07-02-2007, 22:32
Myśle że ilość zamieszczonych przepisów oraz doświadczonych osób na forum urosła już do tego stopnia, że można by sie pokusić o napisanie książeczki/broszury dot. domowego winiarstwa, miodosytnictwa, nalewek, itd. Pokusić znowu - bo takie plany wychodziły już wielokrotnie. Mam nadzieje że tym razem, podobnie jak z czasopismem, uda sie jednak zebrać materiał. Termin, jak zwykle
, bardzo odległy; wstępnie - jesień `07.
Poniżej przykładowa tematyka. Prosze o zgłoszenia osób chętnych do napisania [zaktosiowanych] działów (tzn. oczywiście najlepiej by było żeby jedna osoba napisała materiał od danego do kolejnego nawiasu kwadratowego ale sprawa jest otwarta).
*****
Wstęp
1 wina owocowe
1.1 surowce i sprzęt [Winorobek]
-- owoce
-- cukier, woda itd.
-- prasy
-- pojemniki (balony, beczki, kadzie)
1.2 technologia [ktoś]
-- uzyskiwanie moszczu
-- zaprawianie
-- fermentacja
-- zlewanie
-- pielęgnacja młodego wina
-- klarowanie i filtrowanie
-- doprawianie (wady win) i kupażowanie
-- butelkowanie
1.3 obliczenia
-- cukier/alkohol
-- kwasowość
1.4 mikrobiologia [moonjava]
1.4.1 drożdże
1.4.2 specjalne wykorzystanie mikroorganizmów
1.4.3 bakterie mlekowe
--- wina musujące
--- sherry
--- Botrytis
--- sake
1.4.4 choroby win
1.5 przepisy szczegółowe [ktoś]
-- owoce świeże
-- suszone
(lub terminarz?)
2 miody pitne [ktoś]
2.1 surowce i sprzęt
2.1.1 miód
2.1.2 inne
2.2 technologia
2.2.1 sycone
2.2.2 naturalne(?)
2.3 przepisy
2.3.1 czwórniaki
2.3.2 trójniaki
2.3.3 dwójniaki
2.3.4 półtoraki
3 wódki gatunkowe [ktoś]
3.1 surowce i sprzęt
3.2 technologia
3.2.1 obliczenia
3.2.2 kolejność działań
3.3 przepisy
3.3.1 Owocowe
3.3.2 Ziołowe
3.3.3 Kremy i likiery
3.3.4 Pozostałe
+ ew.: kulinaria, piwowarstwo (?)

Poniżej przykładowa tematyka. Prosze o zgłoszenia osób chętnych do napisania [zaktosiowanych] działów (tzn. oczywiście najlepiej by było żeby jedna osoba napisała materiał od danego do kolejnego nawiasu kwadratowego ale sprawa jest otwarta).
*****
Wstęp
1 wina owocowe
1.1 surowce i sprzęt [Winorobek]
-- owoce
-- cukier, woda itd.
-- prasy
-- pojemniki (balony, beczki, kadzie)
1.2 technologia [ktoś]
-- uzyskiwanie moszczu
-- zaprawianie
-- fermentacja
-- zlewanie
-- pielęgnacja młodego wina
-- klarowanie i filtrowanie
-- doprawianie (wady win) i kupażowanie
-- butelkowanie
1.3 obliczenia
-- cukier/alkohol
-- kwasowość
1.4 mikrobiologia [moonjava]
1.4.1 drożdże
1.4.2 specjalne wykorzystanie mikroorganizmów
1.4.3 bakterie mlekowe
--- wina musujące
--- sherry
--- Botrytis
--- sake
1.4.4 choroby win
1.5 przepisy szczegółowe [ktoś]
-- owoce świeże
-- suszone
(lub terminarz?)
2 miody pitne [ktoś]
2.1 surowce i sprzęt
2.1.1 miód
2.1.2 inne
2.2 technologia
2.2.1 sycone
2.2.2 naturalne(?)
2.3 przepisy
2.3.1 czwórniaki
2.3.2 trójniaki
2.3.3 dwójniaki
2.3.4 półtoraki
3 wódki gatunkowe [ktoś]
3.1 surowce i sprzęt
3.2 technologia
3.2.1 obliczenia
3.2.2 kolejność działań
3.3 przepisy
3.3.1 Owocowe
3.3.2 Ziołowe
3.3.3 Kremy i likiery
3.3.4 Pozostałe
+ ew.: kulinaria, piwowarstwo (?)