• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › O wszystkim › Różne v
« Wstecz 1 … 11 12 13 14 15 Dalej »

Forumowy podręcznik - podział zadań

Strony (3): 1 2 3 Dalej »
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Forumowy podręcznik - podział zadań
winorobek Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.403
Liczba wątków: 36
Dołączył: 09 2006
Lokalizacja: Mysłowice (PL > SL > MC)
#1
09-02-2007, 13:57
Pozwoliłem sobie przenieść lista z podziałem prac, tutaj będą dopisywani chętni do napisania jakiegoś działy. Ja wiem, że każda pomoc jest potrzebna ale mam prośbę żeby nie pisać rzeczy w style "ja mogę dorzucić coś od siebie", bo każdy by tylko chciał coś dorzucić, a nie ma kto napisać całego działu (takiej głównego materiału), żeby inni mogli się dorzucić - potrzeba konkretów.


Wstęp

1 wina owocowe

1.1 surowce [Winorobek, Baca Baców]
-- owoce
-- cukier

-- woda itd.

1.2. sprzęt winiarski [Winorobek]
1.2.1. pierwszy sprzęt, czyli co będzie potrzebne na początku
1.2.1.1. to, co mamy pod ręką
1.2.2. sprzęt potrzebny do wyrobu wina
1.2.3. sprzęt, jaki używano "kiedyś"
1.2.3.1. opis sprzętu
1.2.3.2. wykorzystanie "zabytków"
1.2.4. opis używanych "dziś" sprzętów, urządzeń i ich wykorzystanie
1.2.5. nowoczesne urządzenia i sprzęt nietypowy dla winiarstwa
1.2.6. czyszczenie i odkażanie sprzętu



1.3 technologia [fea, Mosee, Ryżyk]
-- uzyskiwanie moszczu [Ryżyk]
-- zaprawianie [fea]
-- fermentacja [fea]

-- zlewanie [Mosee]
-- pielęgnacja młodego wina [Ryżyk]
-- klarowanie i filtrowanie
-- doprawianie (wady win) i kupażowanie

-- butelkowanie [Mosee]

1.4 obliczenia [fea, Maciej]
-- cukier/alkohol
-- kwasowość

1.5 mikrobiologia [moonjava]
1.5.1 drożdże
1.5.2 specjalne wykorzystanie mikroorganizmów
1.5.3 bakterie mlekowe
--- wina musujące
--- sherry
--- Botrytis
--- sake
--- porto
--- madera
1.5.4 choroby win


1.6 przepisy szczegółowe
-- owoce świeże [ktoś]
-- owoce suszone, kwiaty i zboża [Winorobek]
-- cydry [ktoś]
(lub terminarz?)

2 miody pitne [Beekeeper]

2.1 surowce
2.1.1 miód
2.1.2 inne


2.2 technologia [Boullii]
2.2.1 sycone
2.2.2 naturalne


2.3 przepisy [ShRon]
2.3.1 czwórniaki
2.3.2 trójniaki
2.3.3 dwójniaki
2.3.4 półtoraki


3 nalewki i wódki gatunkowe [frida i dzidek]

3.1 surowce i sprzęt

3.2 technologia
3.2.1 obliczenia
3.2.2 kolejność działań

3.3 przepisy
3.3.1 Owocowe
3.3.2 Ziołowe
3.3.3 Kremy i likiery
3.3.4 Pozostałe


4. winiarskie BHP [Gandalf]

+ ew.: kulinaria, piwowarstwo (?)

------------------

EDIT:

Właśnie założyłem konto na serwerze ftp w celu wymiany i zapoznania się z pracami innych osób jak i oceny tych prac, wszystkie osoby chętne do pisania proszę o kontakt na PW, w celu uzyskania nicku i hasła :)
Szukaj
Odpowiedz
Boullii Offline
Administrator
*******
Liczba postów: 5.884
Liczba wątków: 201
Dołączył: 06 2006
Lokalizacja: Kluczbork-Kujakowice Dolne
Nastrój: Miodowy
#2
11-02-2007, 08:20
Jeśli nie ma chętnych to mogę opracować część dotyczącą "Miodów pitnych"
Szukaj
Odpowiedz
winorobek Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.403
Liczba wątków: 36
Dołączył: 09 2006
Lokalizacja: Mysłowice (PL > SL > MC)
#3
11-02-2007, 12:53
Boullii, który/które z poddziałów:

2.1 surowce
2.1.1 miód
2.1.2 inne

2.2 technologia
2.2.1 sycone
2.2.2 naturalne

2.3 przepisy
2.3.1 czwórniaki
2.3.2 trójniaki
2.3.3 dwójniaki
2.3.4 półtoraki
Szukaj
Odpowiedz
Boullii Offline
Administrator
*******
Liczba postów: 5.884
Liczba wątków: 201
Dołączył: 06 2006
Lokalizacja: Kluczbork-Kujakowice Dolne
Nastrój: Miodowy
#4
11-02-2007, 14:49
Może na początek
2.2 technologia
2.2.1 sycone
2.2.2 naturalne
Co do :
2.1 surowce
2.1.1 miód
2.1.2 inne

Myślę, że wskazane było by namówić Beekeeper –a na te tematy . Mało kto ma taką fachową wiedzę na temat miodu.
Szukaj
Odpowiedz
end0000 Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 133
Liczba wątków: 3
Dołączył: 08 2005
Lokalizacja: cromwell ,CT
Nastrój: Pilem z niego ...(... ) Bicz splatam ,bicz z promieni slonca"
#5
11-02-2007, 15:41
Proponuje swoja pomoc , wiadomosci , itp. z usa .
Szukaj
Odpowiedz
Frida Offline
Nalewkarski ekspert
******
Liczba postów: 3.049
Liczba wątków: 56
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: Warszawa/Ząbki
Nastrój: Czasem warto skorzystać z prawa do milczenia...
#6
12-02-2007, 10:01
Myślę, że tak, ale z wyjątkiem wyliczeń. Niestety wyliczenia to moja bardzo słaba strona i ktoś inny musiałby to zrobić.
Uwaga do przepisów: sądzę, że przepisy powinny być wspólne, od wielu osób, wypróbowane, a nie przepisane. Na życzenie autora mogą być podpisane w sposób jaki wskaże.
Czy część teoretyczna ma być obszerna, czy raczej przydatne informacje, bez nadmiernego filozofowania?
Szukaj
Odpowiedz
dzidek Offline
Zasłużony forumowicz
****
Liczba postów: 1.650
Liczba wątków: 156
Dołączył: 05 2003
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: No Mood.
#7
12-02-2007, 10:33
Jeśli nie ma innych chętnych to mogę się zająć opracowaniem działu wódki i nalewki
Szukaj
Odpowiedz
Gandalf Offline
Konsultant
*****
Liczba postów: 2.043
Liczba wątków: 21
Dołączył: 07 2006
Lokalizacja: Piaseczno k Warszawy
Nastrój: ..W Kraju Kwitnącej Wiśni...
#8
12-02-2007, 13:11
Witam, popieram,to jest na SM,(admin.,Sawer, Pigwa,itd,..)
Napracowaliście się i jest..
Pozdrawiam,:brawo:
Szukaj
Odpowiedz
winorobek Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.403
Liczba wątków: 36
Dołączył: 09 2006
Lokalizacja: Mysłowice (PL > SL > MC)
#9
12-02-2007, 13:17
frida, co do części teoretyczna, to powinna ona zawierać praktyczne rady i wskazówki oraz informacje, które wyjaśnią jakieś niezrozumiałe albo zagmatwane. Co do przepisów, to oczywiście, że nasze forumowe, ale nawet na np. taką nalewkę miętową jest kilka wersji przepisu, więc wydaje mi się, że powinno to wyglądać, tak, że przedstawia się podstawowy przepis na np. nalewkę miętową i podać 2 albo 3 zestawy dodatków (np.: miód, cytryna), które dają jakieś "urozmaicenie".

frida i dzidek jeśli nie macie nic przeciwko, to przypisuje was razem do działu 3 nalewki i wódki gatunkowe, a podział na poddziały ustalicie między sobą.
Szukaj
Odpowiedz
Frida Offline
Nalewkarski ekspert
******
Liczba postów: 3.049
Liczba wątków: 56
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: Warszawa/Ząbki
Nastrój: Czasem warto skorzystać z prawa do milczenia...
#10
12-02-2007, 14:36
Jeśli tylko Dzidek wyrazi zgodę, to chętnie. Jeśli mówimy o przepisach, to właśnie to miałam na myśli, rozmaitość przepisów z tego samego surowca i można zamieścić 2-3, pod warunkiem, że różnice będą istotne, a nie np. ilość cukru lub %. Jjestem za tym, aby podawać przepisy wybróbowane. Swoich, tak strzelam, bo nie zliczałam, mam coś koło 40.
Szukaj
Odpowiedz
Boullii Offline
Administrator
*******
Liczba postów: 5.884
Liczba wątków: 201
Dołączył: 06 2006
Lokalizacja: Kluczbork-Kujakowice Dolne
Nastrój: Miodowy
#11
14-02-2007, 07:29
Proszę dopisać mi jeszcze
2.3 przepisy
2.3.1 czwórniaki
2.3.2 trójniaki
2.3.3 dwójniaki
2.3.4 półtoraki
Szukaj
Odpowiedz
ShRon Offline
Admin Techniczny
****
Liczba postów: 1.732
Liczba wątków: 80
Dołączył: 09 2003
Lokalizacja: Bydoszcz
Nastrój: :diabelek:
#12
16-02-2007, 14:30
jak juz pisalem w poprzednim temacie moge cos napisac z miodowych przepisow. Sadze ze z Boulliim sie jakos dogadamy :)
Szukaj
Odpowiedz
winorobek Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.403
Liczba wątków: 36
Dołączył: 09 2006
Lokalizacja: Mysłowice (PL > SL > MC)
#13
16-02-2007, 15:20
Boullii jeśli nie masz nic przeciwko, to dopisze ShRon'a do przepisów na miodki.
Szukaj
Odpowiedz
conrad Offline
Globtroter
Liczba postów: 490
Liczba wątków: 33
Dołączył: 11 2006
Lokalizacja: Urbino, IT
#14
16-02-2007, 23:02
Ja moge ewentualnie cos dorzucic do siebie do dzialu nalewek ziolowych ;)
Szukaj
Odpowiedz
winorobek Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.403
Liczba wątków: 36
Dołączył: 09 2006
Lokalizacja: Mysłowice (PL > SL > MC)
#15
17-02-2007, 13:09
conrad, to już się skontaktuj z fridą albo dzidkiem ;)
Szukaj
Odpowiedz
Boullii Offline
Administrator
*******
Liczba postów: 5.884
Liczba wątków: 201
Dołączył: 06 2006
Lokalizacja: Kluczbork-Kujakowice Dolne
Nastrój: Miodowy
#16
17-02-2007, 14:54
Właśnie zaproponowałem ShRon-owi aby przeją dział 2.3 przepisy a ja pozostanę przy technologii.
Szukaj
Odpowiedz
ShRon Offline
Admin Techniczny
****
Liczba postów: 1.732
Liczba wątków: 80
Dołączył: 09 2003
Lokalizacja: Bydoszcz
Nastrój: :diabelek:
#17
17-02-2007, 18:16
Spokojnie z tym przejmowaniem, bo jeszcze nie wiem jak sie wyrobie z czasem. Kolo lata czeka mnie obrona - mam nadzieje ze pozbede sie tego problemu szybko :D
Szukaj
Odpowiedz
Baca Baców Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 373
Liczba wątków: 12
Dołączył: 01 2006
Lokalizacja: Kielce
#18
18-02-2007, 18:05
Panie Redaktorki, Panowie Redaktorzy,
Niech ktoś ustali w jakiej osobie pisać teksty, tzn
Weź 10dkg cukru czy
Bierzemy 10dkg cukru czy
należy wziąć 10 dkg cukru.
Ze względu na wielu autorów mogą być jeszcze inne podobne problemy. Jakie????
Szukaj
Odpowiedz
Mosee Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 70
Liczba wątków: 1
Dołączył: 02 2006
Lokalizacja: Bydgoszcz
Nastrój: otulony ciepłym kocem
#19
18-02-2007, 18:29
@Winorobek, mozesz dopisac mnie do butelkowania, i zlewania.
Opis sprzetu bedzie w dziale: "sprzęt winiarski"? przygotowywanym przez Ciebie?
W sumie dzialy latwe do zredagowania wiec sie podejme :P
Szukaj
Odpowiedz
winorobek Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.403
Liczba wątków: 36
Dołączył: 09 2006
Lokalizacja: Mysłowice (PL > SL > MC)
#20
18-02-2007, 20:50
Cytat:Wysłane przez Mosee

... Opis sprzetu bedzie w dziale: "sprzęt winiarski"? przygotowywanym przez Ciebie? ...

Tak, będzie opisany przeze mnie :)
Szukaj
Odpowiedz
Frida Offline
Nalewkarski ekspert
******
Liczba postów: 3.049
Liczba wątków: 56
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: Warszawa/Ząbki
Nastrój: Czasem warto skorzystać z prawa do milczenia...
#21
19-02-2007, 10:48
Cytat:Wysłane przez Baca Baców
Panie Redaktorki, Panowie Redaktorzy,
Niech ktoś ustali w jakiej osobie pisać teksty, tzn
Weź 10dkg cukru czy
Bierzemy 10dkg cukru czy
należy wziąć 10 dkg cukru.
Ze względu na wielu autorów mogą być jeszcze inne podobne problemy. Jakie????

