• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Pomiary oraz obliczenia (cukier i poziom alkoholu) v
« Wstecz 1 … 4 5 6 7 8

Zawartosć niecukrów nastawach bezsokowych

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Zawartosć niecukrów nastawach bezsokowych
bila Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 201
Liczba wątków: 17
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Zwięczyca
Nastrój: No Mood.
#1
13-10-2003, 07:04
Z tego co pamiętam przy obliczaniu ryżowego przyjmowało sie 0 na niecukry. Czy podobnie będzie w przypadku dzikiej róży z której jak wiadomo nie pozyskuje sie soku, tylko następuje jej wyługowanie?
bila
Szukaj
Odpowiedz
bila Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 201
Liczba wątków: 17
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Zwięczyca
Nastrój: No Mood.
#2
14-10-2003, 07:12
Winiarze drodzy co jest?
Temat nie na miejscu, pytanie głupie czy ja jakis zapowietrzony jestem?
Robię dziką różę na całych owocach bez wstępnego zafermentowania miazgi i wyciskania. Stosunek owocu do syropu 1 :2,5. Pytanie: jaką wartosc niecukrów przyjąc przy obliczaniu zawartosci alkoholu. Nie można ustalic przecież stosunku ilosci soku do ilosci całego nastawu.
Może z racji urzędu zlituje się ktos "funkcyjny".
bila
Szukaj
Odpowiedz
majchal Offline
Zasłużony Winiarz
****
Liczba postów: 1.017
Liczba wątków: 46
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Poznań
Nastrój: Życie jest piękne
#3
14-10-2003, 08:23
Ja kiedy się pytałem o zawartosc CUKRÓW to głosnym chórem wieli krzyczało że nie ma sensu ujmowac tej ilosci
Skoro nie ma cukrów, to podobnie będzie z niecukrami. Podejrzewam że tak profilaktycznie przyjmij 1 i powinno byc ok
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Maciej Offline
Konsultant Spamkiller
******
Liczba postów: 5.419
Liczba wątków: 213
Dołączył: 09 2003
Lokalizacja: Wrocław/Piława - AOC Pogórze Sudeckie
#4
14-10-2003, 10:05
(w % vol. gotowego winka, to różnica niecałych 0,6%) - nie ma większego znaczenia. Najprawdopodobniej na pomiarze objętosci, wagi cukru itd., a na pewno na pomiarze aerometrem, robimy wszyscy błąd znacznie grubszy. Przecież te obliczenia są po to, żeby robiąc 12% wytrawne nie zrobic 18% słodkiego.

Ale z teoretycznego punktu widzenia problem ciekawy. Ja myslę - bez wstępnej fermentacji - 0, z fermentacją - 1.
Szukaj
Odpowiedz
bila Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 201
Liczba wątków: 17
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Zwięczyca
Nastrój: No Mood.
#5
14-10-2003, 12:25
Majchał, Maciej - dziękuję.
Czytałem tę dyskusję na temat cukru w dzikiej róży i przy nastawie przyjąłem zerową wartosc w owocu (co tak do końca nie wydaje mi się słuszne - czy ktos próbował przemarznięty owoc? Ja tak i był słodkawy). Niestety nie ma danych które okreslały by jednoznacznie jego ilosc - a szkoda.
Maciej-u - zasadniczo masz chyba rację pisząc iż w trakcie obliczeń których podstawą są tak niedokładne dane uzyskujemy wynik obarczony dużą dozą błędu, jednak nie mogę zgodzic sie z Tobą do końca, ponieważ mimo wszystko zależy nam chyba na uzyskaniu jak najdokłdniejszych wyników, a pomiędzy 12 a 18 jest przecież jeszcze 6 jednostek. Prawdę mówiąc myslałem, że tych niecukrów będzie można przyjąc nieco więcej, co dało by ostatecznie większą niż 0,6 %rozbieżnosc.
Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź i poratowanie już zdesperowanego.
bila
Szukaj
Odpowiedz
JM Offline
Zasłużony Winiarz
**
Liczba postów: 396
Liczba wątków: 21
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Kraków
Nastrój: ???
#6
19-10-2003, 19:11
Cytat:Originally posted by bila
... Robię dziką różę na całych owocach bez wstępnego zafermentowania miazgi i wyciskania. Stosunek owocu do syropu 1 :2,5. Pytanie: jaką wartosc niecukrów przyjąc przy obliczaniu zawartosci alkoholu. Nie można ustalic przecież stosunku ilosci soku do ilosci całego nastawu.
bila
Czyniąc założenie, że z dziekiej rózy mozna pozyskac wg mnie szacunkowo 40% soku (przy wyciągu więcej niż przy tłoczeniu) wobec tego przy stosunku owocu do syropu 1:2,5 uzyskamy stosunek soku do syropu jak 1:6.
Teraz jest pytanie ile niecukrów zawiera sok z dzikiej róży? Jeżeli nawet 6 Bllg to poprawka wyniesie 1 Bllg.
Podobnie z zawartoscią cukru, która z pewnoscią wynosi ca.10%.
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Pomiary oraz obliczenia (cukier i poziom alkoholu) v
« Wstecz 1 … 4 5 6 7 8

Zawartosć niecukrów nastawach bezsokowych


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 24-05-2025, 19:33 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa