• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › O wszystkim › Różne v
« Wstecz 1 … 11 12 13 14 15 Dalej »

Forumowy podręcznik - szukam chętnych

Strony (4): 1 2 3 4 Dalej »
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Forumowy podręcznik - szukam chętnych
moonjava Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 4.204
Liczba wątków: 146
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: jak studnia bez dna (Kraków)
Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku
#1
07-02-2007, 22:32
Myśle że ilość zamieszczonych przepisów oraz doświadczonych osób na forum urosła już do tego stopnia, że można by sie pokusić o napisanie książeczki/broszury dot. domowego winiarstwa, miodosytnictwa, nalewek, itd. Pokusić znowu - bo takie plany wychodziły już wielokrotnie. Mam nadzieje że tym razem, podobnie jak z czasopismem, uda sie jednak zebrać materiał. Termin, jak zwykle ;) , bardzo odległy; wstępnie - jesień `07.

Poniżej przykładowa tematyka. Prosze o zgłoszenia osób chętnych do napisania [zaktosiowanych] działów (tzn. oczywiście najlepiej by było żeby jedna osoba napisała materiał od danego do kolejnego nawiasu kwadratowego ale sprawa jest otwarta).

*****

Wstęp

1 wina owocowe

1.1 surowce i sprzęt [Winorobek]
-- owoce
-- cukier, woda itd.
-- prasy
-- pojemniki (balony, beczki, kadzie)

1.2 technologia [ktoś]
-- uzyskiwanie moszczu
-- zaprawianie
-- fermentacja
-- zlewanie
-- pielęgnacja młodego wina
-- klarowanie i filtrowanie
-- doprawianie (wady win) i kupażowanie
-- butelkowanie
1.3 obliczenia
-- cukier/alkohol
-- kwasowość
1.4 mikrobiologia [moonjava]
1.4.1 drożdże
1.4.2 specjalne wykorzystanie mikroorganizmów
1.4.3 bakterie mlekowe
--- wina musujące
--- sherry
--- Botrytis
--- sake
1.4.4 choroby win

1.5 przepisy szczegółowe [ktoś]
-- owoce świeże
-- suszone
(lub terminarz?)

2 miody pitne [ktoś]

2.1 surowce i sprzęt
2.1.1 miód
2.1.2 inne

2.2 technologia
2.2.1 sycone
2.2.2 naturalne(?)

2.3 przepisy
2.3.1 czwórniaki
2.3.2 trójniaki
2.3.3 dwójniaki
2.3.4 półtoraki

3 wódki gatunkowe [ktoś]

3.1 surowce i sprzęt

3.2 technologia
3.2.1 obliczenia
3.2.2 kolejność działań

3.3 przepisy
3.3.1 Owocowe
3.3.2 Ziołowe
3.3.3 Kremy i likiery
3.3.4 Pozostałe

+ ew.: kulinaria, piwowarstwo (?)
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Reynevan Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.321
Liczba wątków: 29
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: Łódź
Nastrój: tylko spokój może nas uratować
#2
07-02-2007, 22:56
Pomysł szczytny, bo dobrych publikacji brak, a taką w .pdf ie można by umieścić na stronie SWiMP i każdy mógł by sobie z niej korzystać, trochę za duże działy bo wynika, że potrzeba 4-5 osób a ilość materiału będzie duża jeśli by ją rzetelnie przygotowywać.
Pozdrawiam
Szukaj
Odpowiedz
Mycha Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.629
Liczba wątków: 28
Dołączył: 05 2005
Lokalizacja: Żory
Nastrój: niecierpliwy przednalewkowy
#3
08-02-2007, 00:08
A jak widzisz wydanie tego podręcznika i jego rozprowadzanie?
Szukaj
Odpowiedz
moonjava Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 4.204
Liczba wątków: 146
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: jak studnia bez dna (Kraków)
Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku
#4
08-02-2007, 00:16
Przede wszystkim właśnie jako pdf na SM.

Ewentualnie, jesli znajdzie sie sposób, to druk i rozdawanie za free na róznych winnych imprezach.

Lub też baaardzo ewentualnie, jesli znowusz znajdzie sie sposób, to druk i sprzedaż.


arek
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
s2x Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 462
Liczba wątków: 24
Dołączył: 04 2005
Lokalizacja: Poznań
Nastrój: Debian i wszystko jasne
#5
08-02-2007, 00:19
Na początku chce powiedzieć, że jest to bardzo dobry pomysł. A teraz parę uwag i propozycji, mam nadzieje że nikogo nie urażę:

1. Na początku powinny pójść tylko przepisy - resztę artykułów można później dopisać i uaktualniać wydanie. To jest moją osobista opinia, poparta własnym doświadczeniem w pisaniu takiego podręcznika. Młody winiarz, bo pewnie tacy będą sięgać najczęściej po ten podręcznik, zawsze szuka najpierw gotowego rozwiązania, potem jak coś nie wyjdzie to dopiero czyta.

2. Spis treści wydaje mnie się należy poddać pewnej reorganizacji - to wymaga dalszej dyskusji nie będę się rozpisywał - w obecnej chwili jest on trochę nieczytelny (moze to tylko forma przedstawienia).

3. Wydaje mi się że brakuje nalewek - może za mało wypiłem :P - przecież duża część tego forum robi nalewki a sam proces i wyrabiania nie jest tak trudny - nawet osoby średniozaawansowane mogłby coś na ten temat napisa (własna opinia).

4. Należy pamiętać, że książka/broszura to nie tylko tekst ale i obrazki, ilustracje - ktoś to musi zrobić. Tutaj pole do popisu mają domorośli graficy - do boju panowie.

5. Jak już pisałem mogę zająć się składem tekstu - jeżeli ma to być ksiązka to proponuje tex (lub jego odmiany).

6. Warto się zastanowić na aspektami prawnymi - chodzi o licencje na jakiej będzie ten dokument rozpowszechniany, a w szczególności ewentualne roszczenia związane z prawami autorskimi itp itd.
Moje spojrzenie na wino: https://www.szumiglowa.pl/
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
moonjava Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 4.204
Liczba wątków: 146
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: jak studnia bez dna (Kraków)
Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku
#6
08-02-2007, 00:22
ad. 3 to są wódki gatunkowe. :spoko: :P


arek
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
s2x Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 462
Liczba wątków: 24
Dołączył: 04 2005
Lokalizacja: Poznań
Nastrój: Debian i wszystko jasne
#7
08-02-2007, 00:24
Cytat:Wysłane przez moonjava
ad. 3 to są wódki gatunkowe. :spoko: :P
arek

ok, ale zawsze mnie sie wydawało, że wódeczka to napój alk bez cukru - może się mylę - nalewek nigdy nie robilem, wódek też nie :P

Edit: Dobra już wiem że się myliłem - zwracam honor
Moje spojrzenie na wino: https://www.szumiglowa.pl/
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
lolo Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.795
Liczba wątków: 31
Dołączył: 04 2003
Nastrój: prohibido prohibidad
#8
08-02-2007, 08:03
Tylko czy to nie będzie kolejna książka o tym samym, może już pokusić się coś na kształt wino-biblii? Taki dział jak "owoce" to temat na dość obszerną książkę, tak samo jak technologia. TO sa za obszerne działy (moim zdaniem), aby znowu zamykać w kilku kartkach powielając tym samym dostepne na rynku pozycje. Tak myślę.
Szukaj
Odpowiedz
Frida Offline
Nalewkarski ekspert
******
Liczba postów: 3.049
Liczba wątków: 56
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: Warszawa/Ząbki
Nastrój: Czasem warto skorzystać z prawa do milczenia...
#9
08-02-2007, 08:37
Chętnie się włączę, w dziale nalewek. Ale taka uwaga: wódka to niezupełnie nalewka. Inna technologia, sok + alkohol + ew. trochę cukru (miodu, karmelu) i kilka dni na "przegryzienie". A nalewka wymaga czasu i "dopieszczania", dlatego dział lepiej zatytułować nalewki i wódki.
Myślę jeszcze o prawach autorskich, ale jeśli to będą nasze przepisy, poszczególne mogą być podpisane na życzenie autorów, to nikt nie powinien mieć roszczeń.
Mam nadzieję, że się uda. Pozdrawiam
Szukaj
Odpowiedz
Joystik Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 243
Liczba wątków: 17
Dołączył: 12 2003
Lokalizacja: Iława
Nastrój: wiosenno-porządkowy
#10
08-02-2007, 08:43
Jeżeli plan ten wypali do końca , mam mozliwość wydruku w promocyjnej cenie a może nawet w bardzo promocyjnej!!!
Szukaj
Odpowiedz
Gandalf Offline
Konsultant
*****
Liczba postów: 2.043
Liczba wątków: 21
Dołączył: 07 2006
Lokalizacja: Piaseczno k Warszawy
Nastrój: ..W Kraju Kwitnącej Wiśni...
#11
08-02-2007, 09:50
Witam, Moon, a jak już "Biblia"zacznie powstawać - to warto się zastanowić nad "BHP w winiarstwie - praktyka", czy coś w tym rodzaju...
Omyłkowe nafaszerowanie dziecka pirosiarczynem, (było,było!), tłuczenie gąsiorów (na "cyku"i na trzeżwo),mycie sprzętu przy pomocy NaOH i nie tylko (np. piaskiem(!),itd..) -
daje mi do myślenia. Za czasów Mistrza Cieślaka mniejszy był dostęp do takich "różności", a i "siermiężnie" bardziej było.
Chyba,że było by to w poszczególnych rozdziałach - np. w technologii..
Nie każdy z nowych, oraz przyszłych "napitkotfurców" miał doczynienia ze szkłem i odczynnikami..
Pozdrawiam:lol:
ps: Chętnie wezmę w tym udział..
Edit: konspekt w rodzaju: "odczynniki i ich oznakowanie oraz przechowywanie";" Mycie szkła"- być może na to za wcześnie..
Szukaj
Odpowiedz
Witek Offline
Banned
Liczba postów: 4.527
Liczba wątków: 394
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Parpary/pomorskie
#12
08-02-2007, 10:20
Chętnie się włączę, ale "drogę dojścia" widziałbym nieco dłuższą a lepszą marketingowo. Piszę marketingowo, bo widzę sens wydania papierowego tego "czego" nie precyzując nazwy i docelowej zawartości.

Po pierwsze należałoby podgonić SM, która jest dziurawa; autorzy siłą rzeczy w książce lepiej by się "sprzedali", kiedy by byli znani z SM, a na stronę wchodzi naprawdę mnóstwo narodu. Osobiście zrobię co można, żeby każdy nowy, wartościowy passus prócz trwałego umieszczenia na SM zafunkcjonował jako news.

Po drugie zaproponowana Akademia na SM śpi niestety snem zimowym. Swego czasu parokroć proponowałem Arkowi moonjavie bycie jej rektorem i posterowaniem sprawą. Efekty docelowe byłyby jak wyżej. Ot takie, synergiczne działanie także...

Po trzecie zafunkcjonujmy najpierw na rynku papierowym kwartalnikiem. Złożyłem już "zamówienie" na numer specjalny (trzeci?) na zlot w Parparach. Numer ten miałby być "w ołowiu", bo będzie okazja na zwrot kosztów druku. Zlot będzie "obudowany" bardzo silnie różnymi imprezkami, w których będzie uczestniczyć sporo ludzi zainteresowanych napitkami i nie tylko.
Szukaj
Odpowiedz
Kko666 Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 681
Liczba wątków: 38
Dołączył: 08 2006
Lokalizacja: dolnośląskie
Nastrój: Jak Cabernet sauvignon ;)
#13
08-02-2007, 11:05
Podobną książeczkę pt. "Wyrób wina i piwa domowego" wydała Ewa Kwapisz (Biowin?). Czy to co ma powstać u nas nie będzie jakby to powiedzieć kopią mniej lub bardziej podobną ?
Szukaj
Odpowiedz
Frida Offline
Nalewkarski ekspert
******
Liczba postów: 3.049
Liczba wątków: 56
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: Warszawa/Ząbki
Nastrój: Czasem warto skorzystać z prawa do milczenia...
#14
08-02-2007, 11:17
Absolutnie nie, inna zawartość - bogatsza. No i nie będzie to dziełko jednej osoby, a praca zbiorowa poparta doświadczeniem każdege ze współautorów.
Szukaj
Odpowiedz
winorobek Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.403
Liczba wątków: 36
Dołączył: 09 2006
Lokalizacja: Mysłowice (PL > SL > MC)
#15
08-02-2007, 12:37
Pisałem z moonjavą i w spisie treści będzie mała zmiana:


Wstęp

1 wina owocowe

1.1 surowce [Winorobek]
-- owoce
-- cukier, woda itd.