Ja bym była za "należy wziąć ..."
Szukaj
Odpowiedz
small Offline
Konsultant Botanik (Calystegia)
****
Liczba postów: 1.744
Liczba wątków: 20
Dołączył: 11 2006
Lokalizacja: Wrocław
Nastrój: back from the dark side of the sun
#22
19-02-2007, 11:35
Cytat:Wysłane przez Baca Baców
Panie Redaktorki, Panowie Redaktorzy,
Niech ktoś ustali w jakiej osobie pisać teksty... Ze względu na wielu autorów mogą być jeszcze inne podobne problemy...

IMHO :eyes: od takich rzeczy to jest wyznaczany jeden z redaktorów, będący jednocześnie korektorem, który musi narzucić i wyegzekwować a pewien określony, wypracowany wcześniej (aby forumowicze byli zgodni) styl i potem pilnuje tego, bo się bałagan językowy zrobi. A tak wiadomo - kto konkretnie koordynuje i czego wymaga - dla dobra ogólnego.
:tancze:
Jeśli np. od nalewek i wódek są Frida i Dzidek - to już Ich biedne głowy w tym , aby wszystko grało, ale to Oni muszą mieć prawo podejmowania konkretnych, ostatecznych decyzji - zgodnie ze Swoją najlepszą dostępną wiedzą - ku ogólnemu pożytkowi i zadowoleniu:big:
Szukaj
Odpowiedz
Gandalf Offline
Konsultant
*****
Liczba postów: 2.043
Liczba wątków: 21
Dołączył: 07 2006
Lokalizacja: Piaseczno k Warszawy
Nastrój: ..W Kraju Kwitnącej Wiśni...
#23
19-02-2007, 12:08
Witaj,Frida, jeżeli przepis, to: "należy wziąć..", bo przepis, np: [..do wina z ryżu należy wziąć ..,etc,cd...] - zgoda, ale np. w BiHP - [" nie powinno się,( tego i tego ) z takich, a nie innych powodów..,etc,cd..], ponieważ:
1) Nie mogę nikogo pouczać - nie to jest celem naszego pisania wspólnego..
2) Nie powinien to byc "scholastyczny" (szkolny) podręcznik,..(?)
3) Znaczna dawka humoru (prócz cukru, oraz innych ingrediencyj..) przyda się,
np: Kotka zbiła gąsior z czteroletnim dwójniakiem, kotkę odratowano,połowę miodu również, nie powinno się więc stawiać (..w/w..) w zasięgu wszelkich 4-o i 2- nożnych istot do famili należących, etc..., Może być ten styl różny przecież..
Pozdrawiam,:D
Szukaj
Odpowiedz
Frida Offline
Nalewkarski ekspert
******
Liczba postów: 3.049
Liczba wątków: 56
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: Warszawa/Ząbki
Nastrój: Czasem warto skorzystać z prawa do milczenia...
#24
19-02-2007, 14:28
Gandalf zgadzam się z Tobą, że raczej nie unikniemy mieszania. Ale ... no właśnie, złości mnie, gdy autor czegokolwiek traktuje czytelnika jak słabo rozgarnięte dziecko. Dlatego nie chcę pisać "weź kilogram wiśni, słoik ...,
Zakładam, że ma być profesjonalnie, przystępnie, inteligentnie i ciut dowcipnie, bez przesadnego luzu, ale i bez zadęcia.
Będzie ok. Pozdrawiam
Szukaj
Odpowiedz
Gandalf Offline
Konsultant
*****
Liczba postów: 2.043
Liczba wątków: 21
Dołączył: 07 2006
Lokalizacja: Piaseczno k Warszawy
Nastrój: ..W Kraju Kwitnącej Wiśni...
#25
19-02-2007, 15:37
Cytat:Wysłane przez frida

....Zakładam, że ma być profesjonalnie, przystępnie, inteligentnie i ciut dowcipnie, bez przesadnego luzu, ale i bez zadęcia.
Będzie ok..... Pozdrawiam
Też tak zakładam, consensus= zgoda między nami jest całkowita, Frido, tylko jak wszystkim dogodzić "stylistycznie"?
No, właśnie...
Pozdrawiam,:uczen:
ps: pozostaje metoda "prób i błędów"- ktoś(ik) popsioczy sobie zawsze, że mu "nie pasi" - to niech sam napisze.. (lepiej?)..
edit: z pośpiechu nie przeczytałem wypowiedzi Small* a, - też rację ma..pardon..
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Strony (3): 1 2 3 Dalej »

Forum Domowych Winiarzy › O wszystkim › Różne v
« Wstecz 1 … 11 12 13 14 15 Dalej »

Forumowy podręcznik - podział zadań


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 19-05-2025, 12:23 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa