Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jakie najniższe Blg w trójniaku?
#1
Do jakiego najniższego Blg udało wam się odfermentować trójniaka?? i w jakich warunkach??
Odpowiedz
#2
Do 0 od 35. Ten miodek miał 21% alkoholu. Po dosłodzeniu miodem jeszcze ruszył ;)
Fermentowałem na L43 i Fermaid K w dość niskiej temperaturze - około 17-18 C.
Odpowiedz
#3
Do 8 z 38, Drożdże do miodów na zamówienie z SGGW + DFA.
Temperatura domowa (20-28). Bayanusy w takich temp. kończą na ~15BLG
Teraz robie miody tylko w piwnicy ~18C

Paweł
Odpowiedz
#4
U mnie najpierw z 26 do zera a potem (po dodaniu koejnej porcji miodu) z 15 do zera
tak cos mysle ze jak doslodze to bedzie dalej bulczyc. Ambitny jakis ;)
Odpowiedz
#5
kilis


Do ilu % doszły te Bayanusy w temperaturze 20-28C a te w 18C?
Odpowiedz
#6
Trójniak w domu zszedł do 15BLG i się sklarował, nie bede go restartował.
Trójniak w piwnicy ma po 3 tygodniach Blg 10 i dalej ładnie pracuje.
Dwójniak w domu zszedł do 40BLG z 48 i musiałem restartować, nic dobrego z tego nie wyszło.
Dwójniak w piwnicy chodzi, choć powoli ale ma już 32Blg.
Półdwójniak wiśniowy w piwnicy, który miał dodane 4 z 5 litrów miodu ma teraz 12BLG, niedługo dodam tę resztę miodu.
Rób w piwnicy, wolniej ale pewniej! Bayanusy mogą pracować nawet przy 10*C, np. AnkaC

Paweł
Odpowiedz
#7
moj trujniaczek ma 3 tygodnie, blg spadlo do 10, fermentacja wyraznie zwolnila i podejrzewam ze padnie w granicach 8blg, miodek jedzie na drozdzach biowin specjalnych do miodu, w temp. 22-24*C, czy jesli przeniose miod w chlodniejsze miejsce 17-18*C to pomoze drozdzom wiecej przerobic ?? czy moze spowoduje szok termiczny i wykoncze drozdze ?
Odpowiedz
#8
Fakt moje nastawy potwierdzają przytaczane przykłady na Bayanusach Trójniaki w temperaturze pokojowej stają w okolicach 15 Blg lub nieznacznie niżej. Za to w chłodniejszym miejscu Trójniak Jabłczak zszedł do 0.

Mateusz23 spokojnie możesz przenieść nie powinno to spowodować szoku termicznego.
Na przyszłość radził bym po kilku dniach w wyższej temperaturze, jak drożdże dobrze się namnożą i zaczną mocno fermentować, przenieść do chłodniejszego miejsca. Wyższa temperatura dobrze robi głównie na początku fermentacji.
Odpowiedz
#9
Po trzech tygodniach z 33Blg startowego zlazł do 2Blg. Drożdze Zamojskie typu "Tokaj". Pożywka kompleksowa "Biowin".
Na marginesie, to mój pierwszy trójniak :polewam:
Odpowiedz
#10
Jeżyniak – z 37 Bllg do 0 Bllg na Zamojskich Johannisberg M/35 w temp. 15-17 st. C.

Mała uwaga przy końcowych pomiarach należy wiedzieć, że wynik jest zaniżony z powodu alkoholu.
Odpowiedz
#11
U mnie trójniak z dodatkiem soku w wiśni z 33blg to 11blg w temperaturze pokojowej.
Odpowiedz
#12
Mój tegoroczny wiśniowy trójniak z 38* do 7.5* ( blg pozorny ) w temp ~ 20*C - drożdże bajabongusy jeszcze hasały lecz go zlałem bo taka słodycz mi odpowiadała.
Podając wasze ballingi podajecie je jako rzeczywisty czy pozorny ?
Odpowiedz
#13
u mnie Trójniak naturalny zszedł z jakiś 33 do 10 - ale niestety po restarcie przy 15
natomiast aroniak którego nastawiłem 14dni temu zszedł z 35 na 7 - trochę za szybko jak dla mnie, ale to ocenię za rok:-)
oba fermentowały w temp pokojowej tzn 20-22st.
Odpowiedz
#14
Imbirak z bananami w 3 tyg z 38 Blg do 2 Blg na aktywnych z Euro-win ,ale.... jak dla mnie to alkohol na poczatku zabijał wszelkie aromaty. Dosłodzony leżakuje i czeka na kolejne zlewanie w grudniu :polewam:
Odpowiedz
#15
Dzisiaj zlewałem trójniak niesycony na wielokwiacie z DR z ubiegłego roku.Fermentacja w piwnicy w zakresie temp. 17-20 st.C.
Wskazanie -2blg więc teoretycznie ma powyżej 20%alk.
Dość klarowny,ale w smaku jest paskudny.Trzeba będzie domiodzić i niech dalej leżakuje.
Edit: na 12l nastawu 10g drożdży Bayanus G-995+10g pożywki ACTIVIT,fermentacja bez dodatku kwasku.
Odpowiedz
#16
Ja miałem podobny przypadek z trójniakiem DR. Blg - 2 ( czwórniak nie miał takiego tempa fermentacji a te same drożdże ).
Dosłodzone i czeka dalej.
Odpowiedz
#17
Tym samym rodzi się pytanie po co pozwalać drożdżom zjeść cały cukier jak potem miód nie dość, że mocny jak diabli to i w smaku paskudny i jeszcze trzeba dosładzać :diabelek:
Odpowiedz
#18
A to dlatego,że nigdy nie wiadomo jaki te cholery będą miały apetyt:big:.
Odpowiedz
#19
Moje na Bayanusach w temp 18 - 19 st
maliniak - z 34 do 6
jagodniak - z 34 do 7
wisniak - z 33 do 5

Takie zejście mi odpowiada
Odpowiedz
#20
Alekor, Tasmol, Soter - dodajcie do opisu użyte drożdze, pożywkę - ew ilości. Może wyedytujcie posty. Myśle że nikt się nie obrazi.

Paweł
Odpowiedz
#21
Wczoraj zlewałam czeremszak, zero, winomierz się niemal utopił, M. określił, ze jest zero ujemne.
Jeszcze został jabłczak trójniak, na razie pracuje, reszta tegorocznych miodów wyzerowana.
Odpowiedz
#22
Mój jagodziak (na G995) z 38 na 2Blg. "Dosłodziłem" miodem do 7Blg.
Zaobserwowałem, że G995 po półrocznym leżeniu w lodówce zdecydowanie lepiej fermentowały niż od razu po zakupie :niewiem: (albo coś wtedy "chrzaniłem" albo nabieram coraz większego doświadczenia :diabelek: )
Odpowiedz
#23
Albo ta lodówka jest w jakimś laboratorium i Ci drożdże zmutowały. :diabelek:
Odpowiedz
#24
Trójniak korzenny na bayanusach zszedł w temperaturze 17-19 st.C do 8blg (pozorny).
Odpowiedz
#25
Cytat:Wysłane przez agnostos
Trójniak korzenny na bayanusach zszedł w temperaturze 17-19 st.C do 8blg (pozorny).

agnostos...może napisz w jakim czasie? Mam podobnie, też trójniaczek korzenny na bayanusach z 32 do 7blg "zszedł" przez dwa tygodnie, nieco zwolnił ale równo sobie plumka.
Zastanawiam się czy nie za szybko? w temperaturze 21-22 st.C. Rzadko kto pisze w jakim czasie od nastawienia "spada" blg z początkowego ileś?? do ostatniego odczytu ileś?? moim zdaniem czas to też jakaś wskazówka. pozdrawiam
Odpowiedz



Skocz do: