Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino ryżowe z żurawiną i rodzynkami
#1
Witam!
MD na Tokay-u biowin-u udała się lecz start jej zajoł 3 dni. Postanowiłem zrobić z nich użytek na 2 ryżowcach.
Oto składy nastawów:
15.08.2007

1 Nastaw (5litrów)
1,1 kg ryżu
150g żórawiny
3,7 wody + 750 cukru
Sok z 1 cytryny
BLG 21%
+ jak Blg będzie ok.0
500 wody + 600 cukru

.......

2 Nastaw (3litry)
0,7kg ryżu
250g rodzynek
1,6 wody + 350 cukru
Sok z połowy cytryny
BLG - bd
+ jak Blg będzie ok.0
400 wody + 300 cukru

Drugi nastaw to pomyłka robiłem go spontanicznie opierając się mniej więcej na składzie 1. nastawu
Ryżowca z żurawiną widziałem na forum więc postanowaiłem sam spróbować, miałem nawet zamiar zrobić wino na samej żurawinie ale po policzeniu ceny ile by wyszedł sam zakup żurawiny zrezygnowałem.

[Obrazek: p10100211qz9.jpg]

Na zdjęciu widoczny jest kawałek opakowania po drożdżach, zapomniałem go wyłowić jak przelewałem MD ale jak już jest w baniaku nie będę nic z nim kombinował.

Tak więc rodzyneczki pęcznieją i wypływają na powierzchnie a żurawina puszcza coraz więcej barwnika który nadaje winu świetny kolor. Nastawy bulgotają co kilka minut mam nadzieje że przygód nie będzie.

Mam pytanie czy przyprawy typu cynamon czy wanilia oddadzą swój aromat gdy dodam je dopiero po pierwszym obciągu czy wszelkie takie dodatki daje się odrazu?
Wszelkie uwagi mile widziane, mimo iż niewiele można teraz juzżzmienić ale mogą mi się przydać później.

Będe tutaj kontynuował relacje z przebiegu losów wych win.

Maciej
Odpowiedz
#2
Niepokoi mnie że po 5 dniach tak jakby fermetacja zwolniła. Bulka rzadziej a po sprawdzeniu cukru cukromierzem BLG jest na tym samym poziomie. Dodać aktywne drożdże czy czekać ?
Wczoraj nastawiłem sok jabłka/gruszki, 50/50 5 litrów z aktywnymi i leci jak szalony.
Odpowiedz
#3
Biowin często robi takie niespodzianki. Na Twoim miejscu, jeśli miałbym aktywne, to nie zwlekałbym
Odpowiedz
#4
Dodałem więc aktywnych. Pracuje szybko, podniósł się poziom w baniakach. Tylko nie wiem czy za późno tego przypadkiem nie zrobiłem bo wino z rodzynkami nie bardzo pachnie.
Odpowiedz
#5
Nastawy czasem tak śmierdzą, że szok. Na razie się nie stresuj...
Odpowiedz
#6
Cytat:Wysłane przez Megana
Nastawy czasem tak śmierdzą, że szok. Na razie się nie stresuj...

Teraz już jest zapach przyjemny :)
Chociaz moje jabłkowe pachnie jak ogórki kiszone.

Dodałem reszte cukru co okazało się błędem bo nie brałem pod uwage cukru z rodzynek i żurawiny...
Teraz mam wina bardzo słodkie, z rodzynkami 13blg a z zurawiną 15blg.
Po ustaniu fermentacji (tj. wczoraj) zlałem je i teraz dość szybko opada osad z drożdży. Na czas klarowania dałem do piwnicy( 15*C.)

Moje jabłkowo-gruszkowe wyszło idealnie cały wyliczony cukier przerobiony, i jest ponizej zera Blg.

Zdjęcia zamieszcze wieczorem.

Mam pytanie co do pojemnika na wino. Ponieważ wszystkie baniaki mam zajęte a winogrono będzie w przyszlym tygodniu to czy moge zastosować taki baniak(19litrów) - http://www.eden.pl/159.htm
Odpowiedz
#7
Jak ta była żurawina?? Taka w słoiczku?? COś jak konfitura?
Odpowiedz
#8
Cytat:Wysłane przez kuci5
Jak ta była żurawina?? Taka w słoiczku?? COś jak konfitura?

Nie nie, suszona i troche cukru w niej jest mimo że niewiele ale gdy sie robi 5l to wystarcza żeby pokrzyżować szyki.
Odpowiedz
#9
Tak jak obiecałem wstawiam zdjęcia.

Ryżowiec z żurawiną:
[Obrazek: p10100055wb9.jpg]
[Obrazek: p10100077fp1.jpg]


Ryżowiec z rodzynkami(jakieś farfocle pływają na powierzchni myślę że nic groźnego):
[Obrazek: p10100066rw2.jpg]


Jabłkowo-Gruszkowe z cynamonem:
[Obrazek: p10100099aw3.jpg]

Wszystkie wina zasiarkowane 250mg Pirosiarczanu.
Odpowiedz
#10
Cytat:Mam pytanie co do pojemnika na wino. Ponieważ wszystkie baniaki mam zajęte a winogrono będzie w przyszlym tygodniu to czy moge zastosować taki baniak(19litrów) - http://www.eden.pl/159.htm
Możesz użyć. Ale lepiej poszukaj takiego bez tej rączki. Nie wyobrażam sobie mycia tego.
Odpowiedz
#11
Cytat:Wysłane przez amina
[...]
Teraz mam wina bardzo słodkie, z rodzynkami 13blg a z zurawiną 15blg.
Po ustaniu fermentacji (tj. wczoraj) zlałem je i teraz dość szybko opada osad z drożdży. Na czas klarowania dałem do piwnicy( 15*C.)
[...]
Primo Wino nastawione 15 sierpnia a 30 sierpnia zlane?? Trochę za szybko.
Secundo Temperatura w piwnicy zdecydowanie za niska - wino z całą pewnością musi dofermentować, tak więc przenieś je w temperaturę pokojową.

Krzysztof
Odpowiedz
#12
Megana- mam starszą wersje tego pojemnika i jest bez rączki.

Skrzych
Drożdże zaczeły opadać na dno, widać było między ryżem taki "budyń" więc postanowiłem zlać skoro już drożdże opadają. Według Ciebie ile powinno się fermentować? Do jakiego momentu?

Do przeniose to wyższej temperatury, tylko nie wiem jak długo powinny tam dogorywać.
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości