśli nie ma to próbuj restartu.
Chociaż zaraz. Ryż w butli dwa miesiące? Oj...
Odpowiedz
#3
to co z tym zrobic? zapewne wypadalo by ten ryz juz wywalic. mozna wino jeszcze uratowac?
Odpowiedz
#4
Podaj parametry wina: ile wody, cukru itd. Jeśli jest za słodkie to rób drugie wytrawne i kupaż. Chyba, że to ma mało % to wtedy możesz próbować restartu.
Odpowiedz
#5
Ryż wywalić na pewno i wiecej info daj.
Odpowiedz
#6
Wino będzie smakowac jak wino po czasie dłuższym niz dwa miesiące . Poza tym jak twierdzisz że jeszcze fermentuje to nie ma co się jeszcze przejmowac smakiem
Poza tym ---> http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=4001
Odpowiedz
#7
Oto moja butla z winem - 10 litrowa. Ryżu jest ok. 3-4kg, podobnie cukru. W pomieszczeniu jest 20-25 C, fermentuje cały czas. Stoi tak już 2,5 miesiąca. Nie dodawałem drożdzy.

[Obrazek: 171f2273ad23ef47m.jpg]
Odpowiedz
#8
Cytat:Wysłane przez operator
Nie dodawałem drożdzy.
No to masz teraz okazję.


arek
Odpowiedz
#9
w 10-cio litrowej masz 4kg ryżu i 4kg cukru?! O ja cie...
Odpowiedz
#10
Chłopie! Masz kompot a nie wino:kwasny:
1. Rozcieńcz ten kompocik wodą, bo żadne drożdże w takich warunkach nie przeżyją;
2. Kup bayanusy i zrób super mocną MD;
3. Zamów mszę za to wino;)
Marek
Odpowiedz
#11
Jak tylko zdobęde drożdze to wywalam ryż i rodzynki, doleje wody i dodam drożdzy (jakieś wskazania?).
Po zamieszaniu wino gulga aż miło-poniżej zamieszczam link.

http://www.youtube.com/watch?v=azyABQtLrcs
Odpowiedz
#12
Cytat:Wysłane przez operator
dodam drożdzy (jakieś wskazania?)
Najlepiej aktywne. Bayanusy.
PS. Co ta woda w rurce taka brudna?
Odpowiedz
#13
http://allegro.pl/item141528090_aktywne_...anus_.html

Takie moga byc?
W jaki sposob je dodac?
Odpowiedz
#14
eru.... już filmy pt "Jak bulka i czy dobrze?".....
Poszło ci na dzikich drożdżach z rodzynek, ale coś słabiutkie, skoro po takim czasie kompot. Emto ma rację - zamawiaj w necie aktywne, albo leć do specjalistycznego sklepu i kupuj i dodaj jak najszybciej.

Edit - na opakowaniu powinienes mieć instrukcję a na forum nie raz już była o tym mowa....:ysz:
Edit dwa - w opisie drożdży na allegro też masz jak uwodnić i jak dodawać.
Odpowiedz
#15
Cytat:Wysłane przez emto
Cytat:Wysłane przez operator
dodam drożdzy (jakieś wskazania?)
Najlepiej aktywne. Bayanusy.
PS. Co ta woda w rurce taka brudna?

i chyba strasznie mało. Ja jak mam ten drugi zbiorniczek wypełniony do połowy to panikuję. Wlewam mineralną (ale nie gazowaną :lol: )
Odpowiedz
#16
nie przesadzaj. Byleby nie zabrakło, a czy do połowy, czy nie to miki.
Odpowiedz
#17
... maus?
Odpowiedz
#18
Przeciez jak wody jest wiecej niz do polowy tego zbiorniczka to gaz i tak ja wypchnie na zewnatrz
Odpowiedz
#19
a ja w części od baniaka mam na rurce taki nalot - rosę. Chyba tak może być, co?
Odpowiedz
#20
Cytat:Wysłane przez orzeszko
a ja w części od baniaka mam na rurce taki nalot - rosę. Chyba tak może być, co?
Jasne;) To normalny objaw.
Marek
Odpowiedz
#21
Jak wchodzę do komórki, to znaczy tam gdzie robię winko to mam taki zajefajny zapach, jakby bananowy, że aż kurcze sama twarz mi się w usmiech układa :pijemy:
Odpowiedz
#22
Moim zdaniem wody w rurce nie powinno być za dużo. Lepiej mniej zwłaszcza jak może sie coś w niej rozmnożyć. Ja daję mało wody (dosłownie troszkę) aby np. podczas wyjmowania korka nie zaciagnąć tej wody do balonu. Tyle ile zmieści się w jednym rozszerzeniu rurki. Czasami mimo watki zabezpieczającej wylot wlezie tam muszka owocowa i po co ją chlupnąć do naszego cennego balonika.
Na koniec fermentacji woda w rurce może bulkac w strone balonu (np. gdy balon wyniesiemy w chłodne miejsce).
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości