• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Miody pitne v
« Wstecz 1 … 28 29 30 31 32 … 71 Dalej »

Balling miodu

Strony (2): 1 2 Dalej »
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Balling miodu
radeksa Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 49
Liczba wątków: 7
Dołączył: 09 2003
Lokalizacja: Dukla / podkarpacke
Nastrój: No Mood...
#1
06-10-2003, 06:50
Witam,
Wiem, ze narazam sie na lincz z moim pytaniem (jesli temat byl juz walkowany), ale zaryzykuje. Chodzi o pomiar Blg miodu pitnego. Dla wina stosuje sie odpowiednie korekty (-niecukry, +ze wzgl. na alk.).
A jak to wyglada dla np. brzeczki trojniaka? Czy jest korekta na niecukry? Ile ona wynosi? Prosze o wyrozumialosc... pozdrawiam.
Szukaj
Odpowiedz
Patryk B Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 2
Liczba wątków: 0
Dołączył: 10 2003
Lokalizacja: Julianów
Nastrój: No Mood.
#2
06-10-2003, 10:09
Sam niedawno zadawałem to pytanie. Dla miodów nie stosuje się korekty niecukrów - przyjmujemy wskazania takie jakie widac.
Szukaj
Odpowiedz
radeksa Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 49
Liczba wątków: 7
Dołączył: 09 2003
Lokalizacja: Dukla / podkarpacke
Nastrój: No Mood...
#3
06-10-2003, 13:53
dzieki za odpowiedz.... moj trojniak juz ponad 2 mies bulka... czyli robiac pomiar nie stosuje poprawki na niecukry... ale poprawke ze wzgledu na zawartosc alkoholu jak najbardziej, zdadza sie?
10-12% +3,5
12-14% +4,0
14-18% +4,5
tak to chyba wyglada...
Szukaj
Odpowiedz
patricus Offline
Zasłużony Winiarz
**
Liczba postów: 394
Liczba wątków: 20
Dołączył: 05 2003
Lokalizacja: Mazowsze
Nastrój: No Mood.
#4
06-10-2003, 14:12
Poprawkę na alkohol jak najbardziej należy przyjąc.
Szukaj
Odpowiedz
JM Offline
Zasłużony Winiarz
**
Liczba postów: 396
Liczba wątków: 21
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Kraków
Nastrój: ???
#5
06-10-2003, 15:26
A ja się ciągle zastanawiam na co wam te wszystkie poprawki?
Toż przecie należy zmierzyc balling na początku i końcu danego etapu fermentacji i na podstawie różnicy wiadomo ile to daje alkoholu, i nie są do tego potrzebne żadne poprawki.
Inne sposoby obliczeń są w przypadku miodów na tyle nieprecyzyjne, że i poprawki są prawie zbędne, a to dlatego, że miód to nie czysty cukier.
Miód równie dobrze może zawierac 75% jak i nawet 85 % cukru. Ile zawiera faktycznie nie wiadomo.
Szukaj
Odpowiedz
patricus Offline
Zasłużony Winiarz
**
Liczba postów: 394
Liczba wątków: 20
Dołączył: 05 2003
Lokalizacja: Mazowsze
Nastrój: No Mood.
#6
06-10-2003, 15:55
Zawartosc alkoholu jednak chyba trzeba uwzględnic.
Hipotetyczny przykład: blg początkowy: 22, blg końcowy (odczyt) 0. A miodek przecież nie przerobił nie przerobił 220g cukru, tylko jakies 180g (po dodaniu korekty do odczytu ze względu na zawartosc %).
Jesli się mylę to wytłumaczcie dlaczego?
Szukaj
Odpowiedz
JM Offline
Zasłużony Winiarz
**
Liczba postów: 396
Liczba wątków: 21
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Kraków
Nastrój: ???
#7
06-10-2003, 18:31
Ponownie przedstawiam tabelkę podaną na starym forum
http://zigmunto.proboards7.com/index.cgi?board=owocowe&action=display&num=1045129715

Na podstawie tej tabeli można okre¶lic ile cukru zostało przefermentowane i ile z tego powstało % alkoholu w czasie między dwoma pomiarami.

