18-10-2003, 17:09
Witam. Posiadam cukromierz firmy Biowin który ma skalę od 0 - 20 Blg. Chciałbym się dowiedziec czy jest cukromierz który pokazuje np. od -2 do 30 Blg. Pozdrawiam
Jaki cukromierz?
|
18-10-2003, 17:09
Witam. Posiadam cukromierz firmy Biowin który ma skalę od 0 - 20 Blg. Chciałbym się dowiedziec czy jest cukromierz który pokazuje np. od -2 do 30 Blg. Pozdrawiam
18-10-2003, 19:30
Można skonstruowac i wyprodukowac areometry wyskalowane w różnych jednostkach, o rozmaitym zakresie skali, i są takowe produkowane do różnych specjalistycznych zastosowań.
Ztakim akurat zekresem jak Ciebie interesuje nie spotkałem się. Do celów winiarskich najlepszym z powszechnie dostępnych jest cukromierz z Biowinu. Zakres jego skali jest wystarczający. Można bez problemu mierzyc również większe stężenia stosując rozwodnienie mierzonej próbki, np. dwukrotne rozwodnienie powoduje, że roztwór o gęstosci 30 Bllg zmienia się na 15 Bllg co już można tym cukromierzem zmierzyc. Cukromierz ten posiada zazwyczaj jeszcze pewien odcinek rurki ponad zerem skali, co umożliwia w pewnym zakresie również pomiar wartosci ujemnych.
18-10-2003, 21:05
Cukromierz z Biowinu wyskalowany jest do win wytrawnych i półwytrawnych. Dla win cięższych - słodkich i półsłodkich w ulotce dołączanej do sprzedawanego cukromierz jest pokazany wzór i przykład na obliczanie ballingu powyżej 22 Blg.
Patrz dokładniej na ulotce
19-10-2003, 07:19
a ja u siebie kupilem w sklepie winomierz 0-30 , ale niestety (wlasnie sprawdzalem) na ulotce nie ma ani slowa o producencie , ale szukajcie .... a znajdziecie
19-10-2003, 10:34
Dziękuję za pomoc. Ulotkę oczywiscie posiadam. Ale jak znajde cukromierz taki jak "szuwareck" to sobie kupię. Pozdrawiam
19-10-2003, 17:35
Cytat:Originally posted by ekotonZ tym zastrzeżeniem, że to obliczanie dotyczy przypadków dosładzania na raty i czym innym jest obliczanie, a czym innym pomiar. Nic nie zastąpi pomiaru gdy brak danych do obliczeń ( np przy miodach).
19-10-2003, 21:42
Cytat:Originally posted by JMtrzeba tylko pamietac by rozcienczac wagowo a nie objetosciowo bo przy wiekszych stezeniach mozna sie oszukac :-) wiem z doswiadczenia hehe bo sama robilam jak blondynka :-)
20-10-2003, 13:02
W ostatecznosci można pokombinowac i dołożyc ciężarek
Skalujesz np na 10Blg, obciążasz tyle by wskazywał 0 Blg i wtedy masz poprawkę +10Blg. Trochę amatorki i nie dosc dokładny, ale jak nie masz żadnego innego to już jest cos, bo nie ma znaczenia czy masz 31, czy 30 Blg, bo wiesz że jest ok 30, a nie np ok 40Blg |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|