1.2. Sprzęt winiarski [Winorobek]
1.2.1. Pierwszy sprzęt, czyli co będzie potrzebne na początku.
1.2.1.1. To, co mamy pod ręką.
1.2.2. Sprzęt potrzebny do wyrobu wina.
1.2.3. Sprzęt, jaki używano „kiedyś”.
1.2.3.1. Opis sprzętu.
1.2.3.2. Wykorzystanie „zabytków”.
1.2.4. Opis używanych „dziś” sprzętów, urządzeń i ich wykorzystanie.
1.2.5. Nowoczesne urządzenia i sprzęt nietypowy dla winiarstwa.
1.2.6. Czyszczenie sprzętu.



1.3 technologia [ktoś]
-- uzyskiwanie moszczu
-- zaprawianie
-- fermentacja
-- zlewanie
-- pielęgnacja młodego wina
-- klarowanie i filtrowanie
-- doprawianie (wady win) i kupażowanie
-- butelkowanie
1.4 obliczenia
-- cukier/alkohol
-- kwasowość
1.5 mikrobiologia [moonjava]
1.5.1 drożdże
1.5.2 specjalne wykorzystanie mikroorganizmów
1.5.3 bakterie mlekowe
--- wina musujące
--- sherry
--- Botrytis
--- sake
--- porto
--- madera
1.5.4 choroby win


1.6 przepisy szczegółowe
-- owoce świeże [ktoś]
-- owoce suszone [Winorobek]
-- kwiatowe [Winorobek]

(lub terminarz?)

2 miody pitne [ktoś]

2.1 surowce
2.1.1 miód
2.1.2 inne

2.2 technologia
2.2.1 sycone
2.2.2 naturalne(?)

2.3 przepisy
2.3.1 czwórniaki
2.3.2 trójniaki
2.3.3 dwójniaki
2.3.4 półtoraki

3 wódki gatunkowe [ktoś]

3.1 surowce i sprzęt

3.2 technologia
3.2.1 obliczenia
3.2.2 kolejność działań

3.3 przepisy
3.3.1 Owocowe
3.3.2 Ziołowe
3.3.3 Kremy i likiery
3.3.4 Pozostałe

4. Winiarskie BHP [Gandalf]

+ ew.: kulinaria, piwowarstwo (?)

________

To co pisze Gandalf o winiarskim BHP i korzystaniu z pirosiarczynu i NaOH przy myciu i odkażaniu sprzętu będzie zawarte w: 1.2.6. Czyszczenie sprzętu..
Szukaj
Odpowiedz
moonjava Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 4.204
Liczba wątków: 146
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: jak studnia bez dna (Kraków)
Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku
#16
08-02-2007, 12:43
Albo sie zrobi na koncu mały rozdzialik, cały o BHP, bo jest tego troche. Wszystko przed nami.


arek
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Ivan. Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 324
Liczba wątków: 10
Dołączył: 03 2006
Lokalizacja: Nowy Sącz
Nastrój: Ok
#17
08-02-2007, 12:50
Super pomysł. Myślę jednak, że wydanie tego w postaci jakiegoś druku to dość kosztowna sprawa. Jeżeli każdy punkt spisu treści, będzie przyzwoicie rozwinięty to wyjdzie istna biblia.
Szukaj
Odpowiedz
SirYasko Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 313
Liczba wątków: 7
Dołączył: 11 2006
Lokalizacja: Szczecin
#18
08-02-2007, 13:06
a mnie w spisie brakuje mi trochę win kwiatowych (podręcznik bez wina z DR to nie podręcznik :podstep: ) , chyba że chcecie podciągnąć to pod owocki :niewiem:
Szukaj
Odpowiedz
winorobek Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.403
Liczba wątków: 36
Dołączył: 09 2006
Lokalizacja: Mysłowice (PL > SL > MC)
#19
08-02-2007, 13:12
Cytat:Wysłane przez SirYasko

(podręcznik bez wina z DR to nie podręcznik :podstep: ) ...

Będzie w suszone na pewno, już ja si o to postaram :)
Szukaj
Odpowiedz
Ivan. Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 324
Liczba wątków: 10
Dołączył: 03 2006
Lokalizacja: Nowy Sącz
Nastrój: Ok
#20
08-02-2007, 13:15
Wino robi się z owoców DR.
Szukaj
Odpowiedz
SirYasko Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 313
Liczba wątków: 7
Dołączył: 11 2006
Lokalizacja: Szczecin
#21
08-02-2007, 13:21
a może osobny dział:
- owoce świeże
- owoce suszone
- kwiatowe (DR, hibiscus, czarny bez, mniszek ...)
Szukaj
Odpowiedz
winorobek Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.403
Liczba wątków: 36
Dołączył: 09 2006
Lokalizacja: Mysłowice (PL > SL > MC)
#22
08-02-2007, 13:23
Cytat:Wysłane przez Ivan.

Wino robi się z owoców DR.

Tak :) Ze świeżych albo suszonych ;)

Cytat:Wysłane przez SirYasko

a może osobny dział:
- owoce świeże
- owoce suszone
- kwiatowe (DR, hibiscus, czarny bez, mniszek ...)

Co racja, to racja :)
Jak będzie moonjava, to jeszcze rzuci okiem na zmiany i ostatecznie zaakceptuje spis treści :)
Szukaj
Odpowiedz
s2x Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 462
Liczba wątków: 24
Dołączył: 04 2005
Lokalizacja: Poznań
Nastrój: Debian i wszystko jasne
#23
08-02-2007, 13:35
Wina z kwiatów jak najbardziej powinny się znaleźć w spisie treści (no i w podręczniku).

Zaraz powiecie, że marudzę jednak zanim zaczniemy pisać cokolwiek trzeba by wystandaryzować wszystkie tabelki itp - bo jak się mówi "ten co wysyla babę gdzie sam nie pojdzie" (diabel) to tkwi w szczegółach.
Moje spojrzenie na wino: https://www.szumiglowa.pl/
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Ivan. Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 324
Liczba wątków: 10
Dołączył: 03 2006
Lokalizacja: Nowy Sącz
Nastrój: Ok
#24
08-02-2007, 13:50
s2x, jestem za. Aby ten podręcznik miał przyzwoitą formę należy przyjąć pewne standardy rysowania tabel, rysunków, ich podpisywania itp.
Jak chętnię pomogę w składaniu wszystkiego do jakiejś formy elektronicznej.
Szukaj
Odpowiedz
fea Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.040
Liczba wątków: 29
Dołączył: 08 2005
Nastrój: radio
#25
08-02-2007, 14:05
Ja ewentualnie mógłbym dać co napisałem w tym moim (a miałobyć naszym ;) ) podręczniku. W momencie jak będziecie to chcieli usunę temat (dla niewtajemniczonych "PODRĘCZNIK FORUMOWICZA zanim przeczytasz czytaj to", bo nie ma sensu dublować tego. Oczywiście byłoby bardzo fajnie gdyby to wypaliło.
Taki podręcznik wydała jedna z zagranicznych witryn winemaker.org może, nie wiem, nie pamiętam.
Ode mnie byłoby ewentualnie:
-Matka drożdżowa
-sporządzanie nastawu, głównie obliczenia + wskazówki
-fermentacja- naczynia, etapy, wskazówki
mogę pozmieniać coś jeśli trzeba. Zainteresowani?
pzdr
fea
pS> właściwie jak ten pomysł stanie się wcielony w życie to i tak usunę mój temat ;)
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Strony (4): 1 2 3 4 Dalej »

Forum Domowych Winiarzy › O wszystkim › Różne v
« Wstecz 1 … 11 12 13 14 15 Dalej »

Forumowy podręcznik - szukam chętnych


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 23-06-2025, 20:15 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa