09-02-2007, 13:57
Pozwoliłem sobie przenieść lista z podziałem prac, tutaj będą dopisywani chętni do napisania jakiegoś działy. Ja wiem, że każda pomoc jest potrzebna ale mam prośbę żeby nie pisać rzeczy w style "ja mogę dorzucić coś od siebie", bo każdy by tylko chciał coś dorzucić, a nie ma kto napisać całego działu (takiej głównego materiału), żeby inni mogli się dorzucić - potrzeba konkretów.
Wstęp
1 wina owocowe
1.1 surowce [Winorobek, Baca Baców]
-- owoce
-- cukier
-- woda itd.
1.2. sprzęt winiarski [Winorobek]
1.2.1. pierwszy sprzęt, czyli co będzie potrzebne na początku
1.2.1.1. to, co mamy pod ręką
1.2.2. sprzęt potrzebny do wyrobu wina
1.2.3. sprzęt, jaki używano "kiedyś"
1.2.3.1. opis sprzętu
1.2.3.2. wykorzystanie "zabytków"
1.2.4. opis używanych "dziś" sprzętów, urządzeń i ich wykorzystanie
1.2.5. nowoczesne urządzenia i sprzęt nietypowy dla winiarstwa
1.2.6. czyszczenie i odkażanie sprzętu
1.3 technologia [fea, Mosee, Ryżyk]
-- uzyskiwanie moszczu [Ryżyk]
-- zaprawianie [fea]
-- fermentacja [fea]
-- zlewanie [Mosee]
-- pielęgnacja młodego wina [Ryżyk]
-- klarowanie i filtrowanie
-- doprawianie (wady win) i kupażowanie
-- butelkowanie [Mosee]
1.4 obliczenia [fea, Maciej]
-- cukier/alkohol
-- kwasowość
1.5 mikrobiologia [moonjava]
1.5.1 drożdże
1.5.2 specjalne wykorzystanie mikroorganizmów
1.5.3 bakterie mlekowe
--- wina musujące
--- sherry
--- Botrytis
--- sake
--- porto
--- madera
1.5.4 choroby win
1.6 przepisy szczegółowe
-- owoce świeże [ktoś]
-- owoce suszone, kwiaty i zboża [Winorobek]
-- cydry [ktoś]
(lub terminarz?)
2 miody pitne [Beekeeper]
2.1 surowce
2.1.1 miód
2.1.2 inne
2.2 technologia [Boullii]
2.2.1 sycone
2.2.2 naturalne
2.3 przepisy [ShRon]
2.3.1 czwórniaki
2.3.2 trójniaki
2.3.3 dwójniaki
2.3.4 półtoraki
3 nalewki i wódki gatunkowe [frida i dzidek]
3.1 surowce i sprzęt
3.2 technologia
3.2.1 obliczenia
3.2.2 kolejność działań
3.3 przepisy
3.3.1 Owocowe
3.3.2 Ziołowe
3.3.3 Kremy i likiery
3.3.4 Pozostałe
4. winiarskie BHP [Gandalf]
+ ew.: kulinaria, piwowarstwo (?)
------------------
EDIT:
Właśnie założyłem konto na serwerze ftp w celu wymiany i zapoznania się z pracami innych osób jak i oceny tych prac, wszystkie osoby chętne do pisania proszę o kontakt na PW, w celu uzyskania nicku i hasła
Wstęp
1 wina owocowe
1.1 surowce [Winorobek, Baca Baców]
-- owoce
-- cukier
-- woda itd.
1.2. sprzęt winiarski [Winorobek]
1.2.1. pierwszy sprzęt, czyli co będzie potrzebne na początku
1.2.1.1. to, co mamy pod ręką
1.2.2. sprzęt potrzebny do wyrobu wina
1.2.3. sprzęt, jaki używano "kiedyś"
1.2.3.1. opis sprzętu
1.2.3.2. wykorzystanie "zabytków"
1.2.4. opis używanych "dziś" sprzętów, urządzeń i ich wykorzystanie
1.2.5. nowoczesne urządzenia i sprzęt nietypowy dla winiarstwa
1.2.6. czyszczenie i odkażanie sprzętu
1.3 technologia [fea, Mosee, Ryżyk]
-- uzyskiwanie moszczu [Ryżyk]
-- zaprawianie [fea]
-- fermentacja [fea]
-- zlewanie [Mosee]
-- pielęgnacja młodego wina [Ryżyk]
-- klarowanie i filtrowanie
-- doprawianie (wady win) i kupażowanie
-- butelkowanie [Mosee]
1.4 obliczenia [fea, Maciej]
-- cukier/alkohol
-- kwasowość
1.5 mikrobiologia [moonjava]
1.5.1 drożdże
1.5.2 specjalne wykorzystanie mikroorganizmów
1.5.3 bakterie mlekowe
--- wina musujące
--- sherry
--- Botrytis
--- sake
--- porto
--- madera
1.5.4 choroby win
1.6 przepisy szczegółowe
-- owoce świeże [ktoś]
-- owoce suszone, kwiaty i zboża [Winorobek]
-- cydry [ktoś]
(lub terminarz?)
2 miody pitne [Beekeeper]
2.1 surowce
2.1.1 miód
2.1.2 inne
2.2 technologia [Boullii]
2.2.1 sycone
2.2.2 naturalne
2.3 przepisy [ShRon]
2.3.1 czwórniaki
2.3.2 trójniaki
2.3.3 dwójniaki
2.3.4 półtoraki
3 nalewki i wódki gatunkowe [frida i dzidek]
3.1 surowce i sprzęt
3.2 technologia
3.2.1 obliczenia
3.2.2 kolejność działań
3.3 przepisy
3.3.1 Owocowe
3.3.2 Ziołowe
3.3.3 Kremy i likiery
3.3.4 Pozostałe
4. winiarskie BHP [Gandalf]
+ ew.: kulinaria, piwowarstwo (?)
------------------
EDIT:
Właśnie założyłem konto na serwerze ftp w celu wymiany i zapoznania się z pracami innych osób jak i oceny tych prac, wszystkie osoby chętne do pisania proszę o kontakt na PW, w celu uzyskania nicku i hasła
