07-09-2007, 08:48
Jakie dać drożdże do miodu z biowinu, oczywiście nie pytam o miodowe bo tych w sklepie nie ma, które z tych do win polecacie?
Jakie drożdże Biowinu do miodu
|
07-09-2007, 08:48
Jakie dać drożdże do miodu z biowinu, oczywiście nie pytam o miodowe bo tych w sklepie nie ma, które z tych do win polecacie?
07-09-2007, 09:14
glop,
BIOWIN wprowadził do oferty drożdże aktywne. Proponuję drożdże Fermivin PDM. Cena 2,81 zł.za torebke 7 gr. Do miodu znakomite. Inne drozdze z BIOWINU "poduszki" poza miodowymi sie nie nadają. Nie sa odporne na duże stężenie cukru w roztworze. Maja jeszcze dwa inne rodzaje drożdzy aktywnych Fermivin oraz Fermicru R5. Opis drożdzy TUTAJ.
07-09-2007, 09:24
Wiesz co kguser jakoś nie jestem przekonany do aktywnych w tym roku zrobiłem winka z truskawek i wiśni na drożdżach IOC BAYANUS i oba wyszły gorzkie, dziwne te drożdże w zeszłym roku robiłem na biowinowskich nie pamiętam których ale te z poduszki i winko było cacy, mogę zamówić przez net drożdże do miody tylko to trochę nie opłacalne, ale chyba konieczne zastanawiam się nad tymi od Zamojskich do miodu!
A tak przy okazji jaki miód wybrać mam do wyboru wielokwiatowy i gryczany
07-09-2007, 09:58
Glop też nie jestem zwolennikiem aktywnych (poza restartem) Do wszystkich moich miodów używam drożdży JOHANNISBERG M/35 od Zamojskich.
http://drozdzewiniarskie.pl/index.html Zamów sobie i masz problem z głowy. Co do rodzaju miodu to jest indywidualna rzecz gusty, nie wszystkim może odpowiadać specyficzny aromat gryki. Inna sprawa to jaki chcesz zrobić miód pitny – korzenny, owocowy czy naturalny. Do korzennych i naturalnych może być gryczany jednak do owocowych polecam wielokwiatowy.
07-09-2007, 12:15
Cytat:Wysłane przez glop Bierz oba jeśli masz zamiar robić różne miody. Do miodów owocowych wielokwiat. Do naturalnych, korzennych bardzo dobrze komponuje się gryka z wielokwiatem w stosunku 2:1
07-09-2007, 12:40
w prawdzie nie uzywałem jeszcze drożdży aktywnych ale jestem niemal pewny że gorycz w tych winach była spowodowana owocami a nie drożdżami... w tym roku jakiejś dziwne owoce były przez pogode i takie tam jeszcze inne czynniki
07-09-2007, 18:27
glop,
wiesz drożdże aktywne to takie same drożdże jak inne tylko sprzedawane w takiej postaci. Inną sprawą jest dostępność szczepów drożdży aktywnych na naszym rynku. Przykładowo drożdże "Uniwersalne" z BIOWINU to szczep bayanus tylko sprzedawane w postaci poduszeczki. Robiąc wino na uniwersalnych robisz na bayanusach. Goryczka o której piszesz na pewno nie pochodzi od drożdży - chyba że przetrzymałeś wino nad osadem drożdżowym. Wtedy to może być przyczyną. Jeśli nie to musisz sam znaleźć powód. Co do miodów, to zależy jak gęsty miód chcesz nastawić. Jeżeli trójniak to mogą być miodowe (Biowin/Zamojscy). Jeżeli bardziej gęsty to może być już ryzykowne. Jednak są tacy którzy stosują z powodzeniem drożdże klasyczne z Biowin/Zamojscy. Musisz jednak być przygotowany na sytuację że miód przestanie pracować przy 26 Blg i co wówczas zrobisz?
18-09-2007, 08:40
Cytat:Wysłane przez kguserProblem w tym, że nie mam pojęcia skąd ta gorycz win nie przetrzymywałem nad osadem wszystko robiłem tak jak zawsze! może to od pożywki,(Activit) bo naprawdę nic mi do głowy nie przychodzi, albo za mocno rozcieńczyłem, chociaż to nie powinno mieć wpływu, nastawił bym miodzik na aktywnych bo mi zostało sporo ale mam pietra o tą gorycz. Kupiłem Zamoiskich do miodu i robię MD, ale fakt, że chciał bym poznać przyczynę goryczy bo mnie to męczy, są wygodne ale cóż.
05-11-2012, 20:17
Pierwszy mój miód pitny, będzie czwórniakiem z miodu wielkokwiatowego, nastawa tylko około 5 litrów. Kłopotem są drożdże, a właściwie ich dostępność. Miałem w posiadaniu: aktywne suszone drożdże FERMICRU VR5 z Biowinu do win czerwonych. Sugerując się, że są one przeznaczone "do win czerwonych" zakupiłem drożdże w płynie Tokay z Biowinu do wina białego (mały wybór w Brico w Głogowie). Zresztą wybrałem takie jak zalecił Cieślak w swej książce.
W zasadzie jednak zastanawiam się czy drożdże do win czerwonych można wykorzystać do wyrobu miodu? Czy ktoś już eksperymentował w tym zakresie? P.S. Witam po kilkuletniej przerwie ![]()
05-11-2012, 22:11
(07-09-2007, 09:58)Boullii napisał(a): Glop też nie jestem zwolennikiem aktywnych (poza restartem) Do wszystkich moich miodów używam drożdży JOHANNISBERG M/35 od Zamojskich. Jak to się człowiek uczy całe życie. Obecnie jest odwrotnie większość robię na aktywnych a tylko czasami na tradycyjnej MD. I tu właśnie nawiązuję do pytania Wojcio, możesz użyć FERMICRU VR5 jak również każdych innych drożdży. Nie sugeruj się do jakich win (koloru) stosować ale zwracaj uwagę na dane "techniczne" drożdży. Do ilu % dociągną, w jakiej temperaturze pracują (zwłaszcza w okresie zimowym, w nie ogrzewanej piwnicy jak moja ) itp.
05-11-2012, 22:21
Te drożdże mają m.in powodować niewytrącanie się "barwników" z win i miodów owocowych. Możesz te drożdże do czwórniaka użyć.
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|