Bllg ... g/l ... %alk
.-4 ... 0985 .... 0,0
.-3 ... 0989 .... 0,5
.-2 ... 0992 .... 0,9
.-1 ... 0996 .... 1,4
..0 ... 1000 .... 1,9
..1 ... 1004 .... 2,5
..2 ... 1008 .... 3,0
..3 ... 1011 .... 3,5
..4 ... 1015 .... 4,1
..5 ... 1019 .... 4,6
..6 ... 1023 .... 5,2
..7 ... 1027 .... 5,7
..8 ... 1031 .... 6,3
..9 ... 1035 .... 6,8
10 ... 1039 .... 7,4
11 ... 1043 .... 8,0
12 ... 1048 .... 8,6
13 ... 1052 .... 9,2
14 ... 1056 .... 9,8
15 ... 1060 ... 10,4
16 ... 1064 ... 11,0
17 ... 1068 ... 11,6
18 ... 1072 ... 12,3
19 ... 1077 ... 12,9

Bllg ... g/l ... %alk
20 ... 1081 ... 13,5
21 ... 1086 ... 14,2
22 ... 1090 ... 14,8
23 ... 1095 ... 15,5
24 ... 1099 ... 16,2
25 ... 1104 ... 16,8
26 ... 1108 ... 17,5
27 ... 1113 ... 18,2
28 ... 1118 ... 18,9
29 ... 1122 ... 19,6
30 ... 1127 ... 20,3
31 ... 1132 ... 21,1
32 ... 1137 ... 21,8
33 ... 1142 ... 22,5
34 ... 1147 ... 23,3
35 ... 1152 ... 24,1
36 ... 1157 ... 24,9
37 ... 1162 ... 25,7
38 ... 1167 ... 26,5
39 ... 1172 ... 27,3
40 ... 1177 ... 28,1

Przykład
pomiar 1: 22 Bllg = 14,8%
pomiar 2: 0 Bllg = 1,9%
obliczamy różnicę między pomiarami:
14,8 - 1,9 = 12.9
co oznacza, że w wyniku fermentacji między 1 i 2 pomiarem powstało 12.9% alkoholu

Proszę zauważyc, że w tej tabeli 0 % alk. jest na poziomie -4 oBllg i tym sposobem poprawka na alkohol jest automatycznie uwzględniona.

Natomiast 22 oBllg to 220 g w kilogramie, ale aż 240 gramów w litrze roztworu.
Szukaj
Odpowiedz
radeksa Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 49
Liczba wątków: 7
Dołączył: 09 2003
Lokalizacja: Dukla / podkarpacke
Nastrój: No Mood...
#8
07-10-2003, 06:46
Witam,
Zaczynam sie bac o mojego trojniaka (nastawiony 1 sierpnia 2003)... Cukromierz kupilem kilka dni temu (stad nie mam 1 pomiaru Blg). Wczoraj pokazalo mi cos pomiedzy 20-22oBlg:wykrzyknik: Jak po dwoch miesiacach pracy to chyba za duzo tego cukru w tym miodzie... Dodam iz przez caly ten okres pracowal (i pracuje)dosyc spokojnie, lekka pianka na powierzchni (1 bulk/1min, ale z wata w rurce), drozdze plynne tokaj z biowinu...
Nastaw ma 20 litrow (6,5 l miodu + 13,5 wody + 80g kwasku)...
BTW Te aerometry z biowinu maja chyba za male kolby, bo trudno tak utopic aerometr zeby sie nie opieral o scianki, nie macie tego problemu..?

Mam specjalna prosbe do pana Jozefa o odpowiedz... jesli panu jeszcze nie znudzilo odpowiadanie takim zoltodziobom jak ja. Pozdrawiam
Szukaj
Odpowiedz
radeksa Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 49
Liczba wątków: 7
Dołączył: 09 2003
Lokalizacja: Dukla / podkarpacke
Nastrój: No Mood...
#9
07-10-2003, 06:52
Oj! Przepraszam... wlasnie przeczytalem posta przypietego na poczatku... i sam sobie odpowiadam:
skoro trójniak --> gęstosc brzeczki 32-37 st.Bllg)
moj trojniak po 2 mies -->ok 21Blg to

(32 do 37) - 21 = 11% do 16 % alk!! Czyli ok! Uff...
Szukaj
Odpowiedz
radeksa Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 49
Liczba wątków: 7
Dołączył: 09 2003
Lokalizacja: Dukla / podkarpacke
Nastrój: No Mood...
#10
07-10-2003, 07:00
:glupek::glupek:
Spierniczylem :)) bo nie odczytalem z tabelki...
Juz ostatni raz:

(21,8 do 14,2) - 14,2 = 7,6% do 11,3% alk... i jeszcze pyka czyli... musze jeszzcze poczekac z 1 obciagiem... Pozdr
Szukaj
Odpowiedz
patricus Offline
Zasłużony Winiarz
**
Liczba postów: 394
Liczba wątków: 20
Dołączył: 05 2003
Lokalizacja: Mazowsze
Nastrój: No Mood.
#11
07-10-2003, 08:20
Ok można i tak, ja po prostu zamiast posługiwac się tabelką liczyłem ręcznie.
Pozdrawiam
Szukaj
Odpowiedz
patricus Offline
Zasłużony Winiarz
**
Liczba postów: 394
Liczba wątków: 20
Dołączył: 05 2003
Lokalizacja: Mazowsze
Nastrój: No Mood.
#12
07-10-2003, 11:39
Józef, a możesz wyjasnic gdzie tkwi błąd?
Na przykładzie mojego miodku.
Na dzień dobry miał 29, parę dni temu 2 blg.
Korzystając z tabelki wychodzi tak: 19,6 - 3 = 16,6% alk.
Licząc ręcznie: 290 - 20 - 40 (korekta alk) = 230 g przerobione / 1,67 = 13,8%.
Gdzies wcięło prawie 3%. Jakis pomysł?
Szukaj
Odpowiedz
JM Offline
Zasłużony Winiarz
**
Liczba postów: 396
Liczba wątków: 21
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Kraków
Nastrój: ???
#13
07-10-2003, 16:01
Ja jestem cierpliwy, mogę powtarzac co i raz, że

skala Ballinga oznacza % wagowy zawartosci cukru w roztworze - czyli procentowo wyrażoną ilosc masy cukru w masie roztworu (kg/kg), a nie w litrze roztworu.

Ilosc cukru w litrze roztworu w gramach
= 2660 x Bllg / ( 266 - Bllg )

W Twoim więc przypadku przy 29 oBllg w litrze brzeczki jest nie 290 lecz 325 g cukru.
Przy małych gęstosciach np 2 oBllg można przyjmowac 20 g.

Wobec tego 325-20-40 = 265
265 / 16,7 = 15,9

A wiec nadal jest różnica, ale już niewielka.
(nad jej teoretycznym wyjasnieniem pracuję w wolnych chwilach, na razie bez rezultatu)
Szukaj
Odpowiedz
patricus Offline
Zasłużony Winiarz
**
Liczba postów: 394
Liczba wątków: 20
Dołączył: 05 2003
Lokalizacja: Mazowsze
Nastrój: No Mood.
#14
07-10-2003, 19:41
Dzięki za cierpliwosc. Chyba takich własnie trzeba moderatorów - gratuluję nominacji.
Szukaj
Odpowiedz
JM Offline
Zasłużony Winiarz
**
Liczba postów: 396
Liczba wątków: 21
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Kraków
Nastrój: ???
#15
07-10-2003, 23:18
Cytat:Originally posted by radeksa

...
BTW Te aerometry z biowinu maja chyba za male kolby, bo trudno tak utopic aerometr zeby sie nie opieral o scianki, nie macie tego problemu..?
Mam specjalna prosbe do pana Jozefa o odpowiedz...
Rada na wąską probowka - delikatnie potrząsac i pokręcac aż areometr ustali swoje położenie.

Radeksa, na tym forum możesz się zwracac do mnie bez "pan".
Na resztę problemów chyba odpowiedziałes sobie sam?
Szukaj
Odpowiedz
radeksa Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 49
Liczba wątków: 7
Dołączył: 09 2003
Lokalizacja: Dukla / podkarpacke
Nastrój: No Mood...
#16
08-10-2003, 06:45
W takim razie Jozefie (i wszyscy forumowicze).... Radek jestem... dzieki za odpowiedz. Pozdrawiam.
Szukaj
Odpowiedz
intensywny_niebieski Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 448
Liczba wątków: 59
Dołączył: 04 2005
Lokalizacja: Wolne Miasto Krakoff, Nowy Sącz
#17
08-03-2009, 20:47
To się nazywa odkopanie wątku!
czy ktos moze mi wytlumaczyć skąd przy blg 29 mamy 325g cukru na litr a nie 290?
nie rozumiem jak z podanego przez Józefa wzoru

Ilosc cukru w litrze roztworu w gramach
= 2660 x Bllg / ( 266 - Bllg )

otrzymuje się to 325!

pozdrawiam

Henryk
Szukaj
Odpowiedz
intensywny_niebieski Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 448
Liczba wątków: 59
Dołączył: 04 2005
Lokalizacja: Wolne Miasto Krakoff, Nowy Sącz
#18
08-03-2009, 20:49
dobra, juz rozumiem ale skąd wzięly sie te 2660 i 266?
Szukaj
Odpowiedz
Kalafior Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 272
Liczba wątków: 12
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: Gilowice k/Pszczyny
Nastrój: niestety ostatnio troszkę mniej winny....:-(
#19
09-03-2009, 08:59
wg mnie to z załozenia że 1kg cukru rozpuszczony w wodzie zwieksza objętość powstałego roztworu o 0,625l
Szukaj
Odpowiedz
intensywny_niebieski Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 448
Liczba wątków: 59
Dołączył: 04 2005
Lokalizacja: Wolne Miasto Krakoff, Nowy Sącz
#20
09-03-2009, 21:42
no ale to tylko przypuszczenia
Szukaj
Odpowiedz
Kalafior Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 272
Liczba wątków: 12
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: Gilowice k/Pszczyny
Nastrój: niestety ostatnio troszkę mniej winny....:-(
#21
09-03-2009, 22:17
przypuszczenia co do wyprowadzenia wzoru czy wartosci "0,625l"?
co do pierwszego to jestem pewien...
jeżeli to drugie to sprawdziłem w Cieślaku:
"...1kg cukru rozpuszczony w 1l wody daje razem 1,625l syropu..."
Szukaj
Odpowiedz
intensywny_niebieski Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 448
Liczba wątków: 59
Dołączył: 04 2005
Lokalizacja: Wolne Miasto Krakoff, Nowy Sącz
#22
10-03-2009, 21:43
przypuszczenia jeżeli chodzi o zastosowane stałe 2660 i 266, nie widzę związku z 0,625, kojarzę ze gdzies to bylo myslalem ze ktos pamieta tamten watek
Szukaj
Odpowiedz
patrycjaa78 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 4
Liczba wątków: 0
Dołączył: 11 2011
#23
05-11-2011, 19:35
Witam wszystkich. Mam na imię Patrycja, jestem tutaj nowa, choć od kilku tyg. podczytuję…
Mam problem z obliczeniem zawartości % mojego pierworodnego miodu.
Blg początkowe to 43Blg aktualne 23Blg. Z obliczeñ nic nie rozumiem a tabelka się konczy na 40
Od 40 umiem odjąć 20 i policzyć orientacyjnie ale chciałabym dokładnie. Pomoże ktoś?
Szukaj
Odpowiedz
Boullii Offline
Administrator
*******
Liczba postów: 5.883
Liczba wątków: 201
Dołączył: 06 2006
Lokalizacja: Kluczbork-Kujakowice Dolne
Nastrój: Miodowy
#24
05-11-2011, 20:47
Masz około 16%

Możliwe, że mniej bo nie uwzględniłem poprawki na alkohol w pomiarze końcowym.

PS

Tabelkę z Biowinu spal.

Dala innych chętnych na poprawne obliczenia i przy okazji spóźnione wyjaśnienie do wcześniejszych pytań.

http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=1973
Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 5.418
Liczba wątków: 28
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: San Quentin ;)
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
#25
05-11-2011, 22:53
Przerobiło 20 blg. Powiedzmy że poprawki się równoważą więc wychodzi około 12% co przy wysokim blg końcowym wygląda niedobrze. Za dużo % na restart a za wysoki cukier nie przerobiony żeby to pić ze smakiem . Chyba że lubisz baaaaardzo słodko :D
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Strony (2): 1 2 Dalej »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Miody pitne v
« Wstecz 1 … 28 29 30 31 32 … 71 Dalej »

Balling miodu


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 15-05-2025, 01:53 